V seriji predvolilnih soočenj so v drugi oddaji na vrsto prišli kandidati za župana v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
V seriji predvolilnih soočenj so v drugi oddaji na vrsto prišli kandidati za župana v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
TV Slovenija je pripravila deset soočenj kandidatov za župane v mestnih občinah. Foto: MMC RTV SLO
Novo mesto
V Novem mestu se za župana poteguje pet kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje novomeščanskih županskih kandidatov

V drugem od desetih soočenj so se na TV Slovenija za naklonjenost volivcev potegovali kandidati in kandidatka za župana v Mestni občini Novo mesto. Vsak izmed županskih kandidatov ima svoje mnenje o potrebah in razvojni viziji Novega mesta. Prav tako pa različno gledajo na trenutno stanje v občini.

Milena Kramar Zupan je prepričana, da je Mestna občina Novo mesto na razvojnem razpotju in da je s pomanjkanjem odločnosti pri vodenju zamudila zlato obdobje razvoja gospodarstva. Dodala je, da bi ob odlično razvitem gospodarstvu občina ne smela "capljati" za njim. Po njenem mnenju je potrebno "pogumnejše, odločnejše in bolj ambiciozno vodenje".

Tudi Gregor Macedoni je povedal, da stanja v občini ne vidi v rožnatih barvah. Izpostavil pa je predzadnje mesto Novega mesta med vsemi mestnimi občinami po investicijah, realizaciji proračuna in črpanju evropskih sredstev. Sam bi se trudil izboljšati predvsem zadnji dve kategoriji. Ena izmed idej, ki bi mu pomagala izpeljati številne predvidene projekte, pa bi bil tudi semafor, podoben Pahorjevemu.

Dozdajšnji župan Novega mesta Anton Muhič zavrača vse očitke o slabem vodenju. Prepričan je, da je občina pod njegovim vodstvom izvajala učinkovito politiko. Tudi pri črpanju evropskih sredstev je Muhič zadovoljen z drugim mestom v regiji, ki ga navaja sam. Vse obtožbe tako zavrača kot politično predvolilno manipulacijo.

Bojan Kekec se je pridružil kritikam neučinkovite porabe sredstev in podal svoj program, s katerim bi za petkrat povečal investicije na 80 milijonov evrov. Prepričan je, da je v kombinaciji sredstev mestne občine, učinkovitega črpanja sredstev raznih skladov in z javno-zasebnimi partnerstvi to mogoče uresničiti.

Dozdajšnji podžupan Igor Perhaj pa je izpostavil stanje organiziranosti mestne uprave. Potrebno se mu zdi, da se pod eno streho združi celotna uprava, da bi tako dosegli njeno večjo učinkovitost. Predvideva namreč tudi reorganizacijo uprave, ki bi po njegovem morala iti v smeri večje jasnosti in določenosti nalog in pooblastil.

Kako prepričati državo o potrebnosti univerze?
Vsi kandidati so se strinjali, da Novo mesto potrebuje izobraževalne institucije, ki bi na trg pripeljale usposobljene tehnike in inženirje, ki jih potrebuje gospodarstvo v regiji. Če so se o pomembnosti in koristnosti projekta večinoma strinjali, pa so vsaj nekateri nekoliko zaskrbljeni nad trenutno nenaklonjenostjo države temu projektu.

Muhič je v soočenju povedal, da se je poskušal že večkrat pogovarjati z institucijami o tem, da bi se povezale, a javne in zasebne institucije na tem področju po njegovem mnenju ne sodelujejo zgledno. Kekec je prepričan, da lahko ustanovijo vsaj nekaj manjših, a kakovostnih fakultet, če jim morda ne bi uspelo ustanoviti celotne univerze. Z njim se strinja tudi Perhaj, ki poleg tega poudari potrebo po fakultetah, usmerjenih predvsem v naravoslovje. Macedoni je ocenil, da so že zdaj nekatere institucije, ki so v zadnjih letih začele delovati, ubrale pravo pot, tj. manjše število študentov in večja kakovost študija. Kramar Zupanova pa je poudarila pomembnost povezovanja javnega in zasebnega na tem področju.

Glede črpanja državnih sredstev so drugi kandidati trenutnemu županu očitali zaviranje pripravljenega projekta novega študentskega doma, za katerega naj bi bila že v preteklosti zagotovljena sredstva. Župan je tudi te očitke zavrnil in dodal, da je bil denar namenjen obnavljanju že obstoječe infrastrukture, kar pa po mnenju njegovih nasprotnikov drži le deloma.

Kam s svojimi in smetmi drugih občin?
Stanje projekta CeROD in deponija v Brusnicah trenutno predstavljajo enega večjih izzivov mestni občini. Županski kandidati si niso bili edini, kaj je čigava krivda in kdo bi moral do zdaj kaj narediti.

Za povečanje dobička so namreč v Brusnice začeli prevažati smeti drugih občin. Ta sredstva se po Perhajevem mnenju niso ustrezno investirala. Upa na to, da prebivalci Brusnic dovoza do deponije ne bodo zaprli in da bodo skupaj našli dolgoročno rešitev. Muhič je krivdo za zastoj projekta pred drugo fazo, ki predstavlja izgradnjo centra za predelavo odpadkov, pripisal ministrstvu za okolje. Ob tem ga je Kramar Zupanova opozorila, da je tudi pri tem del odgovornosti na mestni občini, ki očitno ni bila ustrezen sogovornik ministrstvu. Macedoni je prepričan, da nihče od dozdajšnjih županov za izvedbo projekta ni bil ustrezno pripravljen, Kekec pa je izpostavil to, da se mu zares ne zdi primerno, da ena izmed gospodarsko najbolj razvitih občin degradira svoja zemljišča, kot je to storila v primeru Brusnic.

Sicer pa je župan Muhič še zatrdil, da ima zagotovila, da v ponedeljek zapore ne bo in da bo v vsakem primeru CeROD 2 dokončan do 2013, ne glede na vprašanja sofinanciranja. Njegovi tekmeci so obljubili, da ga bodo pri tem držali za besedo.

Novo mesto v prihodnje
Poleg tega so se kandidati pogovarjali še o prometni ureditvi centra mesta, garažni hiši in zapori Glavnega trga ter vprašanju Narodnega doma. Skupne točke vseh njihovih vizij so se stekale proti zagotavljanju vsebine in omogočanju pogojev za njeno izvajanje. Tako je Kramar Zupanova povedala, da sta infrastruktura in vsebina zaman, če prometa izpraznjen Glavni trg ne bo zbirališče ljudi. Macedoni je edini previdno poudaril, da morda ni smiselno Narodnega doma obnavljati, če že pred tem ne podpirajo skupin in aktivnosti, ki bodo v njem delovale. Perhaj je prav te "mlade alternativce" označil kot izjemno kreativne in up Narodnega doma. Pri garažni hiši je Kekec izpostavil njeno zanimivost za zasebni kapital in možnosti, ki jih to odpira. Muhič pa je za oba projekta dejal, da ju bo v primeru njegove izvolitve izpeljal. Za Narodni dom sredstva še niso zagotovljena, a je obljubil, da bodo, pri projektu zapore Glavnega trga pa je bil še nekoliko previdnejši.

Soočenje novomeščanskih županskih kandidatov