Slovenija
Sporna fotografija
Slovenci, ki streljajo Italijane? Ne, temveč obratno. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

MZZ italijanskemu veleposlaniku predal protestno noto

"Dejanje ne služi vzpostavljanju dobrososedskih odnosov"
2. marec 2011 ob 16:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Z zunanjega ministrstva so sporočili, da obsojajo "potvarjanje zgodovine in manipuliranje z zgodovinskimi dokumenti" v povezavi z uporabo fotografije, ki ne prikazuje nasilja nad Italijani, temveč nad Slovenci.

Generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito državljanov pri MZZ-ju Andraž Zidar je veleposlaniku Italije Alessandru Pietromarchiju že predal protestno noto, s katero nasprotuje manipuliranju z dokumenti optantske organizacije in italijanskega ministrstva za notranje zadeve.

"Dejanje optantske organizacije, ki je grobo potvorila fotografijo, na kateri strelski vod italijanskih fašistov med drugo svetovno vojno izvaja eksekucijo slovenskih talcev, je vredno vse moralne obsodbe. Slovenski Muzej novejše zgodovine je namreč potrdil, da fotografija predstavlja okupatorski vod italijanskih vojakov, ki v hrbet strelja pet slovenskih rodoljubov v vasi Dane 31. julija 1942," so zapisali na MZZ-ju.

Obsojajo dejstvo, da je isto fotografijo v nasprotnem pomenu na spletni strani 9. februarja 2011 objavilo italijansko notranje ministrstvo. Takšna dejanja po njihovih besedah ne pomagajo vzpostavljati dobrososedskih odnosov, ki temeljijo tudi na priznanju objektivne zgodovinske resnice.

Kot je znano, gre za fotografijo, s katero so italijanski organizatorji obenem vabili na prireditev ob dnevu spomina na žrtve fojb.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
Arnolfus1
# 02.03.2011 ob 17:11
Sam bi ponatisnil še kakšen milijon teh plakatov in jih polepil po Italiji, da sami vidijo, kako so njihovi nadcivilizirani "vojaki" skrbeli za red na okupacijskem območju.
neo
# 02.03.2011 ob 17:31
Objavljanje takšnih plakatov je posledica tega, da nihče od fašističnih zločincev ni bil obsojen.
Skrajni čas bi bil, da se sproži postopek zoper zločince, na katerih bi uporabili tudi fotografije kot je ta s streljanja talcev. Potem nihče ne bi mogel potvarjati zgodovine.

Za takšen odnos Italije smo si v veliki meri krivi sami, saj se ne znamo,ali nočemo, postaviti zase.
Vlada bi morala tudi prepovedati fašistom vsakršna zborovanja pri kraških jamah, saj v njih ni Italijanov. So le Slovenci.
veza
# 02.03.2011 ob 16:50
Končno so se zbudili, pa še bi morali povedati, da so Italijani zasedli slovenska ozemlja po Rapalski pogodbi, izvajali nasilno potujčevanje, 1941 pa napadli in zasedli še tim. Ljubljansko pokrajino, kjer so nadaljevali z nasiljem- fašizacija ,deportacije prebivalstva v koncentracjska taborišča, poboji talcev, požigi domov. Povojnega maščevanje zmagovitih partizanov ne moremo odobravati, je pa bilo kapljica v morje napram italijanski agresiji na zasedenih področjih in Primorski!
Italijanska ekspanzija na naša ozemlja se danes nadaljuje, namesto s tanki prihajajo s kovčki denarja in nam kupujejo in zasedajo slovensko zemljo!
Boj še ni končan!
marjan_1
# 02.03.2011 ob 16:49
Prva nota za Italijo. Še kar precej not bo potrebno poslati, da bo spisana opera Aida.
mark36
# 02.03.2011 ob 17:31
viki gulibreg > zakaj le bi čistili lastno dvorišče, če nam ravno Italija, ki naj bi bili razvita svobodna in demokratična družba, dokazuje, da to ni potrebno.
Sicer pa očitno malo veš o 20-letni italijanski okupaciji Primorske, sicer ne bi govoril takih neumnosti. Italijani namreč še vedno želijo ta ozemlja in na tem tudi pospešeno delajo, tudi preko njihove uradne politike. O kakšnem čiščenju pred lastnim pragom pa niti pomislijo ne.
Brezbrižneži, kot si ti, pa jim samo lajšajo delo. Primorci vemo, kakšna je bila cena za ohranitev slovenske identitete, nekateri tega ne boste nikoli vedeli.
Wagra
# 02.03.2011 ob 17:17
viki guliberg,
okupator, ki je hotel uničiti naš narod, in njegovi sodelavci so dobili, kar so iskali. Slovenci imamo naravno pravico do samoohranitve.
assange
# 02.03.2011 ob 18:06
mogoče pa so italijani poskušali s fotografijo povedati, zakaj je prišlo do tega, da so jih po drugi svetovni vojni nekaj zmetali v kraške jame.....
neo
# 02.03.2011 ob 18:01
viki gulibreg
to pa ne drži...velika večina partizanov se je borila za domovino(ravno tako domobrancev)

