Župana in kandidata v dveh največjih mestih sta pričakovala zmagi v prvem krogu volitev. Foto: MMC RTV SLO
Župana in kandidata v dveh največjih mestih sta pričakovala zmagi v prvem krogu volitev. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Kucler Dolinar in Zofija Mazej Kukovič
Kandidatki za županjo Ljubljane izida volitev nista napovedali. Foto: MMC RTV SLO
Atojan Auer in Tomaž Kancler
Kandidata za mariborskega župana sta si želela v drugi krog. Foto: MMC RTV SLO
Volitve
Ob 7. uri se je odprlo več kot 3.000 volišč, na njih pa so lahko volilni upravičenci izbirali 208 županov in več kot 3.300 članov občinskih svetov za prihodnji štiriletni mandat. Potekale so tudi volitve članov četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti, ponekod pa tudi predstavnikov italijanske, madžarske in romske skupnosti. Za župane se je potegovalo 774 kandidatov, za svetniška mesta pa 26.188 kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Kako so volili predsedniki
Predsedniki parlamentarnih strank na voliščih

Županski kandidati so med oddajanjem glasov spregovorili o svojih pričakovanjih in željah. Zdajšnji ljubljanski župan in kandidat za nov štiriletni mandat Zoran Janković je bil o svojem uspehu in uspehu svoje liste trdno prepričan, saj je zagotovil, da drugega kroga lokalnih volitev v Mestni občini Ljubljana ne pričakuje. Prepričan je bil tudi, da bo izid volitev glede mestnega sveta isti kot pred štirimi leti. Takrat je Lista Zorana Jankovića v mestnem svetu dobila večino, in sicer 23 mest od 45. Dan je označil kot praznik demokracije, Ljubljančani pa so se po njegovih besedah odločili po svoji vesti.


"Vesel izid" oziroma izid, s katerim bodo vsi zadovoljni, je še pred razglasitvijo volilnih izidov pričakovala kandidatka SDS-a za ljubljansko županjo Zofija Mazej Kukovič. Konkretnejših napovedi po oddaji glasu ni želela podati, prav tako ni komentirala, ali bi drugo oziroma tretje mesto zanjo pomenilo poraz. "Kar koli se bo zgodilo, bo lepo," je dodala.

Drugi krog volitev si je zaželela kandidatka NSi-ja za ljubljansko županjo Mojca Kucler Dolinar. "Želim si in Ljubljana si zasluži drugi krog," je dejala, za NSi pa pričakuje, da na volitvah doseže čim boljši izid.

Maribor: Vsi, razen Kanglerja, so upali na 2. krog
Aktualni župan Maribora in županski kandidat SLS-a Franc Kangler je prav tako pričakoval dober izid, kar bi po njegovem mnenju predstavljala zmaga v prvem krogu. Glede na prednost, ki jo je imel pred protikandidati, se mu je to zdelo povsem mogoče. O volilni kampanji je dejal, da osebno ni pričakoval od nekaterih uglednih protikandidatov, ki jih spoštuje, razprave, ki je bolj temeljila na njegovi osebnosti, namesto na programih mesta in tem, kaj bodo zanj v prihodnjem obdobju vsi skupaj naredili.

Gregor Jager, kandidat Zaresa za župana Maribora, si je zaželel uvrstitev v drugi krog volitev. "Obenem si želim, da bo prihodnji župan, kdor koli že to bo, upošteval ideje, ki so bile predstavljene v tem predvolilnem obdobju," je dejal. "Mislim, da je to zlata priložnost, da se dobi veliko idej, kaj je treba narediti za Maribor," je še pojasnil.

Tudi kandidat za župana Maribora Tomaž Kancler, ki ga je podprl SDS, je računal na uvrstitev v drugi krog, čeprav bi po njegovem mnenju lepo sončno vreme morda lahko odvrnilo volivce od udeležbe na volitvah. Volilna kampanja se mu je zdela naporna in na trenutke tudi težka, a ne obžaluje, da je sodeloval v njej. "Odzivi so pozitivni. Če bo tudi izid pozitiven, bodo Mariborčani lahko veseli, ker bodo izvolili kandidata, ki bo drugačen od sedanjega vodstva," je dejal.

