Slovenija

Poudarki

  • Unija Istranov: Gre za napako
Plakatni škandal
Velika "napaka" organizatorjev ... Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Italijanska manipulacija...

Dodaj v

Manipulacija ob dnevu spomina na žrtve fojb

Oster protest civilne iniciative
28. februar 2011 ob 19:49
Ajdovščina - MMC RTV SLO

"Zavrženo, žaljivo, podlo in gnusno," so člani Civilne iniciative za Primorsko naslovili protestno pismo italijanski občini Bastia Umbria in Uniji Istranov v Italiji.

Italijanski organizatorji so namreč na plakatu, s katerim so vabili na prireditev ob dnevu spomina na žrtve fojb, natisnili oziroma uporabili fotografijo namišljenih italijanskih rojakov, ki naj bi jih usmrtil partizanski eksekucijski vod. Toda izkazalo se je, da so na fotografiji italijanski vojaki, ki so - sramotno, v hrbet - streljali slovenske rodoljube. Žalostni in resnični dogodek se je na Notranjskem zgodil leta 1942, je za TV Dnevnik poročala Mojca Dumančič.

Na spletnih straneh Unije Italijanov je manipulacijo našel član Civilne iniciative za Primorsko Božo Novak. "To je tipičen primer italijanske manipulacije. Oni - vemo, da so mojstri v potvarjanju zgodovine."

Italijanski desničarji so fotografijo uporabili kot partizansko streljanje italijanskih civilistov. Resnica pa je, da je to eksekucijski vod italijanskih vojakov, ki strahopetno v hrbet strelja pet notranjskih rodoljubov v vasi Dane 31. julija 1942 med eno izmed italijanskih ofenziv. Izvor fotografije je potrdil tudi slovenski Muzej novejše zgodovine. "In tukaj bi morala naša država suvereno in odločno protestirati proti takim poneverbam. Kajti to, da ti postaviš streljanje fašistov na slovenske talce in to v Italiji prikažeš kot streljanje italijanskih, je amoralno dejanje," poziva predstavnik Civilne iniciative za Primorsko Marjan Bevk. Več. Tako poneverjanje po besedah Boža Novaka vliva strah, saj gre sporočilo lahko razumeti tudi kot neposredno grožnjo: "Da se nam to lahko še kdaj ponovi. Da bodo italijanski vojaki takole še kdaj stali v postroju in bodo streljali Slovence. Nas!" Protestno pismo so Primorci poslali Italijanom. Samo opravičilo, pa pravijo, ne bo dovolj.

Unija Istranov: Gre za napako
V Uniji Istranov, ki je bila povabljena na spominsko slovesnost v italijansko občino Bastia Umbria pri Assisiju, so za napako izvedeli, ko je bil plakat že natisnjen, in zagotavljajo, da pri izbiri fotografije zanj niso sodelovali. Predsednik unije Massimiliano Lacota priznava, da gre za napako: "Noro je, da je bila za manifestacijo ob dnevu spomina, na njej je bil tudi boksarski prvak iz Izole Nino Benvenutti, izbrana fotografija s povsem drugačno oziroma prav nasprotno vsebino."

Krivda je v upravi občine gostiteljice, še pravijo v ezulski organizaciji, in da za napako ne morejo biti odgovorni. So pa za slovesnost posodili 15 panojev iz Muzeja eksodusa v Padričah nad Trstom s korektnimi povzetki zgodovinskega dogajanja tudi v času fašizma.

L. D.
Prijavi napako
Komentarji
dukeslander
# 28.02.2011 ob 20:13
Za to obstajajo sodišča! Tožiti za razžalitev žrtev fašizma.
vombat98
# 28.02.2011 ob 20:23
S M RT F A Š I Z M U !
comrade
# 28.02.2011 ob 20:02
Fašisti pač. Kaj pa bi naj pričakovali drugega od fašistov? Naši oblastniki pa seveda ponovno tiho kot miške. Sramota!!!
hervard
# 28.02.2011 ob 20:19
Fantje in možje iz vasi Dane v Loški dolini (Franc Žnidaršič, Janez Kranjc, Franc Škerbec, Feliks Žnidaršič in Edvard Škerbec) , ki so jih ustrelili kot talce se obračajo v grobovih. Če bi lahko bi koga zgrabili za goltanec in treščili ob zid. Po 69 letih ne morejo mirno počivati. Njihovo trpljenje so fašistični morilci in njihovi nasledniki grobo zlorabili.
Povzdignimo glas v njihovem imenu!!!!!
Freestailo
# 28.02.2011 ob 20:16
Italjani ne morejo iz svoje kože. Naši politiko pa spet tiho. Kdaj hudiča bomo dočakali da se v takih primerih udari po mizi in nekoga pošlje v 3 pm. Primorci, Slovenija je z vami, za razliko od naših politikov.
nekdodalec
# 28.02.2011 ob 19:54
Nasa politicna gospoda pa bo zopet tiho nastavila in pustila da italjani potvarjajo zgodovino in delajo kar jim pase z naso zgodovino, narodno zavestjo in zdravim razumom..

