Inšpektorat za notranje zadeve je med volilnim molkom prejel 120 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Foto: RTV SLO
Inšpektorat za notranje zadeve je med volilnim molkom prejel 120 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Foto: RTV SLO
Pogovor z Gorazdom Koblerjem

Prijave so se nanašale predvsem na domnevne nepravilnosti pri plakatiranju (43 prijav) in razdeljevanju letakov (36 prijav), so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Domnevno so se kršitve pojavljale tudi pri komuniciranju na spletnih straneh (16 prijav), pri objavah v medijih (11 prijav) in druge domnevne kršitve kot npr. agitiranje, razdeljevanje drugega volilnega materiala in podobno (14 prijav).

Največ prijav v Podravju
Največ prijav, 24, je prišlo iz Podravske regije, prav tako so 24 prijav prejeli iz Osrednjeslovenske regije, 20 iz Gorenjske regije, 12 iz Savinjske regije, osem iz Obalno-kraške, po sedem iz Pomurske regije in iz Jugovzhodne Slovenije, po šest iz Goriške in iz Notranjsko-kraške regije, dve iz Spodnjeposavske in tri iz Koroške regije, eno prijavo pa so prejeli iz Zasavske regije.

Na podlagi prejetih prijav inšpektorat za notranje zadeve najprej preveri, ali so izpolnjeni pogoji za uvedbo postopka. Če so izpolnjeni pogoji po zakonu o prekrških, mora začeti postopek in izdati odločbo, s katero kršilcu izreče globo, ki znaša od 120 do 1.200 evrov, ali opomin.

Od 120 do 200 evrov kazni za posameznika
Za kršilce so predvidene globe od 800 do 1.200 evrov za organizatorje volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 120 do 200 evrov pa za posameznika, navajajo na ministrstvu.

Pogovor z Gorazdom Koblerjem