Katarina Kresal in Janez Janša sta si v Odmevih izmenjevala mnenja o Blejski izjavbi, nato je Janša citiral besede Kresalove s sestanka pred srečanjem na Bledu. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal in Janez Janša sta si v Odmevih izmenjevala mnenja o Blejski izjavbi, nato je Janša citiral besede Kresalove s sestanka pred srečanjem na Bledu. Foto: MMC RTV SLO
Janša in Kresalova o blejski izjavi

V evidenci niso našli niti magnetograma ali zapisnika pogovora nekdanjega premierja Janeza Janše s predsedniki parlamentarnih strank 27. avgusta 2007. Kot dodajajo v premierjevem kabinetu, "noben tak zapisnik, prepis pogovora ali posnetek tudi ni bil predmet primopredaje med obema predsednikoma oz. vodjema kabinetov".

Dokument nato našli v enem izmed v računalnikov
V Pahorjevem kabinetu pojasnjujejo še, da so po notranji poizvedbi na enem izmed računalnikov v prostorih kabineta našli dokument z naslovom "Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, z vodjo PS nepovezanih poslancev in poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti, ponedeljek, 27. avgusta 2007, ob 11.30 uri, v sejni sobi 109/II Vlade Republike Slovenije, na Gregorčičevi ulici 20".

Dokument so zdaj ustrezno označili
Prvotni zapis je na vseh listih v glavi nosil oznako "zaupno", vendar ni izpolnjeval drugih pogojev glede označevanja tajnih podatkov, ki so določeni v Uredbi o varovanju tajnih podatkov, še pravijo v kabinetu predsednika vlade. Zaradi "ustrezne zaščite nacionalnih interesov" Republike Slovenije je predsednik vlade določil, da se dokument označi v skladu s predpisi s področja varovanja tajnih podatkov, so še zapisali v Pahorjevem kabinetu.

Na desni si poglejte pogovor Janše in Kresalove v Odmevih 25. februarja.
Začelo se je s pogovorom v Odmevih
Kot je znano, se je saga z magnetogrami začela prejšnji teden, ko je Janez Janša v Odmevih dejal, da obstaja magnetogram srečanja predsednikov parlamentarnih strank 17. avgusta 2007 in da je bilo iz izjav predsednice LDS-a Katarine Kresal na tem sestanku težko izluščiti njeno mnenje glede reševanja vprašanja meje s Hrvaško.

Na izjave predsednika SDS-a se je na spletni strani LDS-a odzval predsednik sveta LDS Aleš Gulič, ki je zapisal, da v sejni sobi, kjer je srečanje potekalo, ni tehnologije za snemanje pogovorov, zato "bi bilo zanimivo izvedeti, na kakšen način je bil pogovor posnet". Ob tem je zapisal, da so generalni sekretariat vlade zaprosili za magnetogram tega srečanja, a so jim odvrnili, da ga v vladnih arhivih ni.

V SDS-u so nato pojasnili, da je Janša citiral izjavo Kresalove s sestanka 27. avgusta 2007.

T. K.

Janša in Kresalova o blejski izjavi