Foto:
Foto:

Blatenje SDS-a je žal postalo priročen manever za prikrivanje pomanjkljivih vladnih aktivnosti za reševanje gospodarske krize.

SDS
Skrivno snemanje na srečanju parlamentarnih strank?
Janša in Kresalova o blejski izjavi

Predsednik SDS-a Janez Janša je namreč v oddaji dejal, da citira izjavo predsednice LDS-a na srečanju predsednikov parlamentarnih strank o odnosih s Hrvaško, ki je potekalo v vladnih prostorih 17. avgusta 2007. Takrat naj bi Kresalova dejala, da je meja nerešena že toliko let, "da se čisto nikamor ne mudi, pa še tudi deset let jo bomo reševali, rešitev pa bo tako ali tako padla takrat, ko nobenega več ne bo tukaj."

SDS pa je zdaj sporočil, da je bila izjava povzeta po sestanku 27. avgusta 2007, ko so v vladnih prostorih snemalne naprave bile vklopljenje.

Soočenje med predsednikom SDS-a in predsednico LDS-a si lahko pogledate v videoposnetku na desni.

LDS dobil le zapisnik srečanja, ne magnetograma
Aleš Gulič
(LDS) se je namreč na Janšev citat odzval v zapisu "Duh Watergate-a straši po Sloveniji", kjer trdi, da v sejni sobi, kjer je srečanje 17. 8. 2007 potekalo, ni tehnologije za snemanje pogovorov, "zato bi bilo zanimivo izvedeti, na kakšen način je bil pogovor posnet". Ko pa so v generalnem sekretariatu vlade zaprosili za magnetogram tega srečanja, so jim po Guličevih besedah odvrnili, da ga v vladnih arhivih ni.

Gulič se zato sprašuje, kje je Janša dobil magnetogram srečanja in zakaj je citiral izjave o zaupnih sestankih na nacionalni televiziji. V LDS-u so prejeli le zapisnik tega srečanja, ki nosi oznako zaupno in v njem omenjenega citata ni, dodaja.

SDS: Vsak je lahko pogledal magnetogram
V SDS-u na Guličeve trditve odgovarjajo, da so ogorčeni, da skuša nekdanji poslanec državnega zbora naprtiti vidnim predstavnikom SDS-s tajno snemanje. Po njihovih besedah gre za hude obtožbe, ki jih bo moral Gulič podkrepiti z ustreznimi dokazi.

"Vsi udeleženci sestankov predsednikov parlamentarnih strank so imeli možnost dobiti zapisnike sestankov ter vpogled v magnetograme sestankov. Vsak si je lahko iz njih zapisal, kar je smatral za pomembno," zatrjujejo v največji opozicijski stranki. Sestanek, od koder je vzeta izjava Kresalove, je bil opravljen v nekdanji vladni sejni sobi, ki ima zagotovljena ustrezna tehnična sredstva, dodajajo.

Jedro spora je blejski dogovor
Torkovi Odmevi so se sicer posvetili slovensko-hrvaškim odnosom in o vsebini blejskega dogovora med takratnim premierjem Janezom Janšo ter hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem. Janša še vedno vztraja, da je bilo načelno večinsko soglasje strank pred "blejsko izjavo" doseženo, Katarina Kresal pa je v Odmevih to zanikala.

A. S.

Blatenje SDS-a je žal postalo priročen manever za prikrivanje pomanjkljivih vladnih aktivnosti za reševanje gospodarske krize.

SDS
Skrivno snemanje na srečanju parlamentarnih strank?
Janša in Kresalova o blejski izjavi