Boj za prvega Ljubljančana se začenja. Foto: MMC RTV SLO
Boj za prvega Ljubljančana se začenja. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo vodil Ljubljano?

Poleg Jankovića bosta na županskih volitvah zagotovo kandidirala tudi Miha Jazbinšek, Zeleni Slovenije, in Mojca Kucler Dolinar, NSi. V SDS-u kandidata še iščejo in ga bodo javnosti predvidoma predstavili v drugi polovici avgusta. Kot je za TV Slovenija v prispevku Gregorja Drnovška dejal Dragutin Mate, vsekakor pričakuje, da se bo njihov kandidat uvrstil v drugi krog. V igri so po njegovih besedah tri imena. V javnosti se omenjata predvsem Žiga Turk in Mate sam.

SD z Metko Tekavčič?
Pri SD-ju se kot kandidatko pogosto omenja Metko Tekavčič, aktualno mestno svetnico, ki je potrdila, da je med kandidati tudi sama in dodala, da bodo na volitve verjetno šli z lastnim županskim kandidatom, saj druge stranke na levici niso pokazale posebnega interesa za to, da bi podprle skupnega kandidata, denimo, aktualnega župana.

V LDS-u in Zaresu pa svojega kandidata ne bodo imeli, temveč je od njih pričakovati tiho podporo zdajšnjemu županu. Pavel Gantar, Zares, je sicer dejal, da se o podpori še niso odločili, je pa ta odvisna od upoštevanja programa stranke.

Zalar: Janković aktiven in izkušen
Aleš Zalar
, LDS, pa meni, da bo Ljubljana z verjetno ponovno izvolitvijo Jankovića dobila aktivnega in izkušenega župana. Mesto pa potrebuje tudi močan pravni nadzor nad županovo oblastjo, je dodal. To pa lahko izvaja le mestni svet, zaradi česar bodo njihovi kandidati zanj ugledna imena iz stroke in politike, je še povedal.

Kdo bo vodil Ljubljano?