Slovenija

Poudarki

  • SD Mahniča poziva "k streznitvi"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 102 glasov Ocenite to novico!
Slovenski vojaki
Razprava o pripravljenosti Slovenske vojske bo predvidoma potekala za zaprtimi vrati. Foto: BoBo
       Legitimno vprašanje odbora je, ali ima vlada kakršne koli scenarije, da bo slovenska vojska sodelovala pri implementaciji arbitražnega sporazuma in kakšni so scenariji, če bi prišlo do konflikta.       
 Žan Mahnič, predsednik odbora DZ-ja za obrambo
Borut Pahor
Predsednik države Borut Pahor je v ponedeljkovem odzivu poudaril, da je odločitev o sklicu seje v izključni pristojnosti odbora oz. DZ-ja kot samostojne veje oblasti. Obenem je poudaril pomembnost mirne poti reševanje mejnega vprašanja in miren način uveljavitve rešitev. Obe državi naj se vzdržita dejanj, ki lahko prispevajo k poslabšanju odnosov. Foto: BoBo
       Razprave, ki bi sprožale asociacije na kakršen koli angažma vojske v zvezi s tem vprašanjem, so popolnoma neprimerne in bi lahko v mednarodno okolje poslale napačno sporočilo.       
 Miro Cerar, predsednik vlade
Žiga Mahnič
Mahnič je nad Cerarjevim pozivom osupel. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
       Mislim, da je bila napaka že prvi sestanek z gospodom Plenkovićem. On ni iskren sogovornik. Ker če bi bil iskren sogovornik, ne bi šel v Savudrijo in zelo nediplomatsko pozival hrvaških ribičev, naj še naprej lovijo v slovenskem morju.       
 Karl Erjavec, zunanji minister
       Kar moramo narediti, je poziv k dialogu in pomagati Hrvaški uvideti pravo pot, ki je pot dialoga o vsebini, ki je znana, to je odločba arbitražnega sodišča.       
 Matjaž Nemec, SD
VIDEO
Seja odbora za obrambo ra...
VIDEO
Ostri toni med koalicijo,...

Dodaj v

Mahnič: Hrvati se pripravljajo na obrambo Piranskega zaliva. Cerar in koalicija: Mahnič je neodgovoren.

Odbor DZ-ja za obrambo in vlada
12. september 2017 ob 15:56,
zadnji poseg: 12. september 2017 ob 16:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DeSUS in SMC bosta obstruirala sejo odbora DZ-ja za obrambo o pripravljenosti Slovenske vojske na konflikte, SD o tem razmišlja. Mahnič medtem opozarja na "informacije iz kabineta predsednika vlade", da bodo Hrvati branili Piranski zaliv.

Zahteva po sklicu četrtkove seje odbora za obrambo je sprožila val polemik in zaostrila komunikacijo med koalicijo in delom opozicije. Sklical jo je predsednik odbora, poslanec Žan Mahnič (SDS), na njej pa naj bi govorili o pripravljenosti slovenske vojske na mogoče konflikte ob uveljavljanju arbitražnega sporazuma. Seja bo po napovedih zaprta za javnost, na njej pa bodo sodelovali ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik generalštaba generalmajor Andrej Osterman ter predstavniki slovenske obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

Mahnič: Hrvaška kopiči specialce
Po poročanju Radia Slovenija Mahnič trdi, da od njegovih virov iz kabineta predsednika vlade prihajajo informacije, kako se pri Umagu in Pulju na ladjah obalne straže zadržujejo pripadniki posebne enote. Še več, Hrvaška naj bi svoj del Piranskega zaliva branila z vsemi sredstvi, če bo Slovenija skušala uveljaviti svojo suverenost. "Legitimno vprašanje odbora je, ali ima vlada kakršne koli scenarije, da bo slovenska vojska sodelovala pri implementaciji arbitražnega sporazuma, in kakšni so scenariji, če bi prišlo do konflikta," je izjavil po poročanju Radia Slovenija.

Poslanec SDS-a je še pozval predsednika DZ-ja Milana Brgleza, "da zaščiti državni zbor pred aroganco izvršne veje oblasti, ki želi izvajati pritiske na avtonomno, zakonodajno vejo oblasti". Cerarja pa je pozval, naj "namesto, da želi uveljavljati in izvrševati svojo voljo nad mano, nad odborom za obrambo, nad poslanci, raje izvršuje in uveljavlja voljo" Slovenije v Piranskem zalivu.

