Poslanci preiskujejo posle Sistemske tehnike z Morsom. Foto: BoBo
Poslanci preiskujejo posle Sistemske tehnike z Morsom. Foto: BoBo

Namen parlamentarne preiskave je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika podjetju Viator & Vektor v času vlade Antona Ropa oz. ali je bil glavni namen prodaje omogočiti večstomilijonski posel z osemkolesniki.

Ministrstvo za obrambo (Mors) je namreč po prodaji s Sistemsko tehniko brez razpisa podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil.

Senica je spregovoril tudi o poznejšem poslu med Patrio, Rotisom in Morsom, predvsem o zaslišanju Kosa na Finskem pred približno petimi leti, ko je Fincem predal tudi nekaj dokazne dokumentacije.

Za Senico je namreč Kos, kot so pred leti poročali mediji, dejal, da je vodja logistike na obrambnem ministrstvu. Po njegovih besedah Senica in Patriin posrednik Hans Wolfgang Riedl nista bila le poslovna sodelavca, temveč sta si kot prijatelja zelo blizu. Senica, ki se je na Morsu zaposlil 1. decembra 2005, pa je to označil za neresnico in dejal, da je Riedla videl le enkrat v življenju.

Kos naj bi ga tako s svojimi izjavami diskvalificiral, kar se mu zdi nepošteno, saj je pričakoval, da ga bo vsaj poklical in ga vprašal, kaj drži. Namesto tega pa je Kos na Finskem "govoril same pravljice".

Odmik od glavne tematike
Poslanec PS-ja Matjaž Zanoškar je med zaslišanjem opozoril, da se priča zaslišuje o temi, ki ni predmet preiskovalne komisije, in da se zaslišancem zgolj omogoča, da si lajšajo dušo. Tudi Senica sam je danes sicer priznal, da si je z zaslišanjem lahko olajšal dušo, vendar je govoril zgolj resnico.

Poslanko SD-ja Ljubico Jelušič pa je zanimalo, ali torej lahko pričo sprašuje le o tem, kar je bilo zapisano v vabilu priči ali tudi o tem, "kaj je počel v življenju, kakšno vlogo je imel na Mors in o zapisniku na Finskem".

Ker bi se s takimi vprašanji po njenem preseglo dokazni sklep, je menila, da bi morali na seji DZ-ja razširiti predmet preiskovalne komisije, saj se sicer oddaljujejo od predmeta preiskave. Sama sicer ne bi nasprotovala razširitvi predmeta, nasprotno, to bi jo veselilo, je dejala, ampak mora biti formalno urejeno.

Projekt vključevanja slovenske obrambne industrije
Nekdanja obrambna ministrica Jelušičeva je tudi menila, da ne držijo trditve, da je šlo za dogovor med Viatorjem & Vektorjem ter Morsom, ampak za to, da bi se v morebiten razvoj srednjega oklepnega vozila vključila celotna slovenska obrambna industrija.

Po njenem mnenju je šlo za očitno navezavo na takrat potekajoče raziskovalne programe na področju novih tehnologij. Slovenska obrambna industrija bi tako sodelovala v mednarodnem projektu opremljanja. Zato jo je tudi zanimalo, ali se Senici ne zdi, da je pismo o nameri samo v angleščini napisano zgolj zato, ker je bilo namenjeno vzpostavitvi nekega novega subjekta, ki bi povezoval različne države.

Senica je odgovoril, da se tega, kar je pisalo v pismu o nameri, ne spomni, je pa dejal, da mu je bilo čudno, da je pismo, napisano za Viator & Vektor, v angleščini.

Zaslišanju Senice je sledil še zaprti del seje, na katerem so člani komisije sklenili, da v petek seje ne bo, bo pa zjutraj Jerajeva podala izjavo. V petek bi sicer morala kot priči nastopiti nekdanja predsednika vlade Tone Rop in Janez Janša.