Marsikateri avtomobil še danes
Marsikateri avtomobil še danes "krasijo" stare nalepke. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Gregor Virant
V postopkih pred sodiščem bi do zdaj lahko uveljavljali tudi nekatere druge argumente, je zatrdil minister Virant. Foto: BoBo
Virant: Miragu odškodnina ne pripada

Državno pravobranilstvo je v četrtek na vrhovno sodišče vložilo revizijo na sodbo višjega sodišča v zadevi Mirage, po kateri mora Slovenija plačati odškodnino zaradi enostranske prekinitve posla, vezanega na registracijske nalepke za motorna vozila, poroča STA.
V reviziji je glavni argument prav to, da pogodba podjetja Mirage z državo ni jamčila točno določene količine nalepk, ki bi se prodale vsako leto. Tudi če tedanji minister Dragutin Mate ne bi razdrl pogodbe, Mirage ne bi mogel več prodajati nalepk za vetrobransko steklo, ker je to ukinil zakon, je v izjavi novinarjem povedal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.
Virant bi izplačal bistveno nižji znesek
"Nalepk preprosto ni bilo več, zato je težko govoriti o tako visokem izgubljenem dobičku," je prepričan. Po njegovem mnenju gre za bistveno nižji znesek, ki bi ga bilo treba plačati podjetju, morda za "zaloge, ki so jih takrat še imeli, ne pa za izgubljeni dobiček". Država bi morala namreč podjetju Mirage po sklepu sodišča plačati 8,3 milijona evrov odškodnine.

"Nekatera vprašanja niso bila odprta"
Ob vprašanju razlogov, da je podjetju Mirage do zadnje stopnje uspevalo na sodišču, pa pravi, da bi lahko v dozdajšnjih postopkih uveljavljali tudi kakšne druge argumente. Nekatera vprašanja namreč še niso bila odprta, je pojasnil minister.

Pred tremi leti je bila na to temo celo izredna seja odbora DZ-ja, ki je obravnavala vprašanje, ali je ministrstvo skupaj z državnim pravobranilstvom res uporabilo vse argumente in dobro branilo interes države pred sodiščem.

Virant: Mogoča sistemska korupcija
Virant ocenjuje, da so bile nalepke za vetrobransko steklo primer velike birokratske neumnosti. Čisto mogoče pa je po ministrovih besedah, da so dober primer sistemske korupcije. In sicer v smislu, da "se predvidi neka zakonska obveza, zato da bi nekdo dobro zaslužil". Da je ta primer vrh ledene gore sodne korupcije, je sicer pred dnevi ocenil prvak SDS-a Janez Janša.

Primeru se bo "pozorneje" posvetila policija
Virant je napovedal, da se bo primeru spora države z Mirageem, ki da je v več pogledih problematičen, nekoliko pozorneje kot pred leti posvetila tudi policija.

Virant vidi dobre možnosti za uspeh
Na podlagi vložene revizije bo država predlagala tudi odlog izvršbe, saj je Mirage že vložil predlog zanjo. Država torej določene odškodnine ne bo še plačala, temveč počakala na izid revizije na vrhovnem sodišču. Rok za vložitev revizije na vrhovno sodišče naj bi bil sicer 13. junija. Kot je dejal Virant, je celotno zadevo preučil in strokovno ocenil, da ima država dobre možnosti, od 70 do 80-odstotne, za uspeh na vrhovnem sodišču, še poroča STA.
Mate: Škoda znaša 70.000 evrov
Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je pred tremi leti podal stroškovno analizo in svojo oceno, koliko bi morala znašati odškodnina. Zatrdil je, da je dobil dokument s točnimi podatki o strukturi stroškov izdelave nalepke. Cena brez DDV-ja je znašala 1.000 SIT, postavka "dobiček" pa 80 SIT. Podjetje v letu in pol prekinitve pogodbe ni imelo nikakršnih stroškov dela in materiala, zato je edina prava škoda izgubljeni dobiček, kar znaša 70.000 evrov, je dejal Mate. Ob tako natančni specifikaciji stroškov je Mate takrat ocenil, da bi država enostavno morala uspeti v pravdi, le ministrstvo da mora vložiti vse napore.
Proizvajal Cetis, distribuiral Mirage
Nalepke so se začele izdajati decembra 2001, označevale so čas, za katerega je bil opravljen tehnični pregled vozila, povračilo za uporabo cest in veljavo zavarovalne pogodbe. Nalepke je proizvajalo celjsko podjetje Cetis (ki se je tožbi odpovedalo), Mirage pa je izvajal personifikacijo (tiskanje številk za posameznega uporabnika) in distribucijo nalepk v centre za tehnične preglede. Pogodba bi se iztekla decembra 2006, toda marca 2005 je vlada z zakonom nalepke odpravila in pogodbo prekinila.

Virant: Miragu odškodnina ne pripada