Med prednostnimi nalogami je naštela zagon gospodarstva, prestrukturiranje zadolženih podjetij, povečanje konkurenčnosti, izboljšanje poslovnega okolja in zelene projekte. Foto: BoBo
Med prednostnimi nalogami je naštela zagon gospodarstva, prestrukturiranje zadolženih podjetij, povečanje konkurenčnosti, izboljšanje poslovnega okolja in zelene projekte. Foto: BoBo
Koalicija
Ali bo podpis koalicijske pogodbe na dan zaljubljencev pripomogel, da bo koalicija bolj ljubeče in mirneje plula do konca mandata? Foto: BoBo

Ignoriramo hujskaštvo in nazadnjaštvo.

Premierka Alenka Bratušek
Koalicija
"Vladi izrekam čestitke, saj pred enim letom nihče ni verjel, da bo zmogla preobrniti smer Slovenije," je v svojem nagovoru med drugim dejal Igor Lukšič. Foto: BoBo

Umirili smo politične napetosti v državi. S strpnostjo, s krepitvijo socialnega dialoga, strokovnim argumentiranjem političnih odločitev in vključevanjem javnosti v pripravo predpisov in postopkov odločanja smo normalizirali politične razmere.

Iz prve točke koalicijske pogodbe
Čufer
Slovenija postaja zelo zadolžena država in izgublja suverenost, je pred kratkim sporočil finančni minister. Foto: BoBo

Za koalicijo je ključno le to, da bo finančni minister Uroš Čufer še pravočasno šel po dovolj denarja, da bodo brez kakšnega resnega posega pripeljali mandat do konca.

Franc Bogovič, SLS
Jože Tanko
Rdeča nit nove pogodbe je zadolževanje, trdi Tanko. Foto: BoBo

Ko je orkester razglašen, pa ne moremo dobiti kakšne dobre simfonije iz tega.

Jožef Horvat, NSi
Koalicijska pogodba podpisana
Trde orehe pogodbe pustili za kasneje

Odpravljamo posledice naravne nesreče in ne zbiramo podpisov za referendum, je sporočila največji opozicijski stranki in poudarila, da gre za koalicijo za moderno, v prihodnost usmerjeno Slovenijo. "Ignoriramo hujskaštvo in nazadnjaštvo," je dejala Bratuškova in začela naštevati, da je vladi uspelo umiriti politične napetosti v državi s strpnostjo in socialnim dialogom, da je v odločitve vključena javnost, da so storili vse za sanacijo bank in realno načrtovali proračun. Izpostavljenost države zunanjim pritiskom je bistveno manjša. Slovenijo smo črtali s seznama držav, je še dejala.

Med prednostnimi nalogami je naštela zagon gospodarstva, prestrukturiranje zadolženih podjetij, povečanje konkurenčnosti, izboljšanje poslovnega okolja in zelene projekte. "Počrpali bomo tudi vsa sredstva iz nove evropske finančne perspektive in maksimalno olajšali pobiranje evropskih sredstev," je še dejala in dodala, da vlada ne bo posegala v minimalno plačo, ne bo ukinjala regresa za upokojence brez dogovora s socialnimi partnerji in ne bo več uvajala novih davkov in dajatev.

V Odmevih z Rosvito Pesek bo objavljen daljši pogovor s predsednico vlade Alenko Bratušek.

Zahvalila se je tudi ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Tini Komel za njeno delo in opozorila, da ne odhaja, ker je slabo delala, temveč je to zahtevala koalicijska pogodba. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je sinoči odstopila z ministrskega položaja in mesto prepustila ministrskemu kandidatu stranke DeSUS Gorazdu Žmavcu.

"Koalicija ustvarjalnega nemira", kot je vlado pred letom dni poimenovala premierka Alenka Bratušek, v nadaljevanje tako vstopa s tremi novimi ministri; Metodom Dragonjo za gospodarstvo, Alenko Trop Skaza za zdravje in omenjenim Gorazdom Žmavcem za Slovence v zamejstvu in po svetu. Usoda obrambnega ministra Romana Jakiča, ki se je znašel med peterico ovadenih v zadevi Stožice, je negotova. Sam je dejal, da bo ob morebitni vložitvi pravnomočnega obtožnega akta odstopil.

Lukšič: Eno leto je velik dosežek
"Vladi izrekam čestitke, saj pred enim letom nihče ni verjel, da bo zmogla preobrniti smer Slovenije," je med drugim v svojem nagovoru dejal prvak SD-ja Igor Lukšič.

Ob tem je poudaril, da je dejstvo, da je vlada zdržala eno leto, velik dosežek. Ker je po njegovih besedah položaj v Sloveniji precej nestabilen, je zanj zagotovitev stabilnosti ključnega pomena. Za stranko SD pa je pomembno, da je prednostna naloga vlade v prihodnosti zagotoviti kakovostno življenje za vse kategorije prebivalcev. Vsi bodo upoštevani pri ukrepih vlade, je poudaril Lukšič in naštel ključne vrednote vladnega delovanja, kot so vzajemnost, solidarnost in poštenost.

Virant: Upamo, da bo praksa boljša od teorije
Predsednik DL-ja in notranji minister Gregor Virant je pojasnil, da so v njegovi stranki zadovoljni z dosego kompromisa med političnimi strankami, ki imajo različne usmeritve. "Nekoliko smo zaskrbljeni, ker je v pogodbi premalo reformnega zagona," je obžaloval Virant in navedel, da brez nadaljevanja reform, privatizacije, brez ukrepov za konkurenčnost, brez zdravstvene reforme, reforme trga dela in podobnih ukrepov Slovenija ne bo zlezla na zeleno vejo. "Upamo, da bo v tem primeru praksa boljša od teorije." "Kot država bomo obviseli med nebesi in peklom," je bil slikovit predsednik DL-ja in je opozoril, da mora biti naša usmeritev "navzgor, ne navzdol".

