Slovenija
Veselje novoizvoljenega vodstva stranke SLS (na fotografiji Franc Bogovič, Marjan Podobnik, Suzana Lara Krause in Modest Motaln)- Foto: BoBo
Marjan Podobnik se je vrnil na čelo SLS-a, mu bo stranko uspelo vrniti v parlament? Foto: BoBo
Janez Lencl (desno) je od kandidature odstopil, da bi prispeval k enotnosti stranke. Foto: BoBo
Podobnik se je zavzel za nadaljnje povezovanje v stranki. Foto: BoBo
Zbrane je nagovoril tudi starosta SLS-a Ivan Oman. Foto: BoBo
Kongresa se je udeležilo okoli 600 ljudi. Foto: BoBo
VIDEO
Pogovor s Podobnikom, nov...

Dodaj v

Marjan Podobnik pričakovano postal novi predsednik SLS-a

Stranka SLS ima še vedno največ županov
29. september 2018 ob 08:08,
zadnji poseg: 29. september 2018 ob 16:59
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Slovenska ljudska stranka je izvolila novo vodstvo: potem ko je od kandidature odstopil Janez Lencl, je bil kot edini kandidat za predsednika stranke izvoljen Marjan Podobnik, ki se tako vrača na čelo stranke SLS.

V sklepnem govoru po izvolitvi je Marjan Podobnik dejal, da stranka v prihodnost vstopa samozavestno, hkrati pa napovedal konec izločanj in izključevanj. Delegatom se je zahvalil za izkazano zaupanje in napovedal, da je pred njimi zahtevno delo. Pri tem nameravajo najprej vzpostaviti stranko v občinah, kjer še ni navzoča.

Poudaril je, da je stranka odprta za vse in da je konec izključevanj in izločanj. "Želimo se predstaviti kot odprt, širok in moderen SLS, ki ob spoštovanju svojih korenin samozavestno zre v prihodnost," je dejal.

Od 159 delegatov, ki so prevzeli glasovnice (volilno pravico jih je imelo nekaj več), je za Podobnika glasovalo 148 delegatov, proti pa jih je bilo osem. Izvolili so tudi nove podpredsednike stranke, to so postali Franc Bogovič, Suzana Lara Krause in Modest Motaln (ta je bil izvoljen avtomatično skupaj s Podobnikom). Na kongresu so izvolili tudi člane glavnega, nadzornega in izvršilnega odbora.

Programski resoluciji
V razpravo članstvu so na kongresu predali tudi dve programski resoluciji, o katerih pa danes zaradi hitrega sklica izrednega kongresa niso mogli glasovati. O njih bodo po besedah Podobnika glasovali na statutarno-programskem kongresu, ki naj bi bil sklican v nekaj mesecih.

V svojem predstavitvenem nastopu je Podobnik dopoldne med temeljnimi točkami programa, ki ga namerava voditi, navedel prizadevanja za omogočanje pridelave domače hrane, ki je po sprejemljivih cenah dostopna domačim potrošnikom. Zavzemati se namerava za enakost pred zakonom, boljše delovanje sodstva in varnost. "Vodili bomo tako politiko, da je vsak, ki kot begunec pride z vojnega območja, sprejet v naši državi, hkrati pa ne sprejemamo nezakonitih migracij in bomo naredili vse, da se bo država pred tem zaščitila," je napovedal.

Podobnik je bil na kongresu edini kandidat, saj je tik pred začetkom volilnega dela kongresa od kandidature odstopil predsednik strankinega občinskega odbora na Vranskem Janez Lencl. Kot je dejal delegatom, želi s svojim odstopom od kandidature prispevati k enotnosti stranke in dobremu vzdušju v njej.

Novi stari predsednik SLS-a
Podobnik je stranko vodil že v letih 1992–2000, in sicer je bil prvi predsednik stranke po preimenovanju v SLS iz Slovenske kmečke zveze – Ljudske stranke. Stranko je pred njim vodil starosta slovenske politike Ivan Oman, za Podobnikom pa se je na čelu SLS-a v 18 letih zvrstilo osem voditeljev. Mu bo uspelo stranko SLS vrniti v parlament?