Domobranci se niso nikoli borili za domovino. Razen če niso smatrali 3.rajh za svojo domovino. To potrjuje tudi njihova izdajalska prisega Hitlerju.

”Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.”
neo
# 02.03.2011 ob 17:53
88-91

Med leti 41-45 so vsi partizani razmišljali kako bodo preživeli in NE kakšen sistem bodo zgradili. To je bilo še posebej prisotno na Primorskem. Večina partizanov itak ni bila v partiji.

To kar trdiš je itak že stokrat dokazana laž in klero-domobranska propaganda. Priporočam ogled filma Na svoji zemlji. Tudi tam boš videl da je bil na prvem mestu mir, svoboda in biti gospodar na svoji zemlji. To pa je aktualno še danes.
PICENG
# 02.03.2011 ob 18:00
Viki gulibreg, zaradi takšnih, kot si ti, ki raje pljuvaš po domačih, kot da bi želel, da se ENOTNO postavimo proti tujcem (Italijanom, Hrvatom, Nemcem, Avstrijcem), se ne moremo zmeniti, kako reagirati na provokacije in kako predstaviti vesoljnemu svetu, kaj se je res dogajalo 1941-1945, kaj ob fojbah itd. Če je prva beseda: ja saj so naši pometali toliko in toliko tisoč Italijanov v brezna...... JE NORMALNO, da se tujci obesijo na te besede. Pa neogibni domobranci: KJE SI našel podatek, da so se borili za Slovenijo? Pa to smo že zdavnaj definirali, od trenutka, ko so začeli z bratomorno vojno in prisegli duceju in Hitlerju.
borimovski
# 02.03.2011 ob 17:12
od kdaj je kaznovanje izdajalcev in raznih fašistov genocid ???????
whit
# 02.03.2011 ob 18:32
Italijani se zavestno preigravajo z zgodovino, mi pa njim pošiljamo protestne note.
veza
# 02.03.2011 ob 17:42
88-91,
Na Krasu so ustanovili civilno iniciativo proti poseljevanju Krasa, vsi, ki skušamo soustvarjati javno mnenje, se tudi na nek način borimo za naše preživetje, boj, veš, ni le streljanje in klanje s puškami in sabljami, boj je tudi s pisano in govorjeno besedo! Je tudi vsakdanje zavzemanje za naše pravice, za našo besedo, jaz npr. nikoli V Sloveniji ne govorim Italijanom italijansko, temveč mu skušam razložiti v Slovenščini ali kvečjemu v Angleščini!
Borba za preživetje Slovencev ne bo nikoli končana!
yanker
# 02.03.2011 ob 17:34
Ali smo poslali noto na ambasado ZDA, ker je njihov ambasador izjavil, da smo slovenci hinavci, ker ne želimo zapornikov iz Guantanama?
svatne
# 02.03.2011 ob 20:50
Opozarjam uredništvo, da je potvarjanje dejstev kaznivo (četudi naše tožilstvo zadnji čas razmišlja nekoliko selektivno...) in naj v tem smislu opozori MZZ, ki je - če je verjeti temu, kar ste objavili - zapisalo mdr.: "Dejanje optantske organizacije, ki je grobo potvorila fotografijo, na kateri strelski vod italijanskih fašistov med drugo svetovno vojno izvaja eksekucijo slovenskih talcev... " Ne gre za noben vod "fašistov", marveč gre za vojake vojske države Kraljevine Italije! To je pa velikanska razlika. Zločinov nad Slovenci niso počele neke zasebne fašistične bande, za katere država Italija ne bi bila odgovorna, marveč vojska, policija in specialne enote države! Nobena zasebna svojat, četudi so počeli svinjarije, ki bi jih niti od podivjane drhali človek ne pričakoval. Nasilje je bilo uradno, državno! Danes ga pa srkivajo za nekimi ideološkimi floskulami, nas, žrtve pa njihov predsednik zmerja z morilci, oni gospod predsednik vlade z negovanimi lasmi pa očita Slovencem, žrtvam italijanskih uničevalnih taborišč, da so bile tam na počitnicah... Do skrajnosti prervertirano - in objavljena potvorba je dejansko potrditev in razlaga vsega tega. Nič ni bilo slučajno ali pomotoma - vse je bilo skrbno načrtovano in izvajano - kakor je še dandanašnji.
Wagra
# 02.03.2011 ob 19:07
Problem ni v zgodovini, problem je v sedanjosti, ko razni gulibergi in 88-91-ti ter ostali ministranti pohlepnih pedofilov nekaj provocirajo s tem, kako ubogi so bili kolaboranti in to. Pa saj v tem je keč. Isto so italijani utilizirali te zarukance (po Ruglju), da so zasejali razdor med narod ina nas tako oslabili. Na srečo je velika večina naroda podprla NOB.