Cerar pozval k umiku
Predsednik vlade ter SMC-ja Miro Cerar ga je v ponedeljek pozval, naj predlog za sklic seje umakne. Dan pozneje je dodal, da ne gre za vpletanje izvršilne veje oblasti v zakonodajno. Poziv je bil v tem primeru njegova pravica in dolžnost, je zatrdil.

"Nikakor se ne vpletam v zakonodajno vejo oblasti, imam pa kot predsednik vlade, ki bo glavni pogajalec, tudi naprej glede izvršitve arbitražne odločbe ne samo pravico, ampak tudi dolžnost, da opozorim na to vprašanje in pozovem predstavnika stranke SDS Mahniča, da umakne to točko z dnevnega reda," je dejal za medije ob robu mednarodnega sejma obrti in podjetnosti MOS v Celju.

Ponovil je, da takšna obravnava ni primerna, saj Slovenija vodi politiko miru in nenasilja. "Razprave, ki bi sprožale asociacije na kakršen koli angažma vojske v zvezi s tem vprašanjem, so popolnoma neprimerne in bi lahko v mednarodno okolje poslale napačno sporočilo," je dodal.

Cerar je v Celju s podpredsednico hrvaške vlade Martino Dalić odprl sejem MOS. Kot je še dejal, se z Dalićevo nista pogovarjala o arbitraži, bo pa to obravnaval na prihodnjem srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Erjavec: Vojska nima nobene vloge
Zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je na to temo sestal z vodstvom stranke. Odločili so se, da bodo poslanci DeSUS-a sejo odbora obstruirali, sam sklic seje pa jih čudi.

Spomnil je, da so predstavniki SDS-a na političnem vrhu prejšnji teden pozivali k dialogu. "Ne vem, ali je to pravi način, da sklicuješ neke seje, na katerih želiš ugotoviti pripravljenost Slovenske vojske, na drugi strani pa se govori o potrebnosti dialoga in kritizira ministra za zunanje zadeve, ki postavlja zelo jasna stališča, ko gre za implementacijo arbitražne odločbe," je dejal Erjavec. Ob tem je spomnil na svoja stališča, da bi bilo treba arbitražno odločbo na morju takoj implementirati in da država, ki ne spoštuje mednarodnega prava, preprosto ne izpolnjuje pogojev za članstvo v OECD-ju.

Kot je dejal, se je za politični vrh prejšnji teden, za katerega je predvideval, da bo namenjen vprašanjem, kako implementirati arbitražno odločbo, izkazalo, da je bil "politični vrh o izjavah Karla Erjavca". "Ne vem, katere moje izjave razburjajo del slovenske politike. Govorijo o tem, da bi bilo treba na diplomatski način izražati stališča, ampak to smo počeli 26 let in vidimo, kam smo prišli," je dejal Erjavec.

Ob tem je poudaril svoje stališče, da "je čas za odločno zunanjo politiko". Zato je tudi prepričan, da je bila povsem pravilna odločitev, da so ustavili postopek članstva Hrvaške v OECD-ju. "Nekdo, ki ne spoštuje mednarodnega prava in odločb sodišč, preprosto ne izpolnjuje pogojev za to, da bi lahko postal član OECD-ja. Tukaj ni nobene diplomacije, ampak gre za preprosta dejstva," je prepričan.

Glede informacij, da zelo verjetno ne bo drugega sestanka slovenskega in hrvaškega predsednika vlade Cerarja in Plenkovića, je Erjavec dejal: "Mislim, da je bila napaka že prvi sestanek z gospodom Plenkovićem. On ni iskren sogovornik. Ker če bi bil iskren sogovornik, ne bi šel v Savudrijo in zelo nediplomatsko pozival hrvaških ribičev, naj še naprej lovijo v slovenskem morju."

Po poročanju Radia Slovenija so se za obstrukcijo seje odbora odločili tudi poslani SMC-ja.

SD pričakuje "streznitev"
Po drugi strani poslanci SD-ja odločitve o (ne)sodelovanju še niso sprejeli. Poslanec Matjaž Nemec je dejal, da je "mahanje z orožjem v tem trenutku zagotovo najslabše sporočilo, kar ga slovenska politika in diplomacija lahko pošlje v svet". "V tem času je potrebna komunikacija že samo zaradi mednarodne javnosti, predvsem pa zaradi naših ljudi, ki so vpeti v odločitev arbitražnega sodišča."

