Zoran Janković si je že po prvem krogu zagotovil nov mandat na županskem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković si je že po prvem krogu zagotovil nov mandat na županskem mestu. Foto: MMC RTV SLO
SDS-ova kandidatka Zofija Mazej Kukovič je v "tekmi" za županski stolček osvojila 2. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Kucler Dolinar (NSi) je prejela 6,6 odstotka glasov. Foto: MMC RTV SLO
Miha Jazbinšek
Miha Jazbinšek (Zeleni slovenije) je po številu prejetih glasov pristal na 4. mestu. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Izjave ljubljanskih kandidatov za župane
Povolilna reportaža iz Ljubljane

povolilnega slavja in zabavo prepušča v roke Ljubljančanov.
"Mislim, da je čas, da se naučimo, da blatenje ne prinaša rezultatov, temveč da ljudje hočejo tistega z dobrim programom. Kdor misli, da bo dobil rezultat z nekimi novicami, ki jih sam prireja, poustvarja, naj bo to v političnih strankah ali pa v medijih, je spoznal, da to ne prinaša rezultatov. Jaz osebno mislim, da so ljudje pametni in jih ne moreš s takimi novicami nalagati," je bil prvi odziv Jankovića, po razglasitvi izidov vzporednih volitev.

Na MMC-ju si oglejte izide županskih volitev.

"Moja napoved pred tremi meseci je bila več kot 50 odstotkov in več kot 23 sedežev, vse, kar bi bilo spodaj, bi bil razočaran. Po soočenjih sem svojo napoved popravil na 68 odstotkov in 25 sedežev in očitno sem bil tudi tokrat skromen. Ljubljana je končno pokazala, da je ponosna, svobodna, res sem hvaležen Ljubljani," je še dodal novi (stari) župan Ljubljane.
Janković: Komunala ne bo dražja
"Cene komunalnih storitev se ne bodo povišale," je za RTV Slovenija zatrdil Janković. "Jaz bi si želel, da bi naša politika končno našla skupni jezik pri reševanju težav, ne pa da če pozicija nekaj predlaga, je opozicija takoj proti in sklicuje parlamentarne seje ter interpelacije. Mislim, da bo prišel čas, ko bo slovenski narod rekel, da mu je dosti takšnega politikanskega načina," je dodal prvi mož prestolnice.
Mazej Kukovič: Ljubljana mora biti za vse
Zofija Mazej Kukovič
, Jankovićeva protikandidatka, pa je po objavi volilnih izidov povedala: "Globoko se zahvaljujem volivkam in volivcem za zaupanje in njihov glas in ki verjamejo, da Ljubljana mora biti za vse ljudi. Mi se bomo za te vrednote zavzemali v mestnem svetu, naš glavni cilj je naš program, ki ga želimo po najboljši mogoči poti udejanjati." Ob tem je še dodal, da je že vnaprej dobro presodila, koliko odstotkov glasov bo dobila, predvidevala je le, da bodo levi volivci podprli svoje.

Kucler Dolinar: Ne bomo nasedli še tako močnemu lobiju
Z izidom je bila zadovoljna županska kandidatka NSi-ja Mojca Kucler Dolinar, ki je obljubila, da se bodo vsi glasovi, ki so jih dobili, slišali v ljubljanskem mestnem svetu. "Zagovarjali bomo legitimne interese Ljubljančanov in, kar je najpomembnejše, ne bomo nasedali še tako močnemu lobiju," je zatrdila Kucler Dolinarjeva.

Zoran Janković je po podatkih vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija pripravila agencija Mediana, prejel 69,1 odstotka glasov, njegova najbližja zasledovalka Zofija Mazej Kukovič (SDS) pa 12,5 odstotka.

Podatke o Mestni občini Ljubljana si oglejte tukaj.


Lista Zorana Jankovića slavila med listami
Med listami je slavila Lista Zorana Jankovića z 52,7 odstotka, sledijo pa SDS (14,7 odstotka), SD (8,9 odstotka), DeSUS (5,8 odstotka), NSi (4,9 odstotka), LDS (3,3 odstotka) in Zeleni Slovenije (3,3 odstotka). Preostale liste so prejele manj kot 3 odstotke glasov.

IZIDI VOLITEV
Kandidat Odstotek glasov
Zoran Janković (neodvisni kandidat) 69,1
Zofija Mazej Kukovič (SDS) 12,5
Mojca Kucler Dolinar (NSi) 6,6
Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) 4,6
Metka Tekavčič (SD) 2,2
Meta Vesel Valentinčič (DeSUS) 1,4
Milan Hosta (Zares) 1
Marko Mitja Feguš (Lista za čisto pitno vodo) 0,9
Janez Žagar (SLS) 0,6
Jože Joc Javornik (Slovenska unija) 0,4
Miha Majc (Stranka slovenskega naroda) 0,2
Jože Drnovšek (Naprej Slovenija) 0,2
Janez Lesar (Socialna liberalna stranka) 0,2

Izjave ljubljanskih kandidatov za župane
Povolilna reportaža iz Ljubljane