Prenovitveni kongres
Kongres so v stranki poimenovali prenovitveni, lahko pa bi mu rekli tudi spravni, saj se ga je udeležila vrsta ljudi, ki so bili v preteklosti izključeni iz stranke, so iz nje izstopili ali se od nje kako drugače oddaljili. Vsi so danes enoglasno poudarjali, da je treba pozabiti stare zamere in se obrniti v prihodnost.

Kongresa, na katerem je bilo po ocenah okoli 600 ljudi, so se kot gostje udeležili številni vidni gosti z obeh političnih polov.

Nagovori gostov kongresa
Prvi je zbrane nagovoril vršilec dolžnosti predsednika SLS-a Primož Jelševar, po čigar besedah je stranka vnovič enotna, na bližnjih lokalnih volitvah pa si lahko obeta dober izid. Jelševar je med drugim dejal, da ne dvomi, da bo SLS po številu županov zmagovalec omenjenih volitev in da bodo na volitvah dobili vsaj toliko svetnikov, kot je v dvorani obiskovalcev. "Verjamem, da smo lahko uspešni na evropskih volitvah, da lahko dobimo vsaj enega evropskega poslanca in da lahko članice Evropske ljudske stranke v Sloveniji ponovijo zmagoviti izid iz leta 2014," je dodal.

Prvi predsednik SLS-a oz. takratne Slovenske kmečke zveze, 89-letni Ivan Oman, se je najprej spomnil zgodovine in Slovenske kmečke zveze, v povzetku svojega nagovora pa napovedal nalogo za prihodnost. "Priklicati je treba to lastovko slovenske pomladi, to lastovko je treba priklicati, da pride in prileti še enkrat," je dejal.

Zbrane je nagovoril tudi prvak SDS-a Janez Janša, ki se je v svojem nagovoru dotaknil sodobne slovenske politike. Po njegovih navedbah se SDS se zavzema za stranke, ki temeljijo v slovenskem narodu in v slovenskih vrednotah. "Takšne stranke so prihodnost Slovenije in SLS je stranka, ki od samega začetka koreni v teh vrednotah," je dejal.

Zbrane je nagovoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je poudaril, da Slovenija potrebuje stranke, ki se zavedajo, da država potrebuje izvozno gospodarstvo, stabilne in predvidljive gospodarske razmere. "Potrebujemo stranke, ki se zavedajo, da moramo najprej nekaj narediti, šele potem lahko začnemo trošiti." Počivalšek je izrazil prepričanje, da lahko SLS s svojim delovanjem prispeva k temu, da bo Slovenija na gospodarskem in drugih področjih še uspešnejša.

Evropski poslanec Lojze Peterle je SLS-u čestital, da je strnil sile, in mu zaželel, da "se postavi tja, kamor spada". Kot je dejal, lahko vedno računajo na pomoč NSi-ja. Delegate je pozdravil tudi predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Povedal je, da njegovo "srce še vedno bije za SLS, pa naj bo ta nov ali star".

SLS še vedno stranka z največ župani
Slovenska ljudska stranka je leta 2014 izpadla iz parlamenta in ji tudi letos ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, a je še vedno močna na lokalni ravni in ima med vsemi strankami največ županov.

Stranka je morala novo vodstvo izvoliti, ker je po parlamentarnih volitvah z mesta predsednika odstopil Marko Zidanšek, ki je avgusta napovedal, da se bo podal v boj za županski stolček v Celju. Po njegovem odstopu so v stranki začeli spravni proces, v katerem so na povabilo v. d. predsednika Primoža Jelševarja k sodelovanju povabili vse nekdanje vidne predstavnike stranke. Tudi zato nekateri kongres vidijo kot nekakšen začetek prenove stranke.

Veliko zanimanja je požel tudi nagovor Franca Kanglerja, ki je po izstopu iz SLS-a pred časom ustanovil Novo ljudsko stranko. V dopoldanskem nagovoru delegatom je dejal, da v politiki ni zamer. "Pozabimo slabe odločitve v preteklosti in glejmo dobre odločitve v prihodnosti," je dejal.