In prav ima tudi komentator, ki je omenil današnji boj. Ja, danes poteka boj proti častilcem narodnih izdajalcev, sploh v oziru na take provokatorje in italijanske provokacije.
Ti se morajo sprijaznit s porazom ''njihovih'' v 2. svetovni vojni in vzroke iskati pri tistih, ki so jih zavedli v kolaboracijo. Slovenci pa moramo biti ponosni zmagovalci, ker se bomo le tako uprli agresorjem.
veza
# 02.03.2011 ob 19:00
88-91,
ja, to je moj trenutni boj in da odgovarjam na tvoje nesmisle in nepravilnosti (smo obsojeni propadu- smo obsojeni na propad). Pa povej ti, kako naj Slovenci preživimo ob vseh agresivnih sosedih in gospodarstvu, ki so nam ga sesuli nesposobni in pohlepni posamezniki!
espero
# 02.03.2011 ob 18:35
Kar je bilo med domobranci in partizani med vojno je stvar zgodovinarjev, najbolj žalostno je to da z dnevno politiko vsi parlamentarci zastrupljajo vse nas že vse tja od osamosvojitve.Desni -domobranci - levi partizani. Na koncu smo izgubili vsi!!!¨!
neo
# 02.03.2011 ob 17:34
88-91

Pravico smo imeli, a naj jo niso priznali. Pa smo si jo izborili z orožjem.
Škoda da partizani niso počistili prav vse ki so prišli na ''izlet'' v Slovenijo.
commonsense
# 02.03.2011 ob 19:59
Uh, madona! Tole moram pa prebaviti. Žbogar je dal poslati noto italijanom!!!!?!?!?!
Niti vsemogočni Rupel tega ni mogel narediti!
gosposvetski
# 02.03.2011 ob 19:05
Protestna nota ?
Po domače, hlapčevsko rečeno :Bomo izgladili nesporazum.
neo
# 02.03.2011 ob 21:21
Kaj protestne note. Žbogar naj povabi italijanskega predsednika na izlet po zahodni Sloveniji. V skoraj vsaki vasi bo lahko bivši italijanski partizan videl spomenike žrtvam fašističnega terorja.

Za spomin pa naj mu Jankovič podari jumbo plakat Ljubljane iz časom ko je bila obdana z bodečo žico in bunkerji.
aford
# 02.03.2011 ob 18:47
V Istri so pobijali Italijanski vojaki-Italijani so pobijali Slovence in Hrvate-Slovenski politiki pa stalno govorijo da fašisti-pravilno pa je -Italijani.
Arnolfus1
# 02.03.2011 ob 18:13
neo: Pa saj v prisegi piše, da so se borili za slovensko domovino. ...za svojo slovensko domovino...

