V Združeni levici želijo obnoviti vladavino ljudstva na vseh ravneh. Foto: BoBo
V Združeni levici želijo obnoviti vladavino ljudstva na vseh ravneh. Foto: BoBo

Stranko bodo na volitvah zastopali naslednji kandidati: Tomaž Slavec (Koper), Nataša Sukič (Ljubljana), Peter Rižnar (Maribor), Romeo Varga (Murska Sobota), Peter Dirnbek (Brežice), Franc Plut (Straža), Davor Tavčar (Škofja Loka) in Evgen Primožič (Pivka).

Poslanec ZL-ja Luka Mesec je ob tem opozoril na neenakost v kapitalizmu in na 400.000 Slovencev, ki živijo pod pragom revščine. ZL se podaja na lokalne volitve, da ljudem povrne pravico do mest, ki so si jo v zadnjih 20 letih prisvojili vaški šerifi in njihovi pajdaši, ter obnovijo vladavino ljudstva, je poudaril. ZL kandidira na 41 listah, a ne v vseh občinah z istim imenom.

Kandidatka ZL-ja za ljubljansko županjo Sukičeva se je za kandidaturo odločila, ker je "demokratična socialistka" in ker želi po svojih najboljših močeh prispevati v boju za "pravico do mesta". V zadnjih 30 letih družbenega aktivizma je namreč, kot pravi, prišla do sklepa, da se boj za pravičnejšo družbo ne more zaustaviti "na mejah civilne družbe". "Mejo med civilno družbo in politiko moramo odstraniti in v skupnih zadevah odločati skupaj," je bila jasna.

Kandidat za koprskega župana Slavec pa je poudaril, da se zavzemajo za sistemske spremembe, za boljši odnos do človeka in za takojšnje ukrepe v danih okoliščinah (zavzemanje za neposredno demokracijo, odločanje prebivalstva o investicijah, reševanje stanovanjske problematike).