Kdo bo Kranj izvlekel iz primeža brezposelnosti? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo Kranj izvlekel iz primeža brezposelnosti? Foto: MMC RTV SLO
Mohor Bogataj in Hermina Krt
Kandidata imata različne poglede na reševanje problematike Kranja. Foto: MMC RTV SLO
Kranj: Soočenje Bogataja in Krtove

Za županski stolček v kranjski občini se bosta v nedeljo v drugem krogu pomerila Mohor Bogataj, ki je na kranjskih županskih volitvah poskusil že pred dvanajstimi leti in zmagal (županoval je dva mandata) ter direktorica kranjske enote Probanke Hermina Krt.

Mohor Bogataj Stranka za napredek krajevnih skupnosti 30,22 % v 1. krogu volitev
Hermina KrtJanez Žezlina in skupina Volivcev27,33 % v 1. krogu volitev

Uradno je dolg kranjske občine najnižji med mestnimi občinami - "samo" 150 evrov na občana, a Bogataj je glede tega skeptičen. "Bojim se, da je višji," je dejal in dodal, da bi pred odločitvijo o novih zadolžitvah za določen projekt "pregledal obstoječe".

Pereča problema: komunalni odpadki in dotrajana avtobusna postaja
Njegova protikandidatka pa bi se bila pripravljena zadolžiti za ureditev problematike komunalnih odpadkov - t . i . projekt CERO, saj je po njenih besedah zdajšnje odvažanje odpadkov zaradi oddaljenosti "občane močno udarilo po žepu".

Glede na delne rezultate lokalnih volitev 10. oktobra bo najmočnejša v mestnem svetu stranka SDS, a kot pravi Krtova, se bo z vsemi svetniki, s katerimi želi narediti koalicijo pogovorila potem, ko bodo znani rezultati drugega kroga. Bogataj pa pravi, da želi tudi v drugem krogu "obdražati ravno, neodvisno linijo, saj želi biti kandidat za vse".

Med večjimi problemi v Kranju je tudi 40 let stara avtobusna postaja. Kandidata imata tudi o reševanju te problematike različne poglede. Medtem ko se Krtova nagiba k obnovitvi zdajšnje avtobusne postaje in nato to problematiko reševati vzajemno z železniškim koridorjem, ki je predviden v prihodnosti, je za Bogataja ta projekt "predaleč". "Avtobusno postajo rabimo v petih letih," je prepričan.

Kako preprečiti, da Kranj ne bi bil "Kransterdam"?
Gosta v studiu Odmevov pa sta spregovorila tudi o problematiki mladih in imenu Kransterdam, ki se je Kranja prijelo zaradi lahkega dostopa do droge. Ob tem je Bogataj omenil že obstoječo Fundacijo Vincenca Drakslerja za odvajanje odvisnikov od drog, ki pa je po njegovih besedah žal premalo učinkovita.
Tudi Krtova se zaveda problema drog. "Potrebnega je več dialoga z mladimi. Treba jih je aktivno zaposliti in jim tudi preko nevladnih organizacij dati možnost za vključevanje v aktivni del družbe," je prepričana.

Voditeljica odmevov Rosvita Pesek je Bogataja še vprašala, zakaj listi Krtove pravi, da je tajkunska. Ta je ob tem pojasnil, da so na njej ljudje z visokimi dohodki, ki pa si zdaj želijo pridobiti še politični vpliv, kar so zanj tajkuni. Krtova, ki Bogataju očita nepravilnosti med osemletnim županovanjem, je navedbe zanikala.

Kranj: Soočenje Bogataja in Krtove