V Zaresu želijo razširiti osnovno mrežo kolesarskih stez v Ljubljani in tako na
V Zaresu želijo razširiti osnovno mrežo kolesarskih stez v Ljubljani in tako na "mehek način" spremeniti kulturo prometa v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Hosta za MMC: Ljubljana potrebuje naravi prijazen promet
Hosta na kolesu

Kandidat Milan Hosta je v pogovoru za MMC pojasnil, da je s svojo vožnjo želel Ljubljančanom sporočiti, da je treba težave v prometu razreševati tako, da se odpravi njihove vzroke: "Dokler bo vožnja z avtomobilom tista, ki je najbolj udobna za vožnjo po mestu, bodo avtomobili prevladovali. Mi želimo to spremeniti." Po njegovih besedah se mora v prometu uveljaviti neko ravnovesje z do okolja prijaznimi prometnimi sredstvi, več mora biti pešačenja in kolesarjenja.

VABLJENI K OGLEDU
Ob strani si lahko ogledate:
- demonstrativno kolesarsko vožnjo Milana Hoste (nevarna prometna točka na Prešernovi cesti),
- MMC-jev pogovor z Milanom Hosto.


Nevarna prometna točka na Prešernovi cesti

Zaresovec je prepričan, da bi se dalo to doseči s konkretnimi ukrepi. Reševanja težav bi se bilo mogoče lotiti kar pri točkah, nevarnih za kolesarje. Ena od takšnih je prehod za pešce na Prešernovi cesti, "kjer za pešce gori rdeča luč, kolesarji pa imajo zeleno, avtomobili, ki sekajo pot kolesarjem, pa kljub temu opazijo rdečo luč za pešce in predvidevajo, da imajo prosto pot - ker ni tako, je tukaj kar veliko konfliktov med kolesarji in avtomobili". Da to drži, je demonstriral tudi s svojo kolesarsko vožnjo.

Kolesarske steze z robniki ločiti od cestišča
"Druga stvar je, da se kolesarske steze rišejo bodisi na ceste bodisi na pločnike, s tem pa spet dobimo konflikt ali s pešci ali z avtomobili. To se da spremeniti na eleganten način. Tiste črte, ki ločijo kolesarsko stezo od cestišča, bi lahko z robniki izpostavili in s tem avtomobilom povedali, da nimajo tam kaj iskat," je dodal.

Mestne četrti z več kolesarji nagraditi
Po kandidatovem mnenju bi veljalo v prestolnici slediti tudi zgledu Köbenhavna, kjer so na kolesarske steze postavili števce. Na ta način bi tudi pri nas lahko sledili številu kolesarjev. Četrtne skupnosti, ki bi imele veliko kolesarjev, bi bile nagrajene tako, da bi dobile kakšen dodaten kilometer kolesarskih stez.

Hosta za MMC: Ljubljana potrebuje naravi prijazen promet
Hosta na kolesu