Z vami klepeta Igor Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Z vami klepeta Igor Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Krešejo se mnenja, katera pot zares vodi iz krize. Slovenija kot del Evropske unije ter evroobmočja sledi (tudi) temu, kar odloči vrh v Bruslju ter frankfurtska Evropska centralna banka.

Klepet je bil pripravljen v okviru spletnih pogovorov z različnimi sogovorniki iz gospodarskih, sindikalnih in strankarskih vrst na temo Slovenska pot iz gospodarske in politične krize.
*
DRUGI KLEPETI O IZHODU IZ KRIZE
-
Svetovalec generalnega direktorja GZS-ja
Goran Novković

-
Izvršni sekretar sindikalne zveze ZSSS
Goran Lukić

-
22. maja ob 11.15 bo gost klepetalnice Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije.

Predsednik Socialnih Demokratov Igor Lukšič je "iz svoje ministrske izkušnje" prepričan, da bi naša država morala le biti bolj aktivna pri zahtevah za "fer pristop" do Slovenije. "Vendar je treba biti vztrajen in imeti j...," je zapisal v MMC-jevi spletni klepetalnici.
Kljub zahtevi po bolj agresivni politiki do Bruslja je cilj SD-ja ohranitev članstva v EU-ju in evroobmočju, "ker v tem načinu sveta nimamo kam drugam". Vendar Lukšič vztraja, da moramo tudi v EU-ju pokazati več pokončne politične volje.
Kdo razmišlja o državah brez davkov
Pri reševanju krize ima vidno vlogo vprašanje davkov. Njihov dvig je štirikrat učinkovitejši in uspešnejši od zmanjševanja porabe, je nedavno izjavil Lukšič. Neoliberalci trdijo, da davki uničujejo, sam je pa prepričan, da je civilizacija zgrajena na solidarnosti in vzajemnosti, kar pač zahteva plačevanje davkov. "Več morajo plačati tisti, ki imajo od tega največ: to pa so bogati," je zapisal v klepetu ter dodal: "O državah brez davkopv razmišlja samo špekulantski kapital."
Sam vzrok za krizo vidi v prvi vladi Janeza Janše, ki je z znižanjem davkov "za približno eno milijardo na letni ravni" ustvarila pereč proračunski deficit. Na očitek klepetalca, da Lukšičeva stranka v vladi nadaljuje politike zadnje Janševe vlade ter izvaja proces privatizacije, Lukšič odgovarja nikalno. Poudaril je, da so SD-jevi ministri privatizaciji nasprotovali in da bodo tako glasovali tudi v DZ-ju.
SD bo storil vse, da se Telekom ne proda
Ker je vodja SD-jeve poslanske skupine Janko Veber nedavno izjavil, da je prejšnji načrt
prodaje tudi zaradi vključitve Telekoma "veleizdaja", je Lukšiča klepetalec vprašal, ali bo stranka v primeru zdajšnje prodaje istega podjetja izstopila iz vlade. "Naredili bomo vse, da ne bo prodala Telekoma," je odvrnil Lukšič.
Demokratični socializem v statutu stranke
Poudaril je, da ima SD v statutu že od leta 1995 vključen koncept demokratičnega socializma, kar se danes spet pojavlja v intelektualni sferi levice. Obenem se na levici pojavljajo kritike SD-ja, češ da je "prej ovira družbenemu napredku" kot zaveznik leve opcije. Lukšič odgovarja: "Ultra levica vedno hoče rešitve takoj in tu. Ne razume, da je za kakršno koli rešitev treba imeti podporo večine in glavnih virov moči. Brez tega so morebitne dobre rešitve obsojene na hiter propad. Zato se tudi uspešne revolucije hitro pogreznejo v vsakdan kapitalistične ali izkoriščevalske logike."