Na ministrstvu Ivana Svetlika zavračajo obtožbe MSi-ja. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu Ivana Svetlika zavračajo obtožbe MSi-ja. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Vrtovec
Rešitev bi namesto v malem delu morali iskati v olajšanju poti do prve prave zaposlitve za diplomirance, trdi Vrtovec. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Vse tri skupine, ki bodo malo delo lahko opravljale, imajo namreč svojo socialno varnost že zagotovljeno na drugi podlagi. Več kot 90 odstotkov študentov in dijakov bo z malim delom lahko zaslužilo toliko, kot so doslej s študentskim delom, ob tem pa bodo imeli uradno priznane delovne izkušnje, zagotovljeno plačilo in priznano pokojninsko dobo. Z malim delom nobena od skupin, ki ga bo opravljala, ničesar ne izgublja," trdijo na ministrstvu.
V zvezi z dražjo študentsko prehrano pa pojasnjujejo, da je najvišja cena študentskega kosila, vključno s subvencijo, še vedno sedem evrov, kolikor je bila v letih 2009 in 2010. Subvencija pa se usklajuje skladno z zakonom in znaša 2,62 evra na kosilo. Ob tem poudarjajo, da imajo študenti na voljo 68 lokalov, kjer bodo za kosilo plačali največ 1,38 evra.
"Neprijetno presenečenje"
S 1. januarjem so bili študenti ob plačilu subvencionirane študentske prehrane neprijetno presenečeni, saj se je ta nenapovedano podražila - o tem ni bil predhodno obveščen nihče, niti študentske organizacije, protestira predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec. Ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika poziva k takojšnjemu začasnemu dvigu subvencije, vrnitvi cen na raven prejšnjega leta in uvedbi strogega nadzora nad ponudniki.

Pri tem poudarja, da je subvencionirano kosilo pogosto edini topli obrok, ki ga študenti zaužijejo čez dan, in da gre pri zviševanju cene za neke vrste kartelni dogovor, saj ponudniki prehrane vsako leto po razpisu ministrstva cene dvignejo, trdi Vrtovec. "Tudi študentske organizacije imajo velike proračune, zato naj tudi one primaknejo kakšen evro," je še dodal.

Tudi MSi aktivno na referendum o malem delu
Podmladek NSi-ja javno poziva k podpisovanju pobude za referendum o malem delu, saj nova ureditev po njihovem mnenju predstavlja socialno bombo ne samo za študente, temveč za celotno delovno populacijo. K temu zaradi tematike pozivajo tudi vse druge podmladke političnih strank.

Za številne je študentsko delo edini vir preživetja, ki razbremeni tudi študentove starše, odločitev pojasnjuje Vrtovec. Alternativno rešitev vidi v olajševanju poti do prve prave zaposlitve za sveže diplomirance.

MSi se bo aktivno vključil tudi v samo referendumsko kampanijo.