Med tistimi, ki se bodo volitev zagotovo udeležili, bi največ glasov dobila Janković in Mazej Kukovičeva. Foto: MMC RTV SLO
Med tistimi, ki se bodo volitev zagotovo udeležili, bi največ glasov dobila Janković in Mazej Kukovičeva. Foto: MMC RTV SLO
Volitve 2010
Zajetno vodstvo v anketnih pokazateljih ima tudi mariborski župan Kangler. Foto: MMC RTV SLO
Kako kaže kandidatom v Ljubljani in Mariboru?

V Ljubljani bi glede na anketo že v prvem krogu zanesljivo zmagal Zoran Janković, medtem ko bi bil boj za drugo mesto tesnejši. Glede na odgovore vseh anketiranih bi bil najverjetneje drugi Miha Jazbinšek (ZS), tesno pa mu sledi Zofija Mazej Kukovič (SDS). Metka Tekavčič (SD) se je le za las bolje odrezala od Mojce Kucler Dolinar, je za TV Dnevnik poročala novinarka Ines Kočar. Drugi kandidati bi skupaj dobili le dobra dva odstotka glasov, nihče več kot odstotek. Okoli 7 odstotkov anketiranih se volitev ne bi udeležilo, dobrih 12 pa jih še ne ve ali ne želi odgovoriti.

Zožanje vzorca anketiranih le na tiste, ki bi se volitev zagotovo udeležili, pokaže, da lahko Janković pričakuje še večjo zmago, po nekoliko drugačnem vrstnem redu pa bi si sledili drugi kandidati. Druga, a precej za aktualnim županom bi bila Zofija Mazej Kukovič, nekoliko slabše bi se odrezal Miha Jazbinšek, mesti pa bi zamenjali tudi Mojca Kucler Dolinar (NSi) in Metka Tekavčič. Drugi sledijo z manj kot odstotkom podpore.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je za našo hišo med 23. in 28. septembrom opravil raziskavo javnega mnenja in v vsaki občini anketiral 400 polnoletnih oseb. Populacija v posamezni mestni občini je reprezentativna po spolu, starosti in izobrazbi. Največja napaka vzorca: +/- 4,9%


Večina anketiranih meni, da se v Ljubljani življenjski pogoji zadnja tri leta niso poslabšali, več kot tretjina je celo prepričanih, da so boljši. Je pa za izboljšanje življenjskih pogojev po mnenju večine precej ali vsaj delno zaslužen zdajšnji župan.

V štajerski prestolnici razplet bolj negotov
V Mariboru je slika nekoliko drugačna, anketa namreč kaže, da je mogoč tudi drugi krog volitev, čeprav Franc Kangler (SLS) precej vodi. Kdo bi šel z njim v drugi krog, je glede na izide težko napovedati, saj so štirje kandidati precej izenačeni. Najbolje anketa kaže Stojanu Auerju (LPR). So pa to lahko tudi Tomaž Orešič (LDS), Tomaž Kancler (SDS) ali Gregor Jager (Zares). Nato z več kot odstotkom podpore sledijo Janez Ujčič (DeSUS), Melita Cimerman (ZS) in Teodor Lorenčič (LMB). Drugi bi dobili manj. Na volitve ne bi šlo 5 odstotkov anketiranih, devet pa jih še ne ve ali ne želi odgovoriti.

Če pogledamo le tiste Mariborčane, ki bi zagotovo volili, se Kanglerju zmaga obeta že v prvem krogu. Vrstni red za njim pa je podoben kot prej. Torej z več kot 6 odstotki bi mu najverjetneje sledila Stojan Auer in Tomaž Orešič, nato pa Tomaž Kancler in Gregor Jager. Več kot odstotek bi dobili le še Bojan Horvat (SD), Janez Ujčič in Melita Cimerman, drugi pa manj.

So pa Mariborčani manj zadovoljni z življenjskimi pogoji kot Ljubljančani. Da so se ti izboljšali, jih namreč meni le 23 odstotkov, skoraj tretjina pa je prepričanih, da so se v zadnjih treh letih poslabšali. Polovica Mariborčanov meni tudi, da je zdajšnji župan za izboljšanje življenskih pogojev storil le nekaj srednjega.

Kako kaže kandidatom v Ljubljani in Mariboru?