K. T., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
glasnost
# 29.09.2018 ob 09:23
Dve leti nazaj so ga izključili iz stranke zaradi zakulisnih dogovorov z Janšo, zdaj pa ga bodo "gladko" izvolili za predsednika? Farsa.
vest
# 29.09.2018 ob 08:26
Ko misliš, da je ta zahojena država prišlado dna se ti zgodi Podobnik.
Butale4ever
Hijena
# 29.09.2018 ob 09:02
Hahaha, a resno? Wannabe prodajalec kur se je vrnil. Zdaj še naj pokliče svojega brata, da se bosta skupaj valjala po strugi Dragonje
cairns
# 29.09.2018 ob 09:15
Wasabi
# 29.09.2018 ob 08:14
Jaz iščem dinozavra za domačo žival.
topgun1984
# 29.09.2018 ob 08:46
Vracajo se stari obrazi :) retro politika
maher
# 29.09.2018 ob 09:00
na čelo stranke naj bi se vrnil Podobnik

No, pa imamo: prvi primer kolektivnega samomora v Sloveniji!
totijosipborz
# 29.09.2018 ob 08:18
V primerjavi z Zidanškom ne vem, če je oznaka prava. Bolj kretenska je bila njihova nova usmeritev. Učenci brez domačih nalog? A s tem prideš v parlament? Ker volijo osnovnošolci? Pametnih staršev s tem zagotovo niso prepričali, ker želijo, da imajo otroci raje več kot manj dela. O nestrpnosti do migrantov pa ne bi. Čisto zavožen program.
Respect2015
# 29.09.2018 ob 08:16
Lol :)
SamoRes
# 29.09.2018 ob 08:49
To je tista stranka, ki je hotela na volitvah doseči uspeh s trapastimi plakati o Ahmadu?
Popoln polom.
foxhunt
# 29.09.2018 ob 09:35
G. Podobnik, ko si enkrat ornk zasral, vemo kje je bila izgubljena vsa politicna kredibilnost. Pusti politiko, ker nisi bil nacelen, ko je bil cas za to. Zelja po oblasti ti lahko stopi v glavo in potem je ego glavni odlocevalec.
bruhnmici
# 29.09.2018 ob 09:01
Problem marsikatere stranke je, da so dezorientirane in se vse bolj ali manj obračajo po vetru v isto smer. Stranke postajajo populistična skropucala, polna oseb s špageti namesto hrbtenic. Ni diverzifikacije, ni realističnih življenjskih programov s katerim bi se volilci poistovetili, predvsem pa manjka kredibilnih oseb, v katere bi sploh lahko verjeli. Kameleonizacija kandidatk/ov, za katero smo pravzaprav krivi sami, ker to s pasivizacijo na volitvah, podpiramo, omogočamo in hočešnočeš vzdržujemo. "Mi smo družina"? Navidezna!
galoper
# 29.09.2018 ob 09:17
Težko sem čakal, da je izginil s političnega področja in spet bi se rad vrnil? Bo kakšna korist tudi za državo?
Mr.Mr.
# 29.09.2018 ob 11:23
A samo mene moti, da so ga nastavili na čelo Telekoma, čez par mesecev odpustili in je dobil takrat 250.000 € odpravnine?
Človek bi moral biti za zapahi zaradi kraje državnega premoženja.
m72
# 29.09.2018 ob 10:18
Prav. Da bo desni cirkus v polni postavi :-)
divjejabolko
# 29.09.2018 ob 10:17
Ni jim pomoči.
AlBundy
# 29.09.2018 ob 12:47
He, he,, "veliki poslovnež in podjetnik" ter nekdanji direktor Telekoma se vrača na sceno. Zet človeka, ki je z znamenito mislijo "sj ni važn, č kj zna, važn je, dj nš" že davno nakazal usmeritev te države ...
nepokorni
# 29.09.2018 ob 11:36
Stranka velikih podkupnin pri gradnji avtocestnega križa. SLS, kjer ima korupcija tradicijo.
Springbok
# 29.09.2018 ob 10:05
SLS je podeželsko kmečki DeSUS, Stranka dveh točk: interesni zastopnik neke določene marginalne nteresne skupine in nenačelnega sodelovanja v koaliciji. Manjkata nam le še stranka avtomobilistov in stranka pivopivcev.
mb128
# 29.09.2018 ob 13:11
Eh Podobnik se vrača. Samo to nam je še manjkalo! Še en sluga, še ena oproda vse se koga. Pa so imeli tako dobre ljudi na predsedniških mestih. Mislim z Zagoźnom, Žrjavom bi se že dalo pogovarjati. A kaj ko pa se ve čigava struja prevladuje. Sla po maščevanju je pač premočna in prevladuje žal v premnogih glavah. Tako pač je. Dejstvo je da je desnica v globoki krizi. Mislim a lahko sploh govorimo o desnici v Sloveniji?! JJ jih je totalno devastiral!
Še sladkorček. Kolikor slišim naj bi SDS evroposlanci bili za bilateralo z Hrvaško! A propo izdaja! Izdali so Slovenijo 41. leta samo zato ker so hoteli nasprotovati liberalcem in izdajajo jo sedaj, v tem trenutku samo zato da bi se JJ obdržal nad vodo njega pa nad vodo drži samo še konflikt, konfrontacija! Hja lepo, res lepo pa taki domoljubi so! Baje, tako vsaj oni, celo največji.
TESLO
# 29.09.2018 ob 11:27
A ni ta Podobnik prodajal piščance in njihovo meso v naših bratskih republikah -Srbiji?
firbec111
# 29.09.2018 ob 09:36
Slovenci imamo radi "znane" obraze, tako da pričakujem preboj SLS-a v parlament na naslednjih volitvah. Vprašanje je samo ali bodo prinesli nove glasove desnici ali jih bodo vzeli komu z desne
Benevolentni82
# 29.09.2018 ob 11:15
SLS je šla preveč radikalno v desno, da ne govorimo da je kadrovsko zelo podhranjena. Bivši direktor telekoma in dipl ing agronomije Podobnik, jih bo težko povlekel čez parlamentarni prag.
oliva
# 29.09.2018 ob 10:43
Hehe, svašta. :o)

