Drugi krog lokalnih volitev je minil brez presenečenj, menita tako Miheljak kot Turk. Foto: BoBo
Drugi krog lokalnih volitev je minil brez presenečenj, menita tako Miheljak kot Turk. Foto: BoBo

"Pokazalo se je, da drugi krog ne bo kaj prida spremenil vtisa s prvega kroga lokalnih volitev oziroma, da neformalno trenutno najmočnejša stranka SDS ne obvladuje pomembnejših mestnih občin," je neuradne izide lokalnih volitev za MMC komentiral politični analitik Vlado Miheljak.

Turk: Lokalne volitve opomin vladi
Z njim se strinja tudi Boštjan M. Turk. Kot je dejal za MMC, so te lokalne volitve nek opomin vladi in kažejo na neko globljo krizo v koaliciji, kar se je zlasti pokazalo v Ljubljani, kjer je Zoran Janković pobral vse glasove levega trojčka. Vendar Miheljak opozarja, da ima Janković kljub temu še vedno močno podporo levice, kar se bo kazalo tudi v delovanju njegove liste.

Po drugi strani pa izidi po Turkovih besedah kažejo, da v stranki NSi ostajajo neke rezerve, vendar pa brez reorganizacije stranke na prihodnjih parlamentarnih volitvah ne bo šlo, s čimer se strinja tudi Miheljak. Po njegovem mnenju lokalne volitve nekako najbolje kažejo utrip v državi, vendar opozarja, da iz izidov lokalnih volitev ni najbolje sklepati na izide na državnozborskih volitvah.

Fenomen SLS
Oba sogovornika tako izpostavljata stranko SLS, ki je znova pokazala, da ima, čeprav je njena vloga v parlamentu obrobnejša, na lokalni ravni še vedno zelo močno podporo. Miheljak tu omenja še strankarske liste, kjer ima SLS precej podpore volivcev in je njen domet bistveno večji, kot se zdi na prvi pogled.

Nasprotno pa SDS, ki ji javnomnenjske ankete kažejo največjo podporo, v pomembnejših mestih ni uspela doseči večjih uspehov, čeprav je stranka z drugim največjim številom županov, je poudaril Miheljak. Po njegovih besedah je SDS v drugem krogu lovil predvsem simbolično zmago na Ptuju in v Novem mestu, Turk pa vidi kot zanimiv boj v Kranju. Zmaga Hermine Krt bi, sodeč po Turkovih besedah, pomenila "nezaupnico racionalnemu presojanju na Gorenjskem".

Miheljak: Postajamo normalna večkulturna družba
Kot zanimiv primer sta oba omenila tudi mestno občino Piran, kjer je največ podpore dobil temnopolti kandidat Peter Bossman, kar po Miheljakovem mnenju kaže na to, da Slovenija postaja normalna večkulturna družba. Opaža tudi, da se Slovenci ne delimo toliko na levo oziroma desno politično opcijo, temveč bolj glede na to, ali prihajamo iz mestnega ali podeželskega okolja. Turk po drugi strani meni, da so te volitve pokazale predvsem to, da je vzhod države usmerjen bolj k desnim strankam, zahodni del pa bolj k levim.