Ne morm verjet. Tokrat seveda ne bodo poslali nobene "note" v rim, seveda ne! Tudi v evropskem parlamentu ne bodo nasi niti pisnili --- ker se jih bojijo in ker nasi vrli evroposlanci predvidevam da uzivajo v kleceplazenju in nastavljanju zahodnjakom..

Neprecenljivo!!!
basa_v_skoljki
# 28.02.2011 ob 20:47
No, vsi desničarji in levičarji, ki se koljete za vsak kakec v zvezi z JJ in Turkom in Pahorjem in Kresalko in blblbblalalalalalla ...

Reagirajte na tole, na to svinjarijo. Vsi, ne glede na barvo, bi morali reagirati na tole.

Ali pa res spet rabimo kako fašistično/naci okupacijo, da bomo vedli, kdo smo?!
Elemental
# 28.02.2011 ob 20:12
Avstrijci, Italjani in Hrvatje se "požvižgajo" na naše protestne note in zgražanja... nakoncu dosežejo svoje, tako kot v tem primeru. Lahko pa še v Bruselj pošljemo kakšno sporočilo. ;)
joco
# 28.02.2011 ob 21:13
Vsi nas J*b***o v glavo, kupujejo našo zemljo, nanjo postavljajo nagravžne bajtule, kradejo že tako nikakvo morje, zapirajo dostop do mednarodnega morja, mi se gremo pa dobrososedske odnose...in potem še tole, za pokozlat.

Si ne upam predstavljat kakšen halo in politični dobiček bi si znali Italijani ustvariti na podlagi kake take "napake za katero ni noben kriv".

Naša vlada pa rep med noge....
marjan_1
# 28.02.2011 ob 20:02
Slovenska vlada se na vsebino plakata še ni odzvala in se najverjetneje tudi ne bo.
miroslav
# 28.02.2011 ob 20:25
temu se pa reče strel v koleno....he he...zdej je treba sam to reč obesit na veliki zvon v italiji..
nekdodalec
# 28.02.2011 ob 21:08
Nikoli mi ne bo jasno, da se najdejo nekateri, ki na to novico - katera bi morala mimogrede dvigniti vse slovenske domoljube vseh barv --- se nekateri se vedno postavljajo na stran italjanov s parolami, ki izenacujejo tkz. komunizem in fasizem..

V nemciji, je prepovedano izenacevati komunizem in fasizem, komunizem in nacizem pa sploh. Prepovedano je z zakonom!

Pri nas pa nekateri se vedno zagovarjajo naciste in fasiste ter jih povzdigujejo v svetnike..

Neprecenljivo in le v slovenskem kurniku!
commonsense
# 28.02.2011 ob 21:06
Komunizem=nacizem>fašizem

To je gotovo šala!
DnB
# 28.02.2011 ob 21:24
Na evropsko sodišče. Z vsemi drugimi dokazi, tako italijančenjem Krasa kot grafitom in drugim provokacijam.Kar je preveč je pa preveč , zato naši dedki niso umirali in našim pravnukom ni treba zopet!
Buldog
# 01.03.2011 ob 09:22
@viki gulibreg
28. februar 2011 ob 19:57

Kaj ko bi se ti malce bolj pozanimal o dogajanju takoj po 2. sv. vojni!

Očitno ne veš prav dosti o takratnem dogajanju. Zakaj? Ker so tudi zavezniki po 2. sv. vojni izvajali poboje na tak in drugačen način nad okupatorji in njihovimisodelavci. Po 2. sv. vojni so imeli zavezniki kar nekaj let koncentracijska taborišča ob Renu, v katerih so imeli zaprte "sovražne" vojake in njihove sodelavce. V teh koncentracijskih taboriščih so jih izstradali do smrti. Zaradi tega je še sedaj ob določenih predelih Rena prepovedano karkoli kopat, ker se lahko najdejo kosti.

A vendar se o teh dejanjih zaveznikov v teh državah ne govori! Zakaj?

1. Arhivi iz tega časa niso popolnoma dostopni - ravno arhivi ZDA, VB, Francije, ki se nanašajo na delovanje njihovih služb takoj po 2. sv. vojni v delu, ki se nananšajo na te zadeve, ohranjajo stopnjo zaupnosti!
2. Ljudje iz okupatorskih držav in njihovi sodelavci točno vejo, da so bili na napačni strani med 2. sv. vojno in se zavedajo svojih grozodejstev ter jemljejo to kot kazen. Če bi se pa že oglasili in skušali opozorit na zavezniške zločine, bi jih pa ostali utišali, ravno zaradi tega, kakšna grozodejstva so sami počeli!

