"Kakovost življenja se gradi na tolerantnosti, na vlaganju v znanje in odprtosti v svet," pravi Mazej Kukovičeva. Foto: BoBo

Nekdanjo ministrico za zdravje je za kandidatko potrdil izvršilni odbor mestnega odbora SDS-a Ljubljana. Ob potrditvi kandidature je dejala, da kandidira za ljudi. "Želim, da so vrednote, kot so zdravje, okolje, razvoj, gospodarstvo, znanost, odpiranje v svet kakor tudi demokratičen način vodenja, tiste vrednote in tisti del programa, ki ga bom udejanjala," pravi.

"Županovanje v prestolnici je poseben izziv"
Poudarila je, da jo zanimata prihodnost Ljubljane in "prihodnost, ki jo Slovenska demokratska stranka lahko ponudi v Ljubljani". "Kakovost življenja se gradi na tolerantnosti, na vlaganju v znanje in odprtosti v svet," je prepričana.

Mazej Kukovičevi županovanje v prestolnici predstavlja poseben izziv, zato se na tekmo za županjo podaja z vso resnostjo, so še sporočili z mestnega odbora SDS-a Ljubljana.

V Sloveniji bomo imeli 10. oktobra lokalne volitve. MMC je ob tem pripravil vrsto prispevkov za boljše razumevanje lokalne samouprave. Ob začetku volilne kampanje bomo poskrbeli tudi za poseben portal, kjer boste izvedeli vse o lokalnih volitvah in z njimi povezanim dogajanjem.

Nekdanja zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič se je v politiki pojavila leta 2007, ko jo je takratna vlada imenovala za naslednico ministra za zdravje Andreja Bručana. Predtem je bila poznana iz gospodarstva, saj je bila direktorica podjetja Esotech, premier Janez Janša pa je njeno imenovanje za ministrico utemeljil z navedbo, da je v zdravstvu potreben menedžer.

Evropski poslanec ne more biti župan
S kandidaturo Mazej Kukovičeve pa se odpira vprašanje osmega slovenskega evroposlanca. Mazej Kukovičeva za zdaj opravlja vlogo opazovalke, po dokončni potrditvi Lizbonske pogodbe pa bi se morala, skladno z izidom na lanskih volitvah za evropski parlament, "preseliti" v Bruselj oziroma Strasbourg. Zakon o volitvah v evropski parlament pa podvajanja funkcij na evroposlanski in izvršilni lokalni ravni ne dopušča. Za Mazej Kukovičevo se je na volitvah uvrstil Dragutin Mate, trenutni vodja ljubljanskega odbora SDS-a.

Poleg Mazej Kukovičeve so doslej nastop na županskih volitvah napovedali še zdajšnji župan Zoran Janković, predsednica ljubljanske organizacije DeSUS-a Meta Vesel Valentinčič, mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek in nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar v imenu NSi-ja.