Nekdanja ministrica prihaja iz Šaleške doline. Foto: www.eu2008.si
Nekdanja ministrica prihaja iz Šaleške doline. Foto: www.eu2008.si
Za županjo Ljubljane tudi Mazej Kukovičeva

V največji opozicijski stranki so povedali le, da javnomnenjska preverjanja še potekajo, Zofija Mazej Kukovič pa je med mogočimi kandidati. Potrdili naj bi jo naslednji petek, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak.

Med kandidati SDS-a so se doslej sicer omenjali tudi Barbara Brezigar, Žiga Turk in Dragutin Mate. Mazej Kukovičeva sicer prihaja iz Šaleške doline, a to naj kandidature ne bi oviralo, saj morajo kandidati v kraju, kjer se potegujejo za župana, imeti le stalno bivališče, kar naj bi si nekdanja ministrica za zdravje že uredila.

SD ne bo podprl Jankovića?
V SD-ju pa naj bi se medtem dokončno odločili, da bo na njihovi listi nastopila Metka Tekavčič in da torej ne bodo podprili aktualnega župana Zorana Jankovća, ki pa je tudi sam že poudaril, da namerava nastopiti samostojno.

Kandidaturo so poleg Jankovića uradno že napovedali Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), Meta Vesel Valentinčič (DeSUS) in Mojca Kucler Dolinar (NSi).

V Sloveniji bomo imeli 10. oktobra lokalne volitve. MMC je ob tem pripravil vrsto prispevkov za boljše razumevanje lokalne samouprave. Ob začetku volilne kampanje pa bomo poskrbeli tudi za poseben portal, kjer boste izvedeli vse o lokalnih volitvah in z njimi povezanim dogajanjem.

Evropski poslanec ne more biti župan
Z morebitno kandidaturo Mazej Kukovičeve pa se odpira tudi vprašanje osmega slovenskega evroposlanca. Mazej Kukovičeva zaenkrat opravlja vlogo opazovalke, po dokončni potrditvi Lizbonske pogodbe pa bi se morala, skladno z izidom na lanskih volitvah za evropski parlament, "preseliti" v Bruselj oziroma Strasbourg. Zakon o volitvah v evropski parlament pa podvajanja funkcij na evroposlanski in izvršilni lokalni ravni ne dopušča. Za Mazej Kukovičevo se je na volitvah uvrstil Dragutin Mate, trenutni vodja ljubljanskega odbora SDS-a.

Za županjo Ljubljane tudi Mazej Kukovičeva