"Kar moramo narediti, je poziv k dialogu in pomagati Hrvaški uvideti pravo pot, ki je pot dialoga o vsebini, ki je znana, to je odločba arbitražnega sodišča," je prepričan Nemec.

NSi pozdravlja možnost razprave
Poslanec NSi-ja Jožef Horvat je pozdravil možnost razprave o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Vendar je bil kritičen, da Sloveniji sklic seje takšne narave v času iskanja dialoga s Hrvaško glede implementacije arbitražne razsodbe ne more koristiti.

Horvat je dejal, da morajo imeti poslanci informacije o obrambni pripravljenosti slovenske vojske. Dodal je, da v stranki nimajo informacij, ki naj bi jih Mahnič dobil od uslužbencev v kabinetu predsednika vlade, da naj bi Hrvaška v okolico Umaga in Pulja poslala ladje obalne straže, na katerih naj bi bili tudi pripadniki specialnih enot hrvaške vojske.

Poslanec NSi-ja je komentiral, da če imajo te informacije pristojne službe, bi morale z njimi ravnati v skladu z zakonom. "Zagotovo so to informacije zaupne narave," je dodal.

Predsednik odbora DZ-ja za zunanje zadeve Horvat Mahniču ni želel očitati nepremišljenosti, vendar je le dejal, da imajo na odboru DZ-ja za zunanje zadeve drugačno prakso, ko sklicujejo sejo, saj na dnevni red postavijo obravnavano gradivo, ki ima tudi označeno stopnjo tajnosti.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
darkwader
# 12.09.2017 ob 16:03
Ja Mahnič, potem je pa čas da se oblečeš v maskirko, vzameš fotru puško in greš "branit". Talk is cheap.
Sibid
# 12.09.2017 ob 15:59
Okrogloličnež je malo preveč paranoičen...
pero-perica
# 12.09.2017 ob 16:06
ma niste normalni ,da bi se kar strelal jaz branim samo še svoja vrata.dost,da ste me enkrat nategnil
Nezgovoren
# 12.09.2017 ob 16:22
@Glede mladosti Mahniča zasmehujejo tisti strici ki bi gledali stare komuniste še naslednjih 100 let. Pregovor pravi: na mladih svet stoji
Ja, pa ne na takih.
pobic_17
# 12.09.2017 ob 16:22
kako se na Hrvaskih portalih delajo norca iz njega. nihce ga ne jemlje resno. Otrok
sammy13
# 12.09.2017 ob 16:22
Iskanje zunanjega sovražnika. A so Janševi lahko še bolj prozorni?

Včeraj sem jih gledal ob predstavitvi kandidatke za predsenico, ko so peli Zdravljico. Kozlam ...
vranek
# 12.09.2017 ob 16:14
Hrvatom, naduti kot so, to tudi zares pocnejo. In kar naj naredijo to. In potem se naj skupaj s svojo predsednisko ko bil o teleportirajo na kak drug planet. Rad bi videl to zbloheno nacijo, kako se usodno in za dolga desetletja ustreli v koleno.!
Mahnic bi pa moral vedeti, da se o teh stvareh ne krici in da se pokvarjenim sosedom ne daje legitimitete za pocetje s tem, da bi tudi mi to poceli. Sds slon v trgovini s finim porcelanom . To kar ni res. Bebavo!
kapljač
# 12.09.2017 ob 16:24
Kar počne Mahnič in SDS je nevarno.
Vlada in parlament morata najti vzvode kako preprečiti določena dejanja , ki bi ogrožala varnost države in regije.
Menim da bi Mahniča celo morali aretirat in za kak dan poslat na kruh in vodo.
ps11
# 12.09.2017 ob 16:17
Kaj otroci delajo v parlamentu? Naj si gresta z Mescom raje nekam izkusnje nabirat, pa bo cez dvajset let mogoce kdo koristen v politiki. Idiotsko!
Platon
# 12.09.2017 ob 16:33
BBC je pravkar poročala, da je Kim Jong Un pozabljen, ker je sceno prišel Mahnič.
kapljač
# 12.09.2017 ob 16:27
Če SDS kaj potrebuje je konflikt. Mahnič je zgolj orodje stranke. Čeprav roko na srce, takšne vloge mu celo ležijo.
bb33
# 12.09.2017 ob 16:36
takojšnja odpoved delovnega razmerja, razlog "opravilno nesposoben". Glede na njegove ideje in izjave tudi preglede pri psihologu ne rabi.....

