Prvak DeSUS-a meni, da bi morali vsi prvaki koalicijskih strank sodelovati v vladi, ne pa je kritizirati od zunaj. Foto: BoBo
Prvak DeSUS-a meni, da bi morali vsi prvaki koalicijskih strank sodelovati v vladi, ne pa je kritizirati od zunaj. Foto: BoBo

Najlažja je salonska pozicija prvaka SD-ja, ki ji javnomnenjske ankete dajejo največjo podporo. Če bodo šli zelo daleč in če Lukšič ne bo želel v vlado, bom sam razmišljal, ali bom v njej vztrajal kot zunanji minister.

Karl Erjavec, DeSUS

Gre za zamenjavo dveh ministrov, ki sta odstopila. To je torej tehnično vprašanje. Zato naj se stranka DeSUS raje ukvarja s to realno nalogo, kot da ustvarja nove probleme, in naj se ne ukvarja s tem, kako bomo ravnali Socialni demokrati.

Igor Lukšič, SD
Franc Jurša, DeSUS: Samostojnost Kada mora biti takšna, da ga upravljajo in nadzirajo tudi upokojenci, ne pa predstavniki oziroma nadzorniki SDH-ja. Foto: BoBo
Erjavec zahteva novo koalicijsko pogodbo

"Najlažja je salonska pozicija prvaka SD-ja, ki ji javnomnenjske ankete dajejejo največjo podporo. Če bodo šli zelo daleč in če Lukšič ne bo želel v vlado, bom sam razmišljal, ali bom v njej vztrajal kot zunanji minister," je po poročanju Mojce Šetinc Pašek povedal Erjavec.

Upokojenci za veliko rekonstrukcijo vlade
Karl Erjavec je to sporočil na tiskovni konferenci po sestanku ožjega vodstva DeSUS-a z njihovimi poslanci ter predstavniki Zdusa. Ocenil je, da bi v novi koalicijski pogodbi določili cilje, s katerimi bi dokončali mandat. DeSUS bo vztrajal "pri resni in zelo veliki rekonstrukciji vlade". Menijo, da bi prevzemanje odgovornosti vseh prvakov koalicijskih strank, torej tudi Igorja Lukšiča, to vlado okrepilo.

Naj se DeSUS ne ukvarja s tem, kaj bo počel SD
DL meni, da so zahteve DeSUS-a smiselne, Lukšič pa se je odzval takole: "Gre za zamenjavo dveh ministrov, ki sta odstopila. To je torej tehnično vprašanje. Zato naj se stranka DeSUS raje ukvarja s to realno nalogo, kot da ustvarja nove probleme, in naj se ne ukvarja s tem, kako bomo ravnali Socialni demokrati."

Han upa, da bo Erjavec zadevo prespal
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa ne vidi potrebe po tem, da bi tem pričakovanjem sledili in da bi bil Lukšič v vladi. "Če bomo stranke pogojevale, katera bo imenovala posameznega ministra ali določeno osebo v vlado, ne bomo prišli nikamor," je dejal v izjavi novinarjem. Han upa, da zaradi enega ministra oz. ene osebe ta vlada ne bo padla, saj da so v tem času naredili kar nekaj zakonskih podlag, da država izplava iz krize. Zato verjame, da bo Erjavec to zadevo "prespal", poroča STA.

Kakšnemu politiku kakšna beseda uide
Zaveda se sicer, da je ta trenutek zelo težko vladati, da je biti politik zelo težko in "včasih kakšnemu politiku tudi kakšna beseda uide". Koalicijsko pogodbo razume kot pogodbo enakovrednih partnerjev, kar zadeva kadrovanja ministrov, pa po besedah Hana vsaka stranka samostojno in suvereno odloča.

SD brez hendikepa
Han je dejal, da se SD zaveda politične stabilnosti. Zagotavlja, da komunikacija njihove stranke, tudi predsednika, z ministri in poslanci poteka odlično in zaradi tega niso "nič hendikepirani". Sicer pa glede na pozive k rekonstrukciji vlade Han ne vidi potrebe po tem, da bi katerega od svojih ministrov žrtvovali, saj se po njegovem mnenju verjetno tudi premierka Alenka Bratušek zaveda, da so v vlado dali kakovostne ministre.

