Ministrstvo za notranje zadeve je prepričano, da bo sodišče sledilo njihovi argumentaciji in jih oprostilo plačila odškodnine. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ministrstvo za notranje zadeve je prepričano, da bo sodišče sledilo njihovi argumentaciji in jih oprostilo plačila odškodnine. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Bodo za Mirage morali plačati davkoplačevalci


Po besedah ministrstva (MNZ) je sodišče Mirageu prisodilo dobrih 4,6 milijona evrov odškodnine - v ta znesek zamudne obresti niso vštete - zaradi enostranske prekinitve posla, vezanega na registracijske nalepke za motorna vozila.
Zaradi sodbe so različni upniki Miragea (zlasti banke) že vložili več predlogov za rubež omenjene terjatve, izdani pa so bili tudi sklepi o izvršbi, ki državi s to terjatvijo prepovedujejo razpolagati, pojasnjujejo na MNZ-ju.
To pomeni, da so milijonsko terjatev že zarubili drugi upniki, ki jim je Mirage dolžan obveznosti, zlasti zaradi prisilne poravnave iz leta 2006. Če bi torej država namesto upnikom, ki so že zarubili terjatev, to izplačala družbi Mirage, bi bila tem upnikom odškodninsko odgovorna, pravijo na MNZ-ju.
Državni gozdovi niso del pravnega prometa
Ob tem so dodali, da je Mirage svojo terjatev do države prek cesijskih pogodb odstopil odvetniški pisarni Škerlj iz Novega mesta, ki je Mirage tudi zastopala v sodnih postopkih, in družbi DV East Assist ILC Wilmington iz ZDA. Prav ti družbi sta predlagali rubež državnih gozdov, a je Okrajno sodišče v Novem mestu njuna predloga 2. julija z nepravnomočnim sklepom v celoti zavrnilo.
Še pred odločitvijo sodišča je državno pravobranilstvo tej izvršbi oporekalo, rekoč, da gre za nepremičnine, ki predstavljajo naravno bogastvo, in za nepremičnine, ki sploh niso v pravnem prometu.

"Ne nazadnje pa je Ministrstvo za notranje zadeve vseskozi prepričano, da je revizija, ki jo je Republika Slovenija vložila zoper sodbo, na podlagi katere so bili vloženi predlogi za izvršbo, utemeljena in da bo sodišče sledilo njeni argumentaciji ter odločilo, da Republika Slovenija družbi Mirage odškodnine ni dolžna plačati. Upamo, da bo odločitev sodišča znana čim prej, v vsakem primeru pa jo bomo spoštovali. Tudi zato ne vidimo razloga za vlaganje predlogov za izvršbo s strani družb, ki sta predloga vložili, saj bo Republika Slovenija družbi Mirage, če bo tako odločilo tudi vrhovno sodišče, odškodnino plačala," še pišejo na MNZ-ju.

Želijo predvsem gozdove
Pisali smo, da je po poročanju POP TV-ja odvetnik Miragea že pred časom javno napovedal, da bodo predlagali izvršbo na račune države oziroma premoženje, ki bi bilo unovčljivo. Unovčljivo premoženje so našli v okolici novomeškega sodišča, kjer so predlagali izvršbo na državne nepremičnine. Gre večinoma za gozdove na območju Roga v velikosti okoli 1.000 hektarjev.

Sodišče je iz formalnih razlogov takšno izvršbo zavrnilo, saj je namesto Miragea denar zahteval eden izmed njegovih upnikov, registriran v davčni oazi Delaware.

Bodo za Mirage morali plačati davkoplačevalci