Kar počne sds je nevarno za državo in ne državotvorno.
firtoh
# 12.09.2017 ob 16:26
Me nič ne čudi,da so se Hrvati dokopali do prisluhov.Tako kot mi opletamo z zaupljivimi in tajnimi informacijami,nima primerjave v svetu.Potem pa izpade tajnost,koliko metrov žice smo kupili,če pa vsi vedo,da je naša južna meja dolga 670 km.Slep pa tudi noben ni.
Skratka za pos*** je vse skupaj.
GORILA
# 12.09.2017 ob 16:00
OK, torej ima Hrvaška v Umago ene par specialcev, ki jih je pa še vedno 10x več, kot jih ima Slovenija vseh skupaj!
Splošna mobilizacija vseh od 15 do 65 let???
neutrino
# 12.09.2017 ob 16:37
peroaroma, mi smo "premagali" JLA, ker ni skoraj nič JLA prišlo v Slovenijo. Če bi cela JLA z vsemi tanki in letali prišla k nam, bi se nam slabo pisalo.
Ampak politika v ozadju je dosegla svoje. In to je v resnici prava Slovenska zmaga - da smo na političnem parketu dosegli zmago in ne skozi vojno. Če bi imeli za res vojno, bi trajala malo več kot 10 dni in mrtvih ne bi bilo cca. 50, ampak precej več.

Če hočeš vedeti, kako zgleda vojna proti JLA, si poglej hrvaško zgodovino. Verjami mi, ne želiš si je. Je pa bila naša vojna super izgovor (in kazen zahrbnim hrvatom - prav jim je!), da je lahko JLA svojo vojsko strateško postavila po celi hrvaški in se pripravila na tisto ta pravo vojno.
r5
# 12.09.2017 ob 16:24
Arbitražno razsodbo je treba spoštovati, a uporaba sile absolutno ne pride v poštev in vsako napeljevanje h kakršnikoli razpravi je treba ignorirati, pobudnike pa odstaviti, da si ohladijo glavo.
vranek
# 12.09.2017 ob 16:21
Nasa vojska je kar v redu verjemte. Nismo ne goli, ne bosi, ne brez orozja. Le pamet mamo in ne bomo tekmovali v rozljanju z orozjem. Naj se sosedje uničijo sami. Naj intervenirajo, ce upajo.
Vem, da so naduti in nori zadosti ampak porem bo nasa edina skrb kako se otepati lacnih mas sosednjega naroda z juga. In potem se bom vladi zahvalil za tisti zakon o zaprtih mejah, zavrnitvi vstpa v drzavo in to. Res.
mihamiha23
# 12.09.2017 ob 16:44
Jansa bi rad se en posel z orozjem izgleda
Ples
# 12.09.2017 ob 16:38
Sama sreča, da SDS ni na oblasti ... Bi imeli kar kraval ob meji in na splošno.
fritaja
# 12.09.2017 ob 16:29
peroaroma
# 12.09.2017 ob 16:19
Glede mladosti Mahniča zasmehujejo tisti strici ki bi gledali stare komuniste še naslednjih 100 let. Pregovor pravi: na mladih svet stoji


A na takih kot Mahnič? Aj jaj jaj ... :)
Jole88
# 12.09.2017 ob 16:16
A mogoče kdo ve, če so pred tunelom Karavanke zastoji?
zozozo
# 12.09.2017 ob 16:43
Sama sreča, da SDS ni na oblasti ... Bi imeli kar kraval ob meji in na splošno.