Kar pa niti ni važno. Problematiko vaših kranjskih kreganj med domobranci in partizani pustite za vaše kranjske gostilne. Ostalo Slovenijo pa pustite živeti v letu 2011.
dusan21
# 03.03.2011 ob 15:03
Butasti Italijani ne ločijo niti čelad svojih lastnih vojakov od čelad drugih narodov.
Tu jim tudi bog ne more pomagat.
O razmišljanju Italijanov glede 2 SV pa raje ne izgubljam časa.
Po svoje so si s tem plakatom sami sebi zabili nož v hrbet , saj je na fotografiji popolnoma jasno, da italijanski vojaki streljajo slovenske kmete.
veza
# 02.03.2011 ob 22:51
neo,
pa tisti znameniti stavek generala Robottija naj mu pokaže- Si amazza tropo pocco!!- Se ubija premalo!
Prav pasal bi zraven te fotografje!
svatne,
absolutne čestitke, pravilno, to so bili vojaki in ne fašisti!
neo
# 02.03.2011 ob 21:56
Sovražnika ki se preda ni dovoljeno ustreliti, s sabo pa jih tudi niso mogli vlačiti saj niso imel svojega ozemlja kjer bi bili povsem varni.
Škoda je le da niso polovili odgovornih generalov.
neo
# 02.03.2011 ob 21:16
viki gulibreg

Ja slovenska domovina, a ima stavek nadaljevanje in konec kjer pa piše:

kot del svobodne Evrope.

Ta ''svobodna Evropa'' pa je bila fašistična Italija in nacistična Nemčija. V času prisege pa je bil samo itak samo še nacistični 3.Rajh. Od Francije do Rusije. Slovenska domovina pa bi bila v primeru zmage nacizma minorna pokrajina ki ji je Hitler že aprila 1941 med obiskom v Mariboru določil usodo z besedami: Naredite mi to deželo spet nemško.
dare326
# 03.03.2011 ob 14:32
Za odhod optantov je kriva italijanska tajna služba, ki je razširila novice, da Balkanci pobijajo Italijane vsevprek. Ves material je v arhivih v Rimu in bi moral biti po italijanski zakonodaji odprt po preteklih petdesetih letih od dogodka. Arhivi so ostali zaprti in so nedostopni zato, ker Italijani še vedno računajo, da bodo kaj iztržili od slovenskega ozemlja. Sicer so vsi arhivi na mikrofilmih v ZDA, vendar ameri ne dovolijo vpogleda. Zakaj si Borat ni izposloval tega dovoljenja v zamenjavo za bradača?
nevem
# 03.03.2011 ob 14:32
Ja tako je, viki gulibreg!
Pravi domoljubi so takrat čepeli doma.
pd
# 03.03.2011 ob 10:41
Pa tile so naredili isto kot rumeni Ivan
viki gulibreg
# 03.03.2011 ob 09:06
@wagra... NOB je navadna manipulacija in predstava za zaplankance ki ne znajo razmišljati s svojo glavo...
komunisti in klerofašisti so s svojim delovanjem med drugo svetovno vojno razdelili narod, oboji so se prek trupel domoljubov želeli dokopati oblasti, rudečim je to uspelo farjem pač ne in tako so v jami končali farji drugače pa bi rudeči...

