Zoran Janković, gost spletne klepetalnice MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković, gost spletne klepetalnice MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

To so tudi moji Ljubljančani in morajo uživati vse dobrobiti Ljubljane, kot vsi preostali. To je njihova pravica, ki jo spoštujem, in zato so volitve praznik demokracije.

Zoran Janković za MMC o Ljubljančanih, ki niso volili zanj
Janković po volitvah z novimi načrti

Na vprašanje enega od naših klepetalcev, ali si želi postati premier, je ljubljanski župan Zoran Janković odgovoril: "Ne." Kot zagotavlja, čez dve leti ne bo sodeloval na državnozborskih volitvah. "Ostajam v Ljubljani," pravi. Ob tem je dodal, da mu premier Borut Pahor še ni čestital za zmago.

"Zaradi zadolževanja se voda ne bo podražila"
V klepetu je Janković glede ocene delovanja zdajšnje vlade pojasnil, da naj ne pričakujejo od njega, da kritizira vlado, ki jo je na volitvah podprl. Dodal je, da bi sam ravnal drugače kot zdajšnja vlada, vendar da to velja za vsakogar, saj ima vsak svoj slog vodenja.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

O zadolževanju Ljubljane v njegovem mandatu je župan zatrdil, da je mestni proračun sposoben odplačevati anuitete po 13 milijonov evrov na leto, kar pomeni štiri odstotka proračuna. "S tem tako ne bo problema in se držimo zakonskih okvirjev, ki so predpisani. Naša podjetja bodo tudi odplačevala kredite in zato se storitve, kot je voda, ne bodo podražile. Elektrika pa je pod pristojnostjo države, in ne mesta."

"Ljubljančanom se ni treba ničemur odreči"
"Menim, da se Ljubljančanom ni treba ničemur odreči. Želim si, da bi bili vsi ponosni na svojo prestolnico," je Janković odgovoril klepetalcu, ki ga je zanimalo, kaj je tisto, čemur bi se lahko Ljubljančani v duhu kocentričnega razvoja celotne Slovenije "odrekli" v korist Neljubljančanov.

O Ljubljančanih, ki v nedeljo niso glasovali zanj, pa je stari-novi župan naše prestolnice zatrdil: "To so tudi moji Ljubljančani in morajo uživati vse dobrobiti Ljubljane, kot vsi preostali. To je njihova pravica, ki jo spoštujem, in zato so volitve praznik demokracije".

"Mesto je za košarko naredilo vse, kar zmore"
Glede KK Olimpija je Janković poudaril, da gre za najboljšo košarkarsko ekipo in pomembno blagovno znamko. "Mesto je za košarko naredilo vse, kar zmore (novo dvorano in primerno število ur za treninge). Ob tem pa sam kot župan priporočam podjetjem sponzorstva KK UO in sem prepričan, da bodo že v enem mesecu vidne spremembe na bolje," je dodal.

O NK Olimpiji je dejal, da je dobila nov stadion in da ima odličen trenerski tim, zato jim je treba dati le čas. "Tudi tu so potrebni novi sponzorji," je pojasnil in dodal, da se drugi leto začne prenavljati tudi Plečnikov stadion.

Janković stari-novi ljubljanski župan
Po delnih neuradnih podatkih je Zoran Janković v volilni tekmi za županski stol v Ljubljani dobil okoli 65 odstotkov glasov in močno premagal svoje tekmece. Poleg tega je Janković slavil tudi v boju za mandate v občinskem svetu. Njegova lista je prejela kar 25 mandatov oz. 47,35 odstotka glasov.

Janković bo torej še naslednja štiri leta županoval v slovenski prestolnici, pri čemer mu bo pomagala "stara ekipa", ki se ji je za uspešno delo zahvalil takoj po volitvah.

To so tudi moji Ljubljančani in morajo uživati vse dobrobiti Ljubljane, kot vsi preostali. To je njihova pravica, ki jo spoštujem, in zato so volitve praznik demokracije.

Zoran Janković za MMC o Ljubljančanih, ki niso volili zanj
Janković po volitvah z novimi načrti