Če bi bil SDS na oblasti, potem ne bi mešal megle s takimi neumnostmi. To so pač njihove predvolilne poteze, ker oni itak skoz fantazirajo, da je predvolilni čas.
zozozo
# 12.09.2017 ob 16:32
Predlagam, da pošljemo vod jurišnih surferjev. Pa Mahnič naj jim komandira.
artoum
# 12.09.2017 ob 16:27
povsem logična poteza predsednika odbora za obrambo da povpraša vojsko kako je pripravljena. Glejte to je odbor za obrambo, ni odbor za punčke in avtomobilčke

ja ok prav. ampak zakaj morajo tako neumne štale pridet v javnost ?
kakor Slovencu mi je pravzaprav nerodno, kakor takrat , ko so hrvati posneli naše diplomate. raje naj se s tem ukvarjajo in naj ppovedo kdo na slovenski strani je Hrvatom kaj omogočil.
poden. leteči cirkus. čudno , da sploh še obstajamo..........
pulpitrock
# 12.09.2017 ob 16:24
Ja lejte...je pa opozoru nase. Jst ga do zdaj nisem poznal...pa vidm, da nisem dost zamudu. Jaooo kje mate pamet!!
urosh444
# 12.09.2017 ob 16:45
vojni dobičkarji rabijo vojno, da biznis laufa. v SDS jih je kar nekaj.
spicy
# 12.09.2017 ob 16:49
@peroaroma

če bi ti koga kdaj gledal preko cevi, potem zagotovo ne bi govoril takšnih neumnosti, sploh pa ti ne bi bilo do kakršnihkoli vojaških spopadov. Prodajaj pravljice raje na noriškem portalu.
KovacevaKobila
# 12.09.2017 ob 18:44
Legitimno vprašanje odbora je, ali ima vlada kakršne koli scenarije, da bo slovenska vojska sodelovala pri implementaciji arbitražnega sporazuma in kakšni so scenariji, če bi prišlo do konflikta.

Legitimno vprašanje je, kaj sploh ostane od Mahniča in ostalih SDS-ovcev, če jim vzameš zganjanje paranoje in pogrevanje zgodovine?

Odvečno zaostrovanje odnosov s sosedi, nenehno pogrevanje povojnih pobojev, rehabilitacija domobranstva in strašenje z migranti. To je več ali manj to.

Še Fredy Miler je imel večji repertoar.
forhand
# 12.09.2017 ob 18:13
Prodaja orožja predvsem Hrvatom po petkratnih cenah,Patria + nove Patrie,hujskanje in ustvarjanje izrednih razmer,dogovarjanje o sporih v Piranskem zalivu, to so vse zaščitni znaki SDS in sedaj se je pojavil iz ozadja vodeni golobradi Mahnič. Kar pa se tiče vojske in njene pripravljenosti je vse v redu. Pred volitvami pa je to napihovanje skrajno prozorno in nedopustno.
Ples
# 12.09.2017 ob 16:50
Janša je tulil po Evropi, naj pride trojka, Mahnič zdaj maha z orožjem ... Resno, kakšni destruktorji so!
Tugomer1000
# 12.09.2017 ob 16:42
"Razprave, ki bi sprožale asociacije na kakršen koli angažma vojske v zvezi s tem vprašanjem, so popolnoma neprimerne in bi lahko v mednarodno okolje poslale napačno sporočilo,"

Saj to je namen.
Hrvati potrebujejo ''provokacijo'', če bi hoteli vojaško rešiti problem (če ne bi jih mednarodna skupnost pohodila kot agresorja),
to pa za njih opravlja prijateljska SDS (ki je tudi forsirala koncert Thompsona in Hudo jamo).

Zato bi bilo bolje, če bi sklicali kakšno sejo DZ na temo delovanja politične grupacije SDS in njen vpliv na integriteto Slovenije.
Druga Švica
# 12.09.2017 ob 18:27
Mahnič je že v osnovi mimo mahnil. Kako bodo Hrvati "branili" Piranski zaliv, če pa ni njihov? Lahko ga samo NAPADEJO!

S takšnimi butalskimi politiki sploh ne rabimo sovražnikov.
Korošec
# 12.09.2017 ob 16:38
@vranek
Nasa vojska je kar v redu verjemte. Nismo ne goli, ne bosi, ne brez orozja. Le pamet mamo in ne bomo tekmovali v rozljanju z orozjem. Naj se sosedje uničijo sami. Naj intervenirajo, ce upajo.
Vem, da so naduti in nori zadosti ampak porem bo nasa edina skrb kako se otepati lacnih mas sosednjega naroda z juga. In potem se bom vladi zahvalil za tisti zakon o zaprtih mejah, zavrnitvi vstpa v drzavo in to. Res.


