Mate je zadovoljen z dosežki ministrovanja v letu dni Janševe vlade. Foto: EPA
Mate je zadovoljen z dosežki ministrovanja v letu dni Janševe vlade. Foto: EPA
Policist ob nadzoru prometa
Splošna varnost v prometu se je v zadnjem letu izboljšala, je povedal Mate. Foto: RTV SLO

Mate je poudaril predvsem odpravo nalepk ob registraciji avtomobilov in krajevne pristojnosti za oddajo vlog za pridobitev osebnih dokumentov in drugih potrdil.

Na matičnih uradih so do danes v elektronski register že vnesli 180.000 oseb.

Zadovoljen je tudi z vzpostavitvijo elektronskega vodenja matičnega registra in odpravljanjem zaostankov na področju sprejemanja v državljanstvo ter ugotavljanja državljanstva v zvezi z denacionalizacijo.

Povedal je, da so zaostanke na področju sprejemanja v državljanstvo skrajšali za 26 mesecev, na področju ugotavljanja državljanstva v zvezi z denacionalizacijo pa za 12 mesecev. Zadeve zdaj že rešujejo sproti. Izpostavil je tudi ureditev financiranja področja oskrbe žrtev trgovine z ljudmi.

Raziskanost kriminala zelo dobra
Minister je povedal, da so varnostne razmere v državi stabilne. Raziskanost kaznivih dejanj je ostala nespremenjena pri okoli 40 odstotkih. Nekatere policijske uprave so imele v zadnjem letu več kot 60-odstotno raziskanost kaznivih dejanj, je še dejal in za zgled postavil podatke iz zahodnoevropskih držav, kjer je povprečna raziskanost kaznivih dejanj med 25 in 35 odstotki.

Število prekrškov se je v zadnjem letu zmanjšalo za 19 odstotkov, število nesreč v prometu ter telesno poškodovanih v prometnih nesrečah za 23 odstotkov, za 27 pa je manjše tudi število smrtnih žrtev prometnih nesreč v primerjavi z enakim obdobjem lani. Z 68 na 65 se je zmanjšalo število umorov, nekaj manj je tudi ropov in kaznivih dejanj, povezanih z drogami (70 manj kot lani).

Velika pozornost schengenu
Po načrtih potekajo postopki za dokončno ureditev področja varovanja schengenske meje, kar je ena od prednostnih nalog države za leto 2007. Minister je napovedal tudi učinkovito varovanje meje na morju s Hrvaško kljub nerešenemu vprašanju.

Napovedal je še, da bo v roku dveh tednov vlada najverjetneje obravnavala predlog ustavnega zakona o izbrisanih, ki so ga pripravili na ministrstvu.