Erjavec: Čufer naj prebere koalicijsko pogodbo
Predsednik najmanjše koalicijske stranke Karl Erjavec je napovedal, da je glavni cilj te koalicije končati redni mandat in da je koalicijska pogodba dobra podlaga za to. "Koalicija je različna, socialdemokratska in tudi liberalna, zato koalicijska pogodba ne vsebuje vseh rešitev, ki bi jih nujno potrebovali v tem trenutku," je opozoril predsednik DeSUS-a, ki upa, da bodo zadovoljive rešitve našli v prihodnjih mesecih, zlasti kar se tiče privatizacije in zdravstvene reforme.

Erjavec je opozoril ministrskega kolega, finančnega ministra Uroša Čuferja, naj bo previden pri svojih izjavah, ko načenja temo pokojnin in regresov. "Upam, da si bo prebral koalicijsko pogodbo in da mu bo jasno, da do konca mandata ni predvidenih posegov v pokojnine in regrese. Če imamo dovolj sredstev za sanacijo bančne luknje, bomo našli tudi tista sredstva za upokojence, ki so z minulim delom gradili to državo," je dejal.

Podpis na dan ljubezni, toda ...
Že na prvi pogled je mogoče videti, da so se partnerji v koalicijski pogodbi izognili najspornejšim vprašanjem, kot sta denimo zdravstvena reforma in prodaja državnega premoženja.
Ali bo podpis koalicijske pogodbe na dan zaljubljencev pripomogel, da bo koalicija bolj ljubeče in mirneje plula do konca mandata? Najverjetneje ne, saj so partnerji iz dogovora izpustili natančno opredeljene rešitve glede spornejših zadev, kot so denimo prodaja državnega premoženja, razdolžitev države in zdravstvena reforma.

Koalicijski partnerji so se s podpisom zavezali, da bodo krepili gospodarsko uspešno in socialno državo ter v srednjeročnem obdobju zagotovili 60 tisoč delovnih mest in 3-odstotno gospodarsko rast. Glede na realne razmere, v katerih je država in njeni prebivalci, zato koalicijska pogodba bolj spominja na spisek želja.

Čufer: Slovenija je visoko zadolžena
Finančni minister Uroš Čufer je dal namreč pred dvema dnevoma jasno vedeti, da je Slovenija visoko zadolžena država, ki v finančnem smislu izgublja neodvisnost. S svojim premoženjem lahko namreč Slovenija financira le tretjino dolga, v dveh tretjinah je odvisna od tujih trgov. Zato bi bilo potrebno tudi proračunsko zategovanje na področju pokojnin, javnega sektorja, socialnih prejemkov in občin. A vsega omenjenega, kot že rečeno, v koalicijski pogodbi ni.

Opozicijski stranki SLS in NSi opozarjata, da vlada niti zavez iz stare koalicijske pogodbe ni izpolnila, pa že podpisuje novo. V njej pa ni konkretnih zavez o reformah, ni rokov za uresničitev, sporočata stranki.

Bogovič: Za koalicijo ključno zadolževanje
Za predsednika SLS-a Franca Bogoviča je zelo čudno, da se sredi tako kratkega mandata že po letu dni sprejema nova koalicijska pogodba. Boji se, da je pogodba le papir, za koalicijo pa je ključno le to, da bo finančni minister "še pravočasno šel po dovolj denarja, da bodo brez kakšnega resnega posega pripeljali mandat do konca".

Z izposojenim denarjem bo vlada vzdrževala navidezen socialni mir, ključne težave pa bodo ostale, je napovedal.

Horvat: Orkester je razglašen
Tako Bogovič kot poslanec NSi-ja Jožef Horvat sta opozorila, da natančna vsebina še ni znana. Horvat je zato podrobno spremljal njeno nastajanje in opazil, da so koalicijske stranke zelo različnih stališč. "Ko je orkester razglašen, pa ne moremo dobiti kakšne dobre simfonije iz tega," je izjavil.

Pričakoval je, da bo koalicija postavila dve ali tri ključne prioritete, prva pa bi morala biti zagon gospodarstva. To je sicer vsebovala že dozdajšnja koalicijska pogodba, a se po oceni poslanca NSi-ja ni zgodilo nič. Med drugim je opozoril, da ima Slovenija danes kapitalsko ustrezne banke, na drugi strani pa še vedno traja bančni krč.

Tanko: Rdeča nit zadolževanje
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je ocenil, da je rdeča nit nove koalicijske pogodbe novo zadolževanje. Če se za reševanje trenutnih razmer ne bo naredilo nič pri ukrepih, varčevanju in zmanjševanju stroškov državne uprave, se lahko pojavi novo zadolževanje, je prepričan.


















Ignoriramo hujskaštvo in nazadnjaštvo.

Premierka Alenka Bratušek

Umirili smo politične napetosti v državi. S strpnostjo, s krepitvijo socialnega dialoga, strokovnim argumentiranjem političnih odločitev in vključevanjem javnosti v pripravo predpisov in postopkov odločanja smo normalizirali politične razmere.

Iz prve točke koalicijske pogodbe

Za koalicijo je ključno le to, da bo finančni minister Uroš Čufer še pravočasno šel po dovolj denarja, da bodo brez kakšnega resnega posega pripeljali mandat do konca.

Franc Bogovič, SLS

Ko je orkester razglašen, pa ne moremo dobiti kakšne dobre simfonije iz tega.

Jožef Horvat, NSi
Koalicijska pogodba podpisana
Trde orehe pogodbe pustili za kasneje