Del nezakonite gradnje je Maher že sam podrl. Foto: MMC RTV SLO
Del nezakonite gradnje je Maher že sam podrl. Foto: MMC RTV SLO
Igor Maher
Igor Maher je bil minister z najkrajšim ministrskim stažem doslej. Foto: BoBo

Z odstopom vlade bodo obstali nekateri začeti ukrepi - najverjetneje tudi sprejemanje zakonodaje, ki ureja uzakonitev črnih gradenj. Vlada, ki zdaj opravlja tekoče posle, se je že na začetku mandata prav zaradi črne gradnje soočila z odhodom ministra Igorja Maherja.

Zaradi sumov o nezakoniti gradnji nad Sečoveljskimi solinami je moral po nekaj dneh odstopiti. Nato je ostal v senci razkritja bistveno večje neskladne gradnje družine Türk. Njihovo nepremičnino sta kljub pravnomočnim odločbam inšpektorjev vsaj do zdaj rešila odlog rušenja in možnost uzakonitve. Le redke pa zanima, kaj se je zgodilo z Maherjevo črno gradnjo.
Veliko dela s papirji in lopato
Če smo mediji razkrili Maherjevo nezakonito gradnjo, je prav, da ta ne gre v pozabo, čeprav ne gre več za javnega funkcionarja. Maher na naša vprašanja o postopkih ni želel odgovarjati, ker da niso še vsi pravnomočno končani. Odgovore je javnosti posredovala inšpekcija. Sklepati je, da po odstopu ni stal križem rok. Veliko dela je imel s papirologijo in pritožbami, kot kaže, pa je moral poprijeti tudi za lopato.
Gradbeni inšpektor je lani najprej res ugotovil nezakonito gradnjo na njivi - nepravilno sta bili zgrajeni klet in okolica. A je Maher s pritožbo uspel, odločba je bila vrnjena v ponovno odločanje. V tem času je klet sam zmanjšal in delno odstranil, so pojasnili na inšpektoratu za prostor. Šele po tem posegu je postala Maherjeva klet enostaven objekt in torej skladna z zakonodajo.
Gradnja po svoje
To pa še ni konec zgodbe z nezakonitostmi na kmetijskem zemljišču nad Sečoveljskimi solinami: marca letos si je prislužil še odločbo zaradi nezakonite lope in podpornega zidu. Tudi tokrat se je pritožil, odločitve ministrstva še ni. In tu je še ena Maherjeva črna gradnja - pritlični počitniški objekt.

Zanj je gradbeni inšpektor po ponovljenem postopku pred meseci odredil odstranitev. Ker Maher na to ni vložil pritožbe, je odločba že pravnomočna. A objekta zaradi odloga tudi Maher najverjetneje še ne bo porušil. Ob odstopu z ministrskega mesta z najkrajšim trajanjem doslej je Maher zatrjeval, da nezakonitosti ni in da bo to dokazal. Za zdaj je s popravili v lastni režiji in gradbenimi posegi na njivi del sumov celo potrdil, nekaterih postopki pa še niso končani.