Drugi krog volitev je pričakoval tudi kandidat LDS-a za mariborskega župana Tomaž Orešič. Volilno kampanjo je označil kot "zelo vročo", kljub temu pa dovolj korektna in brez nizkih udarcev. Po njegovih besedah so se županski kandidati zlasti v zadnjih dveh tednih kampanje lotili za razvoj mesta pomembnih tem.

Spremembe so tisto, kar je od volitev pričakoval mariborski županski kandidat Stojan Auer (Lista za pravičnost in razvoj). "Upam, da smo v dneh predvolilne kampanje ljudem nakazali in odprli oči, da je nekaj v tem mestu hudo narobe. Moja želja je, da bi se politika v mestu združila, saj je vseh enajst Kanglerjevih protikandidatov pokazalo neko složnost, kar kaže na to, da se v Mariboru da stopiti skupaj," je dejal Auer, ki osebno razmišlja predvsem o drugem krogu, v katerem bi s Kanglerjem lahko odprla še kakšno temo, ki jima je doslej v kampanji ni uspelo. Volilna kampanja se mu je zdela umazana, kar pa je bilo mogoče pričakovati.

Türk: V Ljubljani še ni storjeno vse
Na volitve so odšli tudi visoki politični predstavniki države. Predsednik države Danilo Türk je po oddaji glasu na volišču v središču Ljubljane izrazil pričakovanje, da bo mesto, kjer sam živi, napredovalo. "V zadnjih letih je bilo marsikaj storjenega, ni pa še storjeno vse," je dejal. Zavzema se za to, da bi "Ljubljana dobila tisto dinamičnost, ki jo glavno mesto potrebuje". "Upam, da bodo te volitve pomagale pri tem," je dejal predsednik. "Spremembe so lahko dobrodošle. Pomenijo lahko dobrodošlo prvino, če pomenijo izboljšanje. Niso pa vsake spremembe dobre," je še opozoril.

Pahor: SD ni vodilna stranka na lokalnih volitvah
Predsednik vlade Borut Pahor je svoj glas oddal na volišču v Šempetru pri Gorici in povedal, da je letošnjo volilno kampanjo spremljal na prav poseben način, saj jo je prvič doživel kot predsednik vlade in ne le kot predsednik stranke. Ljudje bodo na lokalni ravni sami po svoji vesti odločili, kaj je najbolje zanje v prihodnje, je dejal. Ob tem meni, da so lokalne volitve nekaj drugega kot parlamentarne. "Socialni demokrati nismo bili nikoli vodilna stranka na lokalnih volitvah in ne pričakujem, da bi letos presenetili s tem, tudi zato, ker je v vrh te stranke in vame osebno kot predsednika vlade usmerjenih veliko kritik in nezadovoljstva," je še prepričan Pahor.

Gantar: Na izid ne bodo vplivali le programi
Medtem se predsednik državnega zbora Pavel Gantar na volitve ni podal le kot volivec, ampak tudi kot kandidat na ljubljanski listi stranke Zares. Izida ni želel napovedati, je pa letošnjo kampanjo označil za eno najmanj vsebinskih. V mestnem odboru Zaresa so po njegovem mnenju optimistični, saj so se borili in zato upajo na najboljše. A ker v Ljubljani nastopajo kot nova stranka, se je bilo zelo težko prebiti. Letošnja kampanja je bila po njegovem mnenju ena najmanj vsebinskih, je povedal, saj so se v tem času zgodile tudi poplave, stavka javnega sektorja. Zato je po Gantarjevem prepričanju mogoče pričakovati, da bo na izid vplivalo "marsikaj drugega, ne samo profil kandidatov in programi, za katere sploh ne vemo, kakšni so".

Kako so volili predsedniki
Predsedniki parlamentarnih strank na voliščih