No ampak, pa naj ga imajo, če ga hočejo.
KovacevaKobila
# 29.09.2018 ob 21:35
Politični ekvivalent Jurskega parka. Srečanje Marjanozavra, Janšeratopsa, Peterletodaktila, Kanglopoda in ostalih prazgodovinskih beštij, ki so za 'moderen SLS'.
oliva
# 29.09.2018 ob 10:47
"Mislim, da je higienično, da se levica in desnica malo menjata na oblasti. "

Se strinjam.
Se pa ti strinjaš, da imamo pač demokracijo in prisiliti menjavo ali izsiliti ni demokratično ravnanje?
Gre za to, ali lahko prideš na oblast oz. sestaviš vlado ali ne.
Ni tko, zdej so pa oni na vrsti. ;)))
mb128
# 29.09.2018 ob 09:47
Ojoj vedno slabše!
ni maitre
# 29.09.2018 ob 14:29
Novi obrazi na desnici...pa to? Je pa lepo, da je Ivan iz vlade v senci prišel nagovorit svoj satelit, se spodobi. Pogrešam samo padalca...
runcajz
# 29.09.2018 ob 18:08
@V_n_u_K

Ne kliči hudiča! Kaj ni že zadosti sranja ? Janša, Tonin in Podobnik ? Horor. Eden večji kekec od drugega .
bori
# 29.09.2018 ob 14:20
Zbrane je nagovoril tudi prvak SDS-a Janez Janša, ki se je v svojem nagovoru dotaknil sodobne slovenske politike.

Oh, naš janez se je dotaknil sodobne slovenske politike. How touching. How how. Pozor hud p_s ...
QUENDI
# 29.09.2018 ob 10:00
.......super......očitno še niso dosegli dna........kako že.....ni važno ali je pismen - važno je da je naš......
HOR
# 29.09.2018 ob 13:54
Brez idej v vzvratno prestavo "naprej"...
Alchemist
# 29.09.2018 ob 13:42
Gremo nazaj v preteklost! V lepe zlate dni! Hojlala, hojlali!

xD
mile952
# 29.09.2018 ob 10:32
No ja, poteza je po zadnjem polomu na državnozborskih volitvah pričakovana. Me pa zanima, kako se bo Podobnik gledal z vidnimi člani stranke, ki so ga pred časom izključili i SLS? Težka bo, LOL.

Sicer pa, SLS s Podobnikom lahko izboljša volilni rezultat in se vrne na politično prizorišče, dalj od političnega obrobja pa ne bo prišla.
Prismuknjen
# 29.09.2018 ob 10:07
Standard, vračanje tastarih obrazov. Kot takrat, ko smo želeli nazaj Katanca in njegovo pravljico.
makoshark
# 29.09.2018 ob 23:26
veza
se je pa Joras b obisku delegacije SLS, tako so prišli v parlament

Ja, kopal se je Joras, ravsala sta se pa na meji oba brata podpoštenjaka.
bori
# 29.09.2018 ob 20:57
V sklepnem govoru po izvolitvi je Marjan Podobnik dejal, da stranka v prihodnost vstopa samozavestno, hkrati pa napovedal konec izločanj in izključevanj...

