Čas pred drugim krogom je v nekaterih občinah minil v duhu negativne kampanje, polne ovadb in očitkov. Foto: BoBo
Čas pred drugim krogom je v nekaterih občinah minil v duhu negativne kampanje, polne ovadb in očitkov. Foto: BoBo

Tako imajo kandidati in njihovi podporniki le še do polnoči čas za prepričevanje volivk in volivcev, saj bo takrat nastopil volilni molk. Od nastopa volilnega molka, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri, bo vsako nagovarjanje volivcev prepovedano. Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

Volivke in volivci bodo v drugem krogu lokalnih volitev župane in županje izbirali še v 54 občinah, kjer 5. oktobra nobeden izmed kandidatov ni dobil zadostne podpore. V drugem krogu se bosta tako pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov. Poleg tega bodo v nekaterih občinah ponovne oziroma naknadne volitve v svete krajevnih skupnosti.

Pred drugim krogom kar burno
Kampanja pred drugim krogom županskih volitev je bila sicer precej burnejša kot pred prvim. V nekaterih občinah ni manjkalo nizkih udarcev.

Negativna kampanja je bila na Ptuju, kjer so padale obtožbe, kazenske ovadbe in celo grožnje s smrtjo. Kampanjo pred drugim krogom volitev v občini Postojna je zaznamovala "plakatna vojna", v Kranju pa sta bila kandidata tarči različnih ovadb in očitkov, med drugim o kupovanju volilnih glasov. Policija preverja, ali se je to dogajalo tudi na Prevaljah.