Miheljak poudarja, da so Jankovićevi protikandidati svojo volilno kampanjo gradili zgolj na njegovi negaciji, niso pa ponudili svojega programa. Po Turkovem mnenju berlusconizacija, ki se bo po njegovih besedah nadaljevala v Ljubljani, ni prevladujoč trend, na kar kažejo tudi izidi volitev v Mariboru. Foto: BoBo
Miheljak poudarja, da so Jankovićevi protikandidati svojo volilno kampanjo gradili zgolj na njegovi negaciji, niso pa ponudili svojega programa. Po Turkovem mnenju berlusconizacija, ki se bo po njegovih besedah nadaljevala v Ljubljani, ni prevladujoč trend, na kar kažejo tudi izidi volitev v Mariboru. Foto: BoBo

Politični analitik Boštjan M. Turk je za MMC dejal, da je Jankovića zmaga nesporna, da pa jo je dosegel na račun preostalih strank levice. Po Turkovem mnenju je Jankovićeva zmaga tudi rezultat medijske kampanje, ki je ves čas potekala.

Morda bi bila Jankovićeva prednost manjša, če bi desnica na volitvah nastopila z enim kandidatom, ki bi ga že kmalu predstavila volivcem, je povedal in dodal, "da se je na prejšnjih županskih volitvah France Arhar prepozno pojavil".

Berlusconizacija Ljubljane se bo nadaljevala, vendar gredo drugi deli države po svoje, kar kaže, da ta težnja berlusconizacije ni prevladujoča, je poudaril Turk. To po njegovih besedah kaže primer Maribora. Izidi volitev tudi kažejo, da je SD v obeh največjih slovenskih mestih, kjer živi kar 400.000 prebivalcev, doživel krepak poraz, je opozoril in dodal, da je ta izid zelo pomenljiv.

Politični analitik Vlado Miheljak je za MMC dejal, da so izidi volitev pričakovani, vendarle pa tudi presenetljivi. Po njegovem mnenju je šlo na teh lokalnih volitvah samo v Ljubljani za edini vsedržavni ideološki spopad.

"Zoran Janković je zmagal veliko prepričljiveje, kot so kazale najbolj optimistične projekcije. Kar je pokazalo, da ti napadi nanj niso prava formula. Če skušaš favoriziranega kandidata nekako spraviti s položaja, moraš imeti svoj program. Ti kandidati pa so gradili zgolj na negaciji rezultatov zdajšnjega župana, kar je zelo težko," je opozoril.

Na četrtkovem soočenju kandidatov za župana so nekateri govorili, da Stožice niso narejene, tam pa je prav takrat potekal koncert Joseja Carrerasa, je dejal Miheljak in dodal, da so ljudje na lokalnih volitvah vendarle praktični. "Hočejo rezultate in rezultate so dobili. Tisto, kar pa je bolj presenetljivo in se je pokazalo tudi v Ljubljani, ki je za državnozborske volitve močan indikator, je, da je SDS, ki trenutno v parlamentu predstavlja opozicijo in je morda po projekcijah tudi najmočnejša stranka, nazadovala," je dejal.

Izid, ki ga je v prestolnici dosegla lista SDS-a, in izid, ki ga je dosegla njihova kandidatka za županjo Zofija Mazej Kukovič, je po Miheljakovih besedah daleč od tega, kar bi morala dobiti stranka, ki hoče na državnozborskih volitvah doseči dober izid. To je po referendumu o arbitražnem sporazumu še en dokaz več, da ne gre ignorirati Ljubljane, je dejal.

Glede Maribora, kjer se še ne ve, ali bo potreben drugi krog ali ne, pa je dejal, da je bila občutna prednost Franca Kanglerja pričakovana in da je ta prednost v morebitnem drugem krogu verjetno nenadomestljiva.