Pri pogodbi gre za dogovor in ne zahtevo
Vodja poslancev SD je še poudaril, da prenova koalicijske pogodbe ni zahteva DeSUS, pač pa dogovor koalicijskih strank, saj sedanja pogodba velja le do marca. Na zadnjem koalicijskem vrhu so se tako dogovorili, da s pisanjem nove koalicijske pogodbe začnejo v začetku januarja, je pojasnil.

DZ je sicer od premierke Alenke Bratušek prejel obvestilo o odstopu ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika ter ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Sestanek DeSUS-a v parlamentu
V DeSUS-u in Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), kot je bil določen na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ne podpirajo, poroča STA.

Kot so opozorili, se Kapitalski družbi (Kad) jemlje vsebina, tak Kad pa naj ne bi bil smiseln. Če pripombe DeSUS-a ne bodo upoštevane, lahko zakon pade, so opozorili.

Niso še prejeli uradnega predloga zakona
Kot je po sestanku poslanske skupine DeSUS-a in predstavnikov Zdusa v DZ-ju poudaril vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša, uradnega predloga zakona kljub drugačnemu dogovoru s premierko Alenko Bratušek še niso prejeli.

O bombonjeri z ali brez čokolad
To, kar jim neuradno ponuja finančni minister Uroš Čufer, pa je po Jurševih besedah, kot da bi jim ponudil bombonjero, v kateri ni čokolad. "Mi zahtevamo samostojnost Kada," je ponovil Jurša in pristavil, da mora biti samostojnost takšne vrste, da bo zagotavljala, da Kad upravljajo in nadzorujejo tudi upokojenci, ne pa predstavniki oz. nadzorniki SDH-ja.

Upokojenci najboljši nadzorniki
S tem se je strinjal tudi Aldo Trnovec iz Zdusa. Ta je prepričan, da samostojnost Kada, kot jo predvideva zadnji predlog zakona, ni zadostna. Predvideno je namreč, da bo premoženje Kada upravljal holding. "Kad ali opravlja svojo funkcijo, torej zagotavljanje stabilnosti pokojninskega sistema, ali pa nima smisla, da je," je menil.

Ustanoviti demografski sklad
Izpostavil je še vprašanje ustanovitve demografskega sklada, ki jo predvideva zadnja pokojninska reforma. Trnovec je ob tem pojasnil, da kot prvi vložek v ta sklad vidijo prav premoženje Kada in državne naložbe v Zavarovalnici Triglav.

Za preoblikovanje Kada v demografski sklad, ki se mu zdi sprejemljiva ideja, se sicer v prvi vrsti zavzemajo sindikati. Trnovec je danes dejal še, da so pripombe, ki jih je pripravila poslanska skupina DeSUS, zanje sprejemljive.

Trnova pot zakona o SDH-ju
Predlog zakona o SDH-ju torej čaka še trnova pot. Kot je danes napovedal prvak DeSUS-a Karl Erjavec, bo namreč DeSUS vztrajal pri svojih pripombah. Če te ne bodo sprejete, DeSUS predloga v četrtek na seji vlade ne bo potrdil, prav tako ne na glasovanju v DZ-ju.

Če bi bil na zakon nato v državnem svetu izglasovan veto, bi bili za njegovo novo potrditev v parlamentu potrebni tudi glasovi poslancev DeSUS-a, a jih ti, če ne bodo sprejeta ustrezna dopolnila, ne bodo zagotovili, je sklenil Erjavec.

Najlažja je salonska pozicija prvaka SD-ja, ki ji javnomnenjske ankete dajejo največjo podporo. Če bodo šli zelo daleč in če Lukšič ne bo želel v vlado, bom sam razmišljal, ali bom v njej vztrajal kot zunanji minister.

Karl Erjavec, DeSUS

Gre za zamenjavo dveh ministrov, ki sta odstopila. To je torej tehnično vprašanje. Zato naj se stranka DeSUS raje ukvarja s to realno nalogo, kot da ustvarja nove probleme, in naj se ne ukvarja s tem, kako bomo ravnali Socialni demokrati.

Igor Lukšič, SD
Erjavec zahteva novo koalicijsko pogodbo