Ja, že s tem, da je bil govornik največji Slovenec in povezovalec Slovencev, največji domoljub... 'J' The Great.
KLIPAN
# 29.09.2018 ob 18:47
Najbolj smešno od vsega pa je dejstvo, da bodo ljudje leta 2030 volili bivšega komunista Janšo, ker se bodo hoteli znebiti vseh bivših komunistov.
Nekdo jim bi samo moral povedati, da je od bivših komunistov živ edino še Janša.
Binder Dandet
# 29.09.2018 ob 17:35
Se malo, pa bo celotna garnituta 90ih nazaj v sedezih.
Wasabi
# 29.09.2018 ob 16:30
Če ima levica "šestorčka",zakaj ne bi smela imeti desnica poštenega " trojčka" SDS, NSI, SLS?

Ker je desnica preveč konzervativna za razne trojčke.
Ples
# 29.09.2018 ob 14:08
Spet bodo skeči ;)

Btw, kaj pa brat Janez?
slo.venec
# 29.09.2018 ob 13:38
To nas nič ne zanima. SLS je pod-stranka od SDS.
oliva
# 29.09.2018 ob 10:49
@KM, se strinjam.
Lohk bi bili čist solidna in spodobna stranka.
Taka stranka v bistvu manjka. Taka, sam ne taka. ;o)
Kvantni mehanik
# 29.09.2018 ob 10:42
Vonj po cipresah.

Moji kolegi z midicinske fakultete pravijo: samo ena učinkovina zanesljivo in predsvesm trajno odpravi vse težave: CIPRESIN.

Na svidenje na Žalah, eni so tja že dospeli, press.
Vrhovni
# 29.09.2018 ob 09:43
Na žalost nimamo kredibilne stranke tega profila, tu se zbira le Kokobel druščina.
gospod iskreni
# 29.09.2018 ob 09:34
Marjan pa žena dovoli?
cairns
# 29.09.2018 ob 19:14
Marjan Podobnik pričakovano postal novi predsednik SLS-a

Česarkoli se je Marjanček dotaknil do sedaj se je sesulo v prah.
SLS bo pač odšel v zgodovino. Ponovno.
KLIPAN
# 29.09.2018 ob 18:56
@andromaha
"Če ni uspešen v poslu,je pa politika dobra ."

Joj, ne govori tega!!!!!
A ne veš, da to velja samo za tiste iz levega pola?:)))))
KLIPAN
# 29.09.2018 ob 18:44
Slovenija potrebuje mlade, podjetne, ljudi z znanjem.....
Ampak dajmo rajši volit Janšo in Podobnika ker.......so ostali komunisti in pika!!!:))))))
runcajz
# 29.09.2018 ob 17:58
@no72

Bajuk najsposobnejši financ minister Slovenije , ki ni imel veliko pojma o vodenju ministrstva za finance in je za vse spraševal svoje sodelavce.
"Na borzi se je pokazalo, da zlasti tuje sklade pri NKBM zanima predvsem kratkoročen dobiček, ne pa dolgoročno lastništvo, kot je še vedno prepričan finančni minister Andrej Bajuk." ( Finance 2007) Kako smo že prodali NKBM in za koliko , potem ko smo jo dokapitalizirali ?
" Potem ko je bila NKBM za 250 milijonov evrov prodana ameriškemu skladu Apollo, so se danes novi lastniki srečali z zaposlenimi. Prav tako so se z novimi investitorji srečali predstavniki sindikata NKBM, so sporočili iz družbe."
" Kot je razvidno iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa, je bil bilančni dobiček Nove KBM ob koncu 2017 pri okoli 79,5 milijona evrov, sestavljala pa sta ga zadržani dobiček iz preteklih let v višini 33,7 milijona evrov in 45,8 milijona evrov lanskega čistega dobička. ( MMC 5.7.2018) Torej skoraj 1/# kupnine !
Posledice zniževanja davkov v času, ko je vodil ministrstvo za finance čutimo vsi še danes !
Hvalila pa ga je NSi in Ludamila Novak, pa seveda Janša, kot njegov šef.
Kazalo