Z mariborskim županom ste klepetali o aktualnih temah. Foto: BoBo
Z mariborskim županom ste klepetali o aktualnih temah. Foto: BoBo
Maribor
Kangler bo Maribor vodil še štiri leta. Foto: BoBo

Na vprašanje, na katere dosežke iz prejšnjega mandata je najponosnejši, je novi stari župan odgovoril, da med najpomembnejše projekte sodijo novo lutkovno gledališče, novo zavetišče za živali, pohorska vzpenjača, projekta Evropska prestolnica kulture 2012 in zimska univerzijada 2013, svetovno mladinsko prvenstvo v šahu 2012, brezplačni brezžični internet po mestu ter karta za invalide v slovenskem in angleškem jeziku.

A do začetka projekta Evropske prestolnice kulture je treba postoriti še marsikaj, med drugim obnoviti fasade v starem mestem jedru. Župan je pojasnil, da je občina skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi mesti pristopila k projektu FIN-URB-ACT, katerega cilj je oživitev mestnega jedra. Mestna uprava po njegovih besedah vsako leto pripravi javni razpis, s pomočjo katerega sofinancira ureditev fasad v starem mestnem jedru. "Največji problem pri ureditvi pročelij pa so zagotovo neurejeni lastniški odnosi in nerešene denacionalizacije," je povedal.

Kako je potekal celoten klepet, lahko vidite tukaj.

Ali je univerzijada ekonomsko upravičena?
Župana ste povprašali tudi, ali se je bilo vredno prijaviti za projekt univerzijade. Kangler meni, da tak dogodek predstavlja priložnost za širjenje strpnosti med mladimi in za širjenje ideje športa kot zgleda za zdrav način življenja. "To je projekt, skozi katerega se mladi eventuelno usmerijo v šport, bodisi kot bodoči tekmovalci, trenerji, funkcionarji, sodniki, prostovoljci ... Mestna občina Maribor pa je v tem projektu prepoznala tudi razvojni potencial in projekt, ki bo imel dolgoročne koristi in učinke za regijo ter celotno državo," meni župan.

"Žalostno je, da nacionalni letalski prevoznik nima interesa za nas"
Kakšni pa so načrti občine za letališče? Kangler odgovarja, da je to stalna težava regije, pri čemer je na potezi država, ki mora z razpisom za podelitev koncesije najti novega upravljavca ali koncesijo podeliti staremu, ob tem pa moramo težiti k temu, da najdemo prevoznika. "Žalostno je, da nacionalni letalski prevoznik nima interesa, da pride v Maribor. Gospod Orešič je v času volilne kampanje obljubljal, da bo na mariborsko letališče pripeljal dve letalski liniji, in osebno upam, da bo svojo obljubo izpolnil, čeprav ni bil izvoljen," še pravi mariborski župan.

O obnovi Ljudskega vrta je Kangler dejal, da potekajo sklepna dela druge faze obnove. V tretji fazi, leta 2011, je predvidena obnova stare glavne tribune.