Danes so že preštetim glasovom nedeljskih volitev prišteli še glasovnice, prispele po pošti. Foto: BoBo
Danes so že preštetim glasovom nedeljskih volitev prišteli še glasovnice, prispele po pošti. Foto: BoBo
Franc Kangler
Tudi po glasovih, prispelih po pošti, se je mariborski župan Franc Kangler izognil drugemu krogu. S 50,41 odstotka glasov je bil izvoljen že v prvem krogu. Foto: BoBo
Zoran Janković
Da je v Ljubljani zmagal Zoran Janković že v prvem krogu po glasovnicah, preštetih v nedeljo, ni bilo več vprašljivo. Končni neuradni izdi mu kažejo na 64,79 odstotka glasov. Foto: MMC RTV SLO

Izidi nedeljskih volitev so po prištetju glasov, ki so prispeli po pošti, zdaj dokončni, a neuradni. Sprememb pri izvoljenih županih glasovi po pošti niso prinesli.

Še vedno je v prvem krogu število izvoljenih županov 134, drugi krog volitev pa bo potreben v 74 občinah. V desetih mestnih občinah, v katerih so potekale volitve, pa je še vedno bilo v prvem krogu izvoljenih šest županov.

V Mariboru še vedno na tesno
Tudi v Mariboru, kjer je Francu Kanglerju v nedelju kazalo na tesno zmago, se po prištetju glasov, prispelih po pošti, to ni spremenilo. Stari župan je tako s 50,41 odstotka postal tudi novi župan v Mariboru.

Največ, deset, mandatov je v tudi v mestnem svetu prejela Županova lista. Sledijo svetniki SDS-a, ki jih bo sedem. Šest bo svetnikov DeSUS-a, štirje svetniki bodo zastopali SD, trije pa LDS in LPR. V Zaresu in Zelenih Slovenije so osvojili po dva mandata. Enega svetnika imajo še Lipa, Lista Tomaža Kanclerja za župana, SMS - Zeleni Evrope, Ekipa za Maribor, Lista za Maribor, NSi, SNS in Neodvisna lista gasilcev Maribor.

V Ljubljani vprašanje bolj formalno
Po prištetih glasovih je znan tudi volilni uspeh kandidatov v slovenski prestolnici, kjer zmaga dozdajšnjega župana Jankovića sicer ni bila ogrožena zaradi še nepreštetih glasov. Po vseh preštetih glasovnicah je odstotek glasov, ki jih je prejel, tako 64,79 odstotka.

Jasna je tudi razdelitev mandatov v mestnem svetu v največji slovenski mestni občini. Lista Zorana Jankovića bo imela v svojih vrstah tako 25 sedežev. Preostalih dvajset si jih bodo razdelili SDS (9), SD (4), DeSUS, NSi in Zeleni Slovenije (2) ter LDS (1).

Izvoljeni so bili še župani v Celju, Slovenj Gradcu, Velenju in Murski Soboti
V Celju je zmagal Bojan Šrot, ki je prejel 67,63 odstotka glasov. V 33-članskem mestnem svetu bo največ svetnikov imela tudi njegova lista, in sicer osem, kar je eden več, kot jih bo imel drugouvrščeni SDS.

Matjaž Zanoškar si je svoj naslednji mandat v Slovenj Gradcu zagotovil s 63,94 odstotka glasov. Na volitvah v mestni svet pa je zmagal SD, ki ga bo kot že v prejšnjem mandatu zastopalo osem svetnikov. Županov DeSUS sledi s petimi svetniki, kar je za dva več kot v zadnjih štirih letih.

V Velenju sta zmagala Bojan Kontič s 57,17 odstotka glasov in njegov SD, ki bo v 33-članskem svetu imel enajst mandatov. Drugouvrščeni SDS je prejel dovolj glasov za deset mandatov.

54,81 odstotka glasov murskosoboških volivcev pa je prejel Anton Štihec, ki tako že po prvem krogu ostaja župan v najbolj severovzhodni slovenski mestni občini. V mestnem svetu pa bo najbolje zastopan LDS, ki bo imel šest svetnikov. S štirimi svetniki mu sledijo SDS, SD in Modra lista Antona Štihca.

Drugi krog v štirih mestnih občinah
V Kranju se bosta v drugem krogu pomerila Mohor Bogataj (30,22 odstotka) in Hermina Krt (27,33 odstotka). Na volitvah za mestni svet pa je zmagal SDS, ki bo imel osem mandatov, sledita pa SD in Lista Hermine Krt, ki bosta zastopana s petimi svetniki.

V Novi Gorici se bosta v drugem krogu pomerila kandidatka SD-ja Darinka Kozinc, ki je v prvem krogu zbrala 25,40 odstotka glasov, in kandidat LDS-a Matej Arčon, ki so mu volivci namenili 18,61 odstotka glasov. SD bo imel v mestnem svetu sedem svetnikov, s petimi svetniki tudi v prihodnjih štirih letih ostaja SDS.

Novomeški volivci pa so v drugi krog županskih volitev poslali Zvezo za Dolenjsko in SLS Alojzija Muhiča (33,28 odstotka glasov) in kandidata SDS-a Bojana Kekca, ki je prejel 23,35 odstotka glasov. Na volitvah v novomeški občinski svet je največ sedežev, šest, dobil SDS, s štirimi pa ji bo sledila Muhičeva Zveza za Dolenjsko.

Tudi na Ptuju bo za izvolitev župana potreben drugi krog, v katerem se bosta pomerila aktualni župan Štefan Čelan (LDS) in Miroslav Luci (SDS). Čelan je prejel 46,69, Luci pa 38,77 odstotka glasov. V 29-članskem mestnem svetu bo najmočnejši SDS, ki bo imel deset svetnikov, drugi LDS pa jih bo imel pet.