Kandidati so predstavili svoje ideje. Foto: MMC RTV SLO
Kandidati so predstavili svoje ideje. Foto: MMC RTV SLO
Volitve
Kranj bo oktobra dobil novega županja ali županjo. Foto: MMC RTV SLO
kranj
Kandidati se strinjajo, da bi bilo treba oživiti predvsem staro mestno jedro, ki že nekaj let izumira.
Kranj
Občani so kot težavo ob mirnem mestnem jedru izpostavili še predvsem avtobusno postajo, ki je v slabem stanju. Foto: Kranj.si
Soočenje kandidatov za župane v Kranju

Kranj bo oktobra dobil novega župana ali županjo. Zdajšnji župan Damjan Perne se je odločil za dokončen odhod iz politike, na izpraznjeno mesto pa želi sesti šest kandidatov. Vsak ima svoj pogled na to, kako se bi lotili perečih težav v občini - predvsem vse večje brezposelnosti in ponekod dotrajane infrastrukture. Ideje so predstavili v soočenju na TV Slovenija, ki ga je vodila Janja Koren.

V sredo zvečer se bodo soočili kandidati za župana Celja. Soočenje lahko spremljate na 2. programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika.

Mohor Bogataj (SZNKS - Stranka za napredek krajevnih skupnosti) je prepričan, da je bilo njegovih osem let, ki jih je v Kranju že preživel kot župan, uspešnih. Najprej bi opravil revizijo projektov, ki se trenutno izvajajo, saj je občina zadolžena. Tudi Matevž Kleč (NSi) pozna delovanje občine, saj je mestni svetnik že 16 let. Kot župan bi takoj pristopil k vprašanju vse večje nezaposlenosti v občini ter bi zagotovil prostor za majhne in srednje delavnice.

Za župana kandidira tudi nekdanji poslanec in kranjski podžupan Bojan Homan (SDS), ki dobro pozna občinsko blagajno in zadolženost občine, kot razlog naraščajoče brezposelnosti pa izpostavlja slabo poslovanje največjih podjetij v mestu. Na vrh občinske uprave bi se rad zavihtel še en znani obraz, nekdanji vrhunski plavalec Darjan Petrič (SD). Na soočenju je izpostavil, da bi bilo v Kranju treba zagotoviti ustrezno infrastrukturo in omogočiti prihod novih vlagateljem, kot cilj pa si je zastavil 2.000 novih delovnih mest.

Gospodarstvenica Hermina Krt (predlagatelj Janez Žezlina in skupina volivcev) zagotavlja, da bo poskušala zaustaviti negativna gibanja v gospodarstvu, razmišlja pa, da bi bilo treba ljudem omogočiti, da se prekvalificirajo, saj je kar nekaj poklicev, ki jih v Kranju primanjkuje. Novo razmišljanje in nov obraz bi občanom rad ponudil podjetnik Pavle Okorn (Zveza za prihodnost). Po njegovem mnenju je treba poskrbeti, da ne bi propadla delovna mesta, ki so še obstala, in da bi podjetja čim bolje preživela to krizo.

Vsi enotno: Nova avtobusna postaja je nujna
Pomemben projekt, ki bi se ga lotili vsi kandidati, je tudi gradnja nove avtobusne postaje. Občani so jo namreč označili kot dotrajano, saj je stara že 40 let, hkrati pa se že dolgo govori o obnovi. Da je projekt avtobusne postaje že bil idejno zasnovan, je poudaril tudi Bogataj, a se je zataknilo pri zemljišču. Sam bi zato stvari nadaljeval, kjer so ostale. Tudi Homan si želi, da bi se zapleti z zemljiščem čim hitreje razrešili, zagovarja pa ureditev železniške in avtobusne postaje na enem mestu.

Nelogično je, da je avtobusna postaja tako oddaljena od železniške, je prepričan kandidat Petrič, ki bi prav tako postaji zbližal in uredil učinkovit javni mestni promet. Krtova pa je izpostavila še načrtovano državo gradnjo hitre železnice, zato bi naredila novo železniško in avtobusno postajo, ob njima pa tudi parkirišče in uvedla sistem "parkiraj in se odpelji". Predlagala je tudi več avtobusnih postajališč po mestu.

Ker je prostorski načrt z lokacijo nove avtobusne postaje že sprejet, bi Kleč kot župan zelo intenzivno pospešil ta projekt, da se investicija tudi resnično izvede. Okorn se je strinjal s Klečem, ob tem pa še spomnil, da so avtobusna podjetja zasebna in da bi se morala dogovoriti med sabo.

S kom po volitvah v koalicijo?
Okorn je kot kandidat izrazil zanimivo zavezo, in sicer da bo skušal uresničiti vse zanimive ideje svojih tekmecev. Zato tudi nima preferenc, s kom bi v mestnem svetu ob morebitni zmagi sklenil koalicijo. Tudi drugi kandidati niso radi izdali svojih načrtov o povolilnem povezovanju. Bogataj je odvrnil, da je to odvisno od števila glasov v mestnem svetu. Homan se bo po volitvah pogovarjal s vsemi, zaveze ima le z SLS-om, ki ga tudi podpira.

Kleč je prepričan, da se bodo z njim hotele pogovarjati vse stranke, saj je kandidat NSi-ja, ki, kot pravi, nima afer. Težil bi k temu, da dobi široko koalicijo. Hermina Krt pa pristaja le na lokalno razvojno koalicijo, ki bi presegla strankarske omejitve in podpirala projekte. Pričakuje, da bo njena lista dobila 10 svetniških mest. Še najjasneje se je o morebitnih partnerjih izrazil Petrič, a le o tem, s kom najverjetneje ne bo sodeloval. Prav neodvisna lista Krtove se mu namreč zdi najbolj programsko oddaljena.

Soočenje kandidatov za župane v Kranju