Kmetijski minister vztraja, da je deloval dosledno po črki zakona. Foto: MMC RTV SLO
Kmetijski minister vztraja, da je deloval dosledno po črki zakona. Foto: MMC RTV SLO

"In seveda na vladi se bo odločilo, ali je odgovor ustrezen, ali ga vlada podpira ali ne in s tem v zvezi so povezane tudi moje nadaljnje odločitve, to je normalno," je minister odgovoril na novinarsko vprašanje o tem, ali je že pripravil odgovor na interpelacijo in v kakšnem primeru je pripravljen s funkcije odstopiti.

V petek so se na zahtevo policije sestali kriminalisti, tožilci, veterinarski inšpektor in predstavniki Veterinarskega inštituta. Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič je zanikala poročanje medijev, da so sestavili posebno delovno skupino. Potrdila pa je, da do zdaj zbrani dokazi in izsledki preiskave kažejo na resen sum spolne zlorabe živali. Po njenih besedah je sodelovanje med institucijami ključnega pomena, da sum preverijo. Poročilo o domnevni zlorabi naj bi bilo pripravljeno do konca tedna.
20 dni po usodnem napadu ...
Bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili lastnika Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v poznejših letih so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije.

Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi se pri postopkih odločanja vračanja psov dogajale napake, zato sta opozicijska SLS in SDS vložila interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika. V njej mu med drugim očitajo objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, to je povzročitve splošne nevarnosti, ter zaradi kršitve členov zakona o vladi in novele zakona o zaščiti živali.

Poleg tega ministru očitajo negiranje stroke in evidentno pristranskost ter politično in osebno vplivanje na postopek odločanja v obravnavanem primeru bulmastifov, s čimer naj bi se neposredno ogrožalo človeška življenja. Očitajo mu tudi ignoriranje številnih javnih pozivov k zaščiti javnega interesa in dajanje prednosti interesom posameznika in pravici do lastnine nasproti splošnemu javnemu interesu in ustavni pravici do varnosti.