Lukšič je dozdajšnje delo koalicije ocenil kot dobro. Foto: BoBo
Lukšič je dozdajšnje delo koalicije ocenil kot dobro. Foto: BoBo

Prvi mož Socialnih demokratov je na tiskovni konferenci komentiral aktualno dogajanje in se dotaknil tudi očitkov, ki letijo na ministra Sama Omerzela in Romana Jakiča. Meni, da je prav, da si je premierka vzela malo časa za preverjanje dejanske odgovornosti obeh ministrov. Zanj je sicer ključno, da sta tako Omerzel kot Jakič operativna ministra in zato ni ogrožena kredibilnost resorjev in vlade. Drugo vprašanje pa je, kako se bodo odzvali premierka Alenka Bratušek in predsedniki strank, iz katerih ministra prihajata, je še povedal.

Lukšič je sicer dozdajšnje delo koalicije ocenil kot dobro. Glede nove koalicijske pogodbe pa je dejal, da bodo v SD-ju pri usklajevanjih upoštevali svoj program ter koalicijski pogodbi iz Nemčije in Avstrije. Zlasti nemška koalicijska pogodba je zelo dober okvir, izpostavlja Lukšič, saj prinaša nekaj politično mogočega "v teh zapletenih evropskih časih".

Slovo od tega, kar so vsiljevali neoliberalci
Aktualna koalicija si bo morala zastaviti realen program, morala bo znati oceniti lastne vire in kaj je sposobna narediti v dveh letih, hkrati pa ti cilji po Lukšičevih besedah ne bodo smeli rušiti dolgoročne perspektive. Pomembno se bo uskladiti, da je za Slovenijo najpomembnejši tržno-socialni, evropski model gospodarstva in se na koncu "posloviti od tega, kar so nam vsiljevali neoliberalci, je dejal Lukšič. Med drugim je spomnil na pritiske o znižanju minimalne plače, kar da bi bila popolnoma napačna pot.

V SD-ju bodo predlagali tudi kadrovsko dopolnitev vlade: da bi se za večje projekte imenovalo posebne državne sekretarje za njihovo vodenje, s čimer bosta točno jasna odgovornost in mesto koordinacije.

V PS-ju naj se zadeve okoli vodstva "izkristalizirajo"
Za osnutek koalicijske pogodbe bo sicer kot največja vladna stranka skrbela Pozitivna Slovenija, Lukšič pa si želi, da bi se položaj okrog vodstva te stranke "izkristaliziral". To, da PS nima na kongresu izvoljenega predsednika ali predsednice, je namreč resen politični problem, je poudaril. "Stranka, ki ni sposobna izvoliti predsednika, ima potem težave tudi v komuniciranju z drugimi strankami v političnem prostoru, vse to pa spada k politični destabilizaciji," je dodal prvak SD-ja.