Zaradi ukinitve nalepk za tehnične preglede mora Slovenija podjetju Mirage plačati 8,3 milijona evrov odškodnine. Foto: RTV SLO
Zaradi ukinitve nalepk za tehnične preglede mora Slovenija podjetju Mirage plačati 8,3 milijona evrov odškodnine. Foto: RTV SLO
Dragutin Mate
Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga je vodil Dragutin Mate, naj bi kljub opozorilom stroke enostransko prekinilo pogodbo s podjetjem Mirage, kar bo državo zdaj stalo več kot osem milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Država mora plačati Mirageu odškodnino

Ministrstvo za notranje zadeve je prejelo pravnomočno sodbo v zadevi Mirage proti Sloveniji, po kateri mora omenjenemu podjetju plačati glavnico v višini nekaj manj kot 3,5 milijona evrov zaradi izgube čistega dobička, glavnico v višini 1,16 milijona evrov, ki predstavlja 25-odstotni davek na dohodek pravnih oseb, oboje s pripadajočimi zakonskimi in zamudnimi obrestmi od 18. januarja 2006 ter stroške postopka, kar skupaj znese okoli 8,3 milijona evrov.

Nalepke za tehnične preglede so bile uvedene konec leta 2001
Konec novembra 2001 je MNZ, ki ga je vodil tedanji minister Rado Bohinc, s podjetjema Cetis in Mirage sklenilo pogodbo o oblikovanju, izdelavi in dobavi nalepk za tehnični pregled motornih in priklopnih vozil, ki so jih morali lastniki vozil prilepiti na vetrobransko steklo.

Pogodba je bila sklenjena za pet let in bi se iztekla konec novembra 2006. Nalepke za tehnične preglede so bile ukinjene aprila 2005 z novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Cetis in Mirage tedaj nista privolila v sporazumno prekinitev pogodbe, zato je MNZ, vodil ga je minister Dragutin Mate, sklenjeno pogodbo enostransko nemudoma odpovedal.

Virant: Gre za primer slabe prakse pri javnih naročilih
"Konkretno poslovanje s podjetjem Mirage, o katerem teče beseda, je za nas konkreten primer slabe prakse pri izvajanju javnih naročil. Postopek, ki je bil izpeljan za sklenitev pogodbe, je bil zaupne narave, torej ni bil izpeljan prek javnega naročila, kakor bi bilo prav. Že iz sklenjene pogodbe izhaja, da je bil ogromen dobiček podjetja Mirage vključen oz. vračunan vnaprej. Je bil morda to razlog, da je bilo naročilo izpeljano kot zaupno," se je na spletni strani MNZ-ja odzval minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

"In če nadaljujemo še z neprimernim načinom vplivanja politike na stroko. Slednja je pravočasno opozarjala, da bo pogodba prekinjena na neprimeren način, pa je ni nihče upošteval. V letu 2005 je bilo pred prekinitvijo pogodbe takratno vodstvo seznanjeno z več pravnimi mnenji, da bo v primeru enostranske odpovedi pogodbe prišlo do posledic, to je plačila dejanske škode in izgubljenega dobička izvajalcu. Podano je bilo tako mnenje pravne službe MNZ kot tudi dve pravni mnenji državnega pravobranilstva," je na sporno ravnanje MNZ-ja pod vodstvom ministra Mateja še opozoril minister Virant.

Država mora plačati Mirageu odškodnino