Posedijeva skupina 22 sindikatov predlaga, da se partnerji na usklajevalnem sestanku sestanejo v torek. Foto: MMC RTV SLO
Posedijeva skupina 22 sindikatov predlaga, da se partnerji na usklajevalnem sestanku sestanejo v torek. Foto: MMC RTV SLO
Na pogajanja le ena skupina sindikatov

Ministrica za javno upravo je dejala, da razlogi, ki jih navajajo, nimajo nobene teže. "Kaj bomo storili, jim seveda sporočamo vedno znova, ampak glejte, prisiliti za pogajalsko mizo jih pač ne moremo," Posedijeve izjave zavrača Irma Pavlinič Krebs in dodaja, da z vabili ne bo odnehala.

Dejala je, da so pogajalski partnerji 24. junija dobili izhodišča za pogovore, po njenem mnenju pa niso zmogli poguma oziroma volje, da se soočijo z drugo pogajalsko stranjo.

Sestanek v torek oziroma "nekje drugi teden"
Znano je, da je skupina 22 sindikatov, ki jo vodi Janez Posedi, vztraja, da so vladni predlogi o varčevanju nesprejemljivi, in zahteva usklajevalni sestanek. Ministrica je zatrdila, da je ustregla želji Posedijeve skupine, da bi imeli pred pogajanji usklajevalni sestanek in je spremenila dnevni red, a da so ji sindikati sporočili, da jih na sestanek ne bo, ampak da bodo zanj "nekje drugi teden našli čas". Posedijeva skupina namreč predlaga, da bi se na posvetovalnem sestanku sešli v torek.

Tako je za pogajalsko mizo sedla le ena od dveh skupin sindikatov, in sicer Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki predstavlja le šest sindikatov in tako na spremembo kolektivne pogodbe ne more vplivati, je poročala TV Slovenija. Ministrica je namreč sindikate pozvala k podpisu aneksa št. 3. h kolektivni pogodbi, ki pa, če ga ne podpiše potrebna večina, ne bo začel veljati. Močnejša, Posedijeva sindikalna skupina, ki je na pogajanjih ni bilo, namreč zastopa 22 sindikatov.

Pahor in Pavlinič Krebsova trmasto odločena
Odzval se je tudi premier Borut Pahor, ki je po seji vlade dejal, da sta z ministrico za javno upravo "trmasto odločena", da nadaljujeta pogajnja. V skladu s kolektivno pogodbo ima pogajalska skupina pravico, da na vladni predlog odgovori v 60 dneh, je dejal Pahor in dodal, da je vladni interes, da se o nekaterih ukrepih "izpogaja" čim prej, saj vlada brez vedenja, kakšna bo politika plač, ne more pripraviti proračuna. Vlada ima sicer možnost, da predlaga zakon, s katerim bi enostransko zamrznila izdatke, je še pojasnil premier.

Na pogajanja le ena skupina sindikatov