Dijaška organizacija Slovenije, ki je Lukšiču predala več kot 20.000 podpisov za ohranitev brezplačne prehrane, se z novim predlogom zakona načeloma strinja, a ne more privoliti v nižanje subvencije. Foto: MMC RTV SLO
Dijaška organizacija Slovenije, ki je Lukšiču predala več kot 20.000 podpisov za ohranitev brezplačne prehrane, se z novim predlogom zakona načeloma strinja, a ne more privoliti v nižanje subvencije. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Zakon so med drugim spremenili, ker v nekaterih šolah ravnatelji niso mogli zagotoviti dijakom toplega obroka, je dejal Lukšič. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki brezplačne hrane ne dajo

V predlaganem zakonu subvencionirana dijaška prehrana ostaja, višina subvencije pa bo odvisna od premoženjskega stanja dijaka in njegovih staršev. 36 odstotkov dijakov se bo tako še vedno prehranjevalo brezplačno, 22 odstotkov bo za obroke moralo plačati 16 evrov na mesec, 44 odstotkov dijakov pa bo za obroke plačevalo osem evrov na mesec.

Zakon so med drugim spremenili, ker v nekaterih šolah ravnatelji dijakom niso mogli zagotoviti toplega obroka, je dejal Lukšič. Zaradi uvedbe toplega obroka so po njegovih besedah na eno izmed šol topli obrok vozili celo 60 kilometrov daleč in je včasih prišel tudi prepozno. V prvi vrsti bo nova ureditev po njegovih besedah omogočala subvencionirano prehrano tudi osnovnošolcem.

Celoten poziv Dijaške organizacije
premierju Pahorju si
preberite tukaj

Topli obrok bo postal zdravi obrok
Pojasnil je, da sta brezplačna dijaška prehrana in določitev toplega obroka povzročila nekatere anomalije, zato so v predlagani ureditvi topli obrok spremenili v zdravi obrok. Zdravi obrok, za katerega definicijo je po njegovih besedah poskrbel zavod za zdravstveno varstvo, ni nujno topli obrok. Vsebovati pa mora določeno količino raznovrstnih snovi, ki so pomembne za otrokov razvoj.

Cilj ministrstva je, da bo prehrana za dijake in učence brezplačna. Zavedajo pa se, da je v tem trenutku težko napovedati čas, ko se bo ta cilj lahko uresničil, je dodal minister.

Dijaška organizacija Slovenije, ki je Lukšiču predala več kot 20.000 podpisov za ohranitev brezplačne prehrane, se z novim predlogom zakona načeloma strinja, a ne more privoliti v nižanje subvencije. Opozarjajo, da bi nižanje subvencije pomenilo kratenje dijakovih pravic in dodatno socialno razslojevanje med dijaki.

Z dopisom pozvali tudi Pahorja
Na predsednika vlade Boruta Pahorja so naslovili tudi dopis in ga pozvali, naj vlada ne sprejme predloga zakona o šolski prehrani s tako vsebino, kot jo je predlagalo šolsko ministrstvo.

Pri prizadevanjih za ohranitev 100-odstotne subvencionirane dijaške prehrane so dijaško organizacijo podprli tudi Študentska organizacija Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Zveza evropskih dijaških organizacij, je dijaška organizacija še zapisala v sporočilu za javnost.

Dijaki brezplačne hrane ne dajo