Na gradu Vrbovec Nazarje se je leta 1990 takratna Teritorialna obramba v Mozirju uprla oddaji orožja. Foto: Duška Lah
Na gradu Vrbovec Nazarje se je leta 1990 takratna Teritorialna obramba v Mozirju uprla oddaji orožja. Foto: Duška Lah

Nazadnje so se sinoči zbrali prav v gradu Vrbovec Nazarje, kjer se je leta 1990 takratna Teritorialna obramba v Mozirju uprla oddaji orožja. Tega so skrivali v prostorih tega gradu, je pojasnil predsednik območnega združenja Maks Slatinšek.

V pogovornem večeru je dogodke ob osamosvojitvi osvetlil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general major Ladislav Lipič. Govoril je o razvojnih korakih teritorialne obrambe in poudaril njeno značilnost delovanja. "Pomembna je bila njena odprtost in ljudskost, to je bila tretja slovenska vojska, prva tista generala Maistra, potem partizani in nato TO. Pomembna je bila uporaba slovenskega jezika pri poveljevanju, imeli smo tudi vojaški slovenski slovar. Značilnost TO je bila tudi njena izredna usposobljenost in dobro urjenje pripadnikov," je povedal Lipič.

Lipič je osvetlil dogodke zaradi ukaza oddaje orožja. "Potrebno je vedeti, da so nekatera skladišča TO že bila pod nadzorom tedanje JLA, nekatera pa so bila izven njihovega dosega. In to orožje je JLA želela pridobiti, 16 poveljstev TO pa leta 1990 ni želelo oddati orožja. Med njimi tudi v Mozirju," je povedal.

Spomine so v sinočnjem večeru obudili tako veterani kot nekateri pripadniki združenja Sever, saj so v osamosvojitvi skupaj sodelovali z roko v roki.

Duška Lah, TV Slovenija