Kaj je v redu? Imamo malo manj kot 7000 pripadnikov od tega jih je 2/3 častnikov, podčastnikov in vojaških uslužbencev, pa še od tistih 3000 vojakov, ki jih je lahko polovico odšteješ ker so v raznih zalednih podpornih enotah in logistiki, se pravi imamo okrog 1500 na boj pripravljenih vojakov, pa če tudi ostale postaviš na linijo, rezervne enote in častnike ne boš prišel na 10.000, tisti ki so še služili vojaški rok, so zdaj že v štiredesetih + oborožitev katero so poznali in je bila za njih namenjena je naša vlada zastonj raztalala v Afganistan in Irak z novimi puškami f-2000s, ki jih ni niti dovolj, da oborožiš 10.000 ljudi pa ne znajo rokovat, da ne govorim o tem da so za boj popolnoma neprimerne, zaradi svoje glastnosti, ker brez kvalitetnih glušnikov boš praktično gluh po par strelih. Na drugi strani imajo Hrvati še naborniški sistem in lahko mobilizirajo okrog 300.000 vojakov in tudi še imajo svoje strateške rezerve orožja in municije, ki so jih naši brezglavo raztalali na bližnji vzhod. Tako, da ne bluzi nekaj na pamet, ker naša vojska je daleč od tega da bi bla "kar v redu" kot praviš.
GORILA
# 13.09.2017 ob 08:15
...v Piranskem zalivu slovenski in hrvaški ribiči skupaj povprečno ulovijo 400 kg (z besedo: ŠTIRI STO) na dan!!!
...in za teh par konzerv bi se šli radi domoljubi vojno?

Naj hitro poči... Mahniču okol ušes!
Wasabi
# 12.09.2017 ob 23:52
Mahnič se po moje userje pred močeradom, zato je tako paranoičen. Drugače pa ne razumem rtvja, da drži štango pri podpihovanju sovraštva s strani SDS in MAhniča (dobro, malinovc pač ima zdaj vse te dirty naloge, starejša falanga je že tok izkušena, da si ne bo delala več sramote s takšnimi prijavami).
nonparel
# 12.09.2017 ob 19:02
Zaradi podobnih kot je ta, je bivša juga razpadla v krvi. Brez takšnih bi se republike bivše juge razšle na miren način.
Tugomer1000
# 12.09.2017 ob 18:36
Zarad Janše, ki je 1991 raje švercal kot da bi zasedel Piranski zaliv, ter ki danes provocira, da bodo Hrvatje le imeli kritje za provokacije,
bomo še res ob morje.

Ne vem, kakšen je Janšev cilj, a po dejanjih vidim, da ustvariti največje možno razdejanje.
Churchill W.
# 12.09.2017 ob 18:18
Tale mulc si najprej zasluži 2 pošteni okrog ušes.
Mulc, ki do danes ni naredil ničesar drugega kot udpiral usta ko mu je bilo naročeno in imel zaprta ko mu je bilo to naročeno bo javno pozival k oboroževanju za obrambo PZ?
Za 1 mesec v Kočevski Rog na urjenje k specialcem, pa da vidm koliko bo še ostalo od njega. Sigurno mu bo vsaj kakšna kilca ali dve iz ličk dol padla, če mu že pamet ne bo zrasla!
zozozo
# 12.09.2017 ob 16:46
Dejstvo pa je da je slovenska vojska taktično premagal "vele"JLA z orožjem in znanjem ob veliki pomoči lokalnega prebivalstva

Eni smo takrat že bili odrasli, pa se spomnimo, tako da nam ne prodajaj pravljic. Če bi JLA že s tistim, kar je imela v Sloveniji, udarila s polno silo, bi bilo porušene infrastrukture in stavb in pobitega prebivalstva ogromno.

Pa seveda ni mogla udariti, pa ne zaradi vojaške nemoči, ampak ker je bilo politično nemogoče, in ker tudi večina oficirjev JLA ne bi šla z vso silo na Slovenijo, saj so tukaj živeli.
spicy
# 12.09.2017 ob 16:28
Arbitražno razsodbo je treba spoštovati, a uporaba sile absolutno ne pride v poštev in vsako napeljevanje h kakršnikoli razpravi je treba ignorirati, pobudnike pa odstaviti, da si ohladijo glavo.

