Več strank se je na Gorenjskem soočilo s težavami in zavrnitvami. Foto: BoBo
Več strank se je na Gorenjskem soočilo s težavami in zavrnitvami. Foto: BoBo

Volilne komisije večjih gorenjskih občin so imele precej težav s potrjevanjem kandidatnih list za prihajajoče lokalne volitve.

Jeseniška volilna komisija je spet preučila pritožbo nekaterih članov SMC-ja, da niso bili vabljeni na zbor lokalne organizacije stranke, kjer so določali kandidate. Tajnik komisije Vitomir Pretnar je dejal, da so preverili vsa dejstva in zaslišali vpletene ter na podlagi ugotovitev zavrnili oba ugovora.

Svetniška lista in županski kandidat SMC-ja Miha Rebolj tako ostajata v tekmi za jeseniške svetniške in župansko funkcijo. Pritožniki imajo sicer možnost, da se znova pritožijo na upravno sodišče, ki pa do zdaj nepravilnosti ni ugotovilo.

Kandidatka SMC-ja hkrati kandidatka SD-ja
Kandidatna lista SMC-ja za občinski svet pa je bila zavrnjena v škofjeloški občini, kjer ima stranka tudi župansko kandidatko Jožico Vavpotič Srakar. Kot se je izkazalo, ena kandidatka na listi SMC-ja sočasno kandidira tudi na listi SD-ja, ki je bila vložena prej.

Ko je komisija to kandidatko z liste SMC-ja izločila, pa lista ni več dosegala ženske kvote in je bila zato zavrnjena, je za pojasnila tajnica škofjeloške volilne komisije Polona Gortnar.

V Radovljici zavrnjeni listi
Zaradi neizpolnjevanja vsaj 40-odstotne zastopanosti obeh spolov so v Radovljici zavrnili dve kandidatni listi za občinski svet, in sicer Stranko glas žensk Slovenije ter Listo mlade kreativne generacije. Kot je povedala tajnica radovljiške občinske volilne komisije Manca Tomažin, je ena lista neuspešno že poskusila s pritožbo na upravno sodišče.

V Kranju zavrnjena lista PS-ja
Kranjska volilna komisija je že na začetku tedna zavrnila listo Pozitivne Slovenije. Kot je pojasnila tajnica tamkajšnje komisije Živa Okorn, kandidatura ni bila vložena v skladu z določili zakona o lokalnih volitvah, in sicer kandidature ni določil pristojni organ v skladu s pravili politične stranke.

Težave s kvotami tudi v Tržiču
V Tržiču pa so delno zavrnili le eno kandidaturo, in sicer za svete krajevnih skupnosti. Tudi v tem primeru ni bilo doseženo potrebno razmerje med ženskimi in moškimi kandidati. Komisija je kandidaturo te liste zavrnila za tri krajevne skupnosti, kjer kvota ni bila izpolnjena, za druge pa jih je potrdila, je povedala predsednica tržiške volilne komisije Adela Blagotinšek.