oboji pa so izdali domoljuben narod in čas je da zgodovina razčisti tako z belimi izdajalci slovenstva, kot z rdečimi ki so nas potem 50 let vodili v brezno kjer smo danes.
cenitamsok
# 02.03.2011 ob 21:53
Kaj pomaga sedaj to sicer zelo upravičeno zgražanje? Leta 1943 pa so partizani odgovorne za ta grozodejstva (streljanje talcev, požigi vasi, transporti v taborišča...) mirno gledali, kako so odkorakali nazaj proti italiji. Je bilo kaj nečednega v ozadju?
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 19:53
in nisem guliberg, ampak gulibreg..ker gulim breg..ja?
Caetano
# 02.03.2011 ob 19:25
Na Krasu se dogaja še marsikaj, med drugim to, da državne inštitucije izdajajo nekatere dokumente v dveh jezikih. Moj prijatelj je glede tega poslal že več pritožb pa se ni nič spremenilo. To je plod pretiranega multikulturalizma. Partija je trdila, da je treba podrediti nacionalno zavest razredni, kar je seveda rdeči fašizem in rdeče raznarodovanje. Očitno so se ti sedaj zagreli za t.i. multikulturnost, ki pa jo spet razumejo izrazito v škodo Sloveniji.
grozny
# 02.03.2011 ob 17:21
borimovski, od takrat ko se izvaja sistematično nad celo populacijo, brez sodišč, nad ženskami, otroci in starci, ko o dejanjih ni nobenih podatkov, zapiskov, listin, vse kar ostane so kosti po breznih.
88-91
# 02.03.2011 ob 17:52
veza: če je to tvoj boj, potem smo obsojeni propadu. Slovenke poročajo Taljane in mi se ne zavedamo, da so ravno ti zakoni največji rak v narodu, veliko hujši kot fašizem.
uporabnik007
# 02.03.2011 ob 17:48
Ta plakat bi morali odnesti v EU parlament in poslancem razložiti v čem je poanta. Ta komunistična, nesposobna vlada pa nima niti atoma poguma s katerim bi za Slovenijo naredila karkoli. Vse kar počne je, da z davki in dolgovi maltretira svoj lastni narod. Je pa res, da je narod tako butast, da jih vedno znova voli. Te plakate bi morali tam obrazložiti naši EU poslanci. Ampak ne, oni raje razglabljajo kako ukiniti vize za Bosno in se ukvarjajo z Z Balkanom. Dobesedno sramotna država.
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 19:01
gospodarstvo so nam demolirali komunisti, trenutno pa ga radirajo njihovi nasledniki..
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 18:53
espero... to ni problem samo zgodovinarjev, saj vendar sam ugotavljaš da je stvar prisotna v dnevni politiki in nas še vedno deli...
kot prvo je potrebno ljudi naučiti da komunisti niso levičarji in da oblast pred letom 1991 ni imela z levico ničesar skupnega... potem bi bilo fajn če bi se pojavila taka resnična leva stranka in razčistila tako z komunizmom, kot z kolaboracijo, ker dokler se obračunavajo med sabo je edino sigurno da do resnice in pravice nebomo nikoli prišli..
seveda bi za to demistifikacijo morali poskrbeti zgodovinarji...ki pa so obremenjeni...eni tako, drugi spet tako... in se spet vrtimo...
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 17:49
to pa ne drži...velika večina partizanov se je borila za domovino(ravno tako domobrancev) , problem pa je v etm da jih je komunistična partija izrabila za revolucijo in prevzem oblasti(tako kot je hotel kler izkoristiti patriotizem za ohranitev oblasti)... slovenski domoljubi so v vsej zgodbi potegnili najkrajšo- komunisti in fašisti za slovence vsi ste isti.
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 17:38
je... komunisti so nam z tem ko so pobili par tisoč italjanov in jih pometali v fojbe naredili medvedjo uslugo, čeprav je dejstvo da je 3/4 žrtev iz kraških jam ravno domoljubnih slovencev in hrvatov...
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 18:19
Arnolfus1
pravilno... na partizane in domobrance nas še vedno delita isti struji ki sta v 40ih razdelili in skregali slovenski narod- komunajzarji in klerofašisti... in ko bojo ljudje doumeli za kaj gre(čeprav so tako farške, kot rudeče betice trde in jih zlepa ne obrneš) se bo mogoče kaj spremenilo tudi v naši politiki..
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 18:17
v žlahti imam tako partizane, kot tud 2 domobranca. vsi so se borili za svojo domovino.

bravo neo...samo še tega je manjkalo....ampak če si dosleden je celo v tej prisegi SSu omenjen 'boj za slovensko domovino'...mar ne?

tako eni, kot drugi so bili zmanipulirani slovenski fantje, večina pa je tako in tako uniformo dobila pod prisilo..
88-91
# 02.03.2011 ob 17:56
mimogrede film na svoji zemlji je bil komunistična propaganda katere se žal še sedaj ne zavedaš. to, da niso bili vsi partizani v partiji se strinjam, ampak TIGR je obstajal pred njimi. in najbolj mi gre na živce ko tigrovce enačijo s partizani
88-91
# 02.03.2011 ob 17:18
veza: boj še ni končan. Kje se pa ti še boriš? povej mi, kje so še boji, da se pridružim.
88-91
# 02.03.2011 ob 17:41
neo: partizani tega niso naredili, ker se niso borili za narod, temveč za sistem. razmišljali so tako: raje tujec komunist, kot slovenec nekomunist.
mark36: večina primorcev se tega žal ne zaveda. to pa zato ker je bil v prvi vrsti sistem, ne pa narodna zavest
88-91
# 02.03.2011 ob 17:20
wagra: prvič slišim za pravico samoohranitve, zakaj smo se pa potem borili, če smo imeli že to pravico
viki gulibreg
# 02.03.2011 ob 16:57
da bomo lahko legitimno srali po italjanih, moramo najprej počistiti lastno dvorišče in pozapreti še živeče kateri so zganjali genocid nad lastnim narodom in pobili tudi na tisoče tujcev.
Kazalo