Bolj se nebi mogel strinjati. Slovenija je začela že s pritiski glede OECD, sedaj naj vlada pripravi še morebitno tožbo na eu sodišču, morebitne razloge zagaj bi nasprotovali tudi vstopu v šengen itd. Predvsem pa bi bilo treba to razpravo ignorirati, oziroma do nje sploh ne sme prit. Točno to bi bila voda na mlin Hrvatom, ker bi nam tudi ostale članice rekle naj "ne serjemo"... trenutno pa še imamo podporo.
SamoRes
# 13.09.2017 ob 07:36
Ta je bil še v plenicah, ko smo se osamosvajali, rodil se je malo po tistem, ko je njegov šef bil še v partiji.
K_ris
# 12.09.2017 ob 17:30
Nečesa res ne razumem.

Po mnenju SDS je za nas arbitražna razsodba obupno slaba.
Zdaj pa se ukvarjajo s tem, kako bi jo z vsemi sredstvi (tudi z vojsko) lahko uresničili.
sivi gandalf
# 12.09.2017 ob 17:00
ja lahko da si bil odrasel in se skrival v kakšnem toplem zavetju potem ne moreš vedeti. Mi ki smo bili v prvih bojnih vrstah in so nas imeli na "odstrelu" pa vemo da je bila to prava vojna in samo iznajdljivosti in taktiki je šlo tako hitro. Velika prednost je bila da je bila JLA blokirana v vojašnicah brez vode, elektrike in vsega. Imaš samo dve možnosti ali se ponižno umakneš, ali pa greš ven na juriš direktno v maloro

no, ti ki si tak patriot se pa ne rabiš pol skrivat za nickom, daj svoje prave podatke, da takega domoljuba častim s pivom in mu stisnem roko za vso požrtvovalnost in pogum
bb33
# 12.09.2017 ob 16:59
*podobnost fotografij Kimija in Žančka je zgolj naključna :))))))
sirus
# 12.09.2017 ob 16:47
Ta hujskač dela samo škodo Sloveniji, sploh ko te blesarije povzemajo tuji mediji, ki ne poznajo SDS in njenih kadrov in kaj vse so pripravljeni počet za politikantstvo.
wta
# 12.09.2017 ob 23:25
Populistične izjave mlečnozobca. Ni teoretične možnosti, da pride do vojne. Sej niti Slovencem niti Hrvatom se ne ljubi it vojn. To raste samo na zeljniku mlečnozobih "politikov".
Homer.
# 12.09.2017 ob 19:32
Žan Mahnič:

Potek izobraževanja:
2009– Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, obramboslovje
2009 matura na Gimnaziji Škofja Loka, klasična gimnazija
2000–2006 Glasbena šola Škofja Loka

Delovne izkušnje:

2014– poslanec v Državnem zboru
2013– podpredsednik Slovenske demokratske mladine
2012–2013 študentsko delo v podjetju T-2, d.o.o.
2010– član Občinskega sveta občine Gorenja vas – Poljane
2010–2011 član Študentskega sveta Fakultete za družbene vede
2009 (junij–oktober) študentsko delo v podjetju Marmor Hotavlje, d.o.o.
2008–2009 član Dijaške šolske skupnosti

Kot vidimo je po izobrazbi in delovnih izkušnjah popolnoma usposobljen za ustvarjanje incidentov s sosednjo državo.
To je "creme de la creme" SDS kadrov.........
balrog
# 12.09.2017 ob 18:41
A nismo zaradi Janše, Mahničevega šefa, in Bavčarja izgubili celoten Piranski zaliv? Bavčar se je uklonil Hrvatom ter je začasno mejno točko postavil na reki Dragonji, čeprav je kataster piranske občine zajemal še celoten polotok Savudrijo. Tale Mahničeva Rambo akcija je streljanje s slepim naboji. Slovenija nima oboroženih sil,nima vojske. Nimamo orožja, ne streliva, tistih nekaj vojakov pa zaradi Nato pakta brani interese ZDA v Afganistanu, nekaj SLO vojakov pa je tudi na Kosovu.
JBT
# 12.09.2017 ob 18:15
Kot napisano-kazenska ovadba zaradi hujskanja sovraštva.
Mulc neumni.
GoodFella
# 12.09.2017 ob 17:47
Ne vem no, v resnih državah parlamentarne odbore ne vodijo mlečnozobi fantki kot tale, ki je leta 91 nosil plenice, zdaj pa vsem ostalim pametuje o vojski, obrambnih zadevah ipd. Od kod njemu kompetence, da lahko odloča o takšnih zadevah?
Kazalo