Samo pri nas je dovoljeno, da se izdajalci lastnega naroda in tisti, ki so hoteli večino naroda pognati v smrt, ne morejo sprijaznit, da so bili med 2. sv. vojno na napačni strani, in ne morejo pozabit posledic, ki jih nosi taka njihova odločitev!
gosposvetski
# 01.03.2011 ob 08:49
Ob tem mi bolj zavre kri,kot ob vseh domačih političnih zdrahah skupaj.Kot bi hoteli namigniti,kaj nas čaka,ne pa "napaka".SMRT FAŠIZMU !
KLIPAN
# 01.03.2011 ob 08:45
Viki guliberg
komunizem=fašizem

Če te prav razumem, Janša ni samo bivši komunist, ampak je tudi fašist??!!
DREADLORD
# 01.03.2011 ob 08:36
viki gulibreg
28. februar 2011 ob 19:57
Prijavi neprimerno vsebinonaša politična gospoda bi morala obsoditi in pozapreti vse živeče komuniste ki so pobijali nedolžne ljudi in jih metali po jamah..potem se bo lahko ogradila od vseh teh svinjarij ki so se dogajale po vojni, dokler pa ščiti razne klavce nedolžnih, se ob raznih izpadih italjanov nimamo moralne pravice razburjati...
komunizem=fašizem


vidiš bumbar, zato pa nas tuljoti lahko sprehajajo naokoli kakor hočejo. ker se še vedno greste stare ideološke spopade, namesto da bi gledali v prihodnost. ideologije preteklosti so crknile in šle v zgodovino, Italijani pa hodijo naokoli po svetu in govorijo o Slovencih kot genocidnem narodu. In Potem ti tujci (če imajo kaj volje) pogledajo v slovenijo in slišijo tajke kot si ti in si rečejo. Italijani imajo prav. In ne verjamejo komurkoli, ki reče, da so Italijani pobijali Slovence. in Italijani lahko mirno potvarjajo zgodovino tako, da sebe prikazujejo kot žrtve, namesto, da bi jih označili kot agresorje in klavce, ki je hotel iztrebiti naš narod.
zakaj misliš, da Francozi, Nizozemci, Belgijci, Čehi, Poljaki skoraj ne dovolijo tako širokih debat o povojnih pobojih, kot jih pri nas? ker vedo, da jih bodo zaradi tega drćžali za kohone. Samo pri nas so taki veleumi kot ti, vzeli stare crknjene ideologije in boj med njimi smisel za svoj obstanek. Pa če gre to na škodo narodu ali pa ne. če bi bili slovenci pametni bi to obsodili takrat ko sta Šuštar in Kučan imela "spravno slovesnost", obsodili poboje in gremo naprej, enotno proti drugim narodom, ki si želijo polastiti vsega kar imamo.
Ampak ne, taki pametnjakoviči, kot si ti, bodo raje tulili o preteklosti, se šli patriote in v svoji megli gledali kako tujci jemljejo kar je slovenskega. Daj se že nehaj obremenjevati z ideologijami preteklosti, ker zdaj nas bo požrl sistematični novodobni kolonializem pred katerim se je treba ubranit. S tvojim tuljenjem o fašizmu in komunizmu narodu nisi v pomoč, zato ostani v svojem kotu in se kregaj sam s sabo.
commonsense
# 28.02.2011 ob 23:42
primorska bi se mogla osamosvojit!!!

In nato priključit komu? Hrvaški ali Italiji?
DnB
# 28.02.2011 ob 21:25
Naši oblastniki pa so tiho kot miši lahko le iz enega razloga in to je da gliha vkup štriha.Prava 'levica' in Borut zavedni primorec.Čudno je tudi, da se gospoda Jurija nič ne oglašata.
viljam_s
# 28.02.2011 ob 20:34
Komunisit zakaj sta Trst in Gorica Itajanska in zakaj ga nise počistili?
Buldog
# 01.03.2011 ob 13:46
@Paulaner
1. marec 2011 ob 11:09

1. Ne opravičujem, ampak primerjam način obnašanja sodelavcev okupatorja v današnjem času. V Franciji so tiho, ko pa se kdo oglasi, ga takoj vsi utišajo. Podobno je v Nemčiji. Samo pri nas se jih povzdiguje in dovoli govoriti o krivicah oz. kazni za svoja ravnanja.

2. Tvoji podatki so napačni. Ogromno področje ob Renu ostaja neraziskano, ker Nemčija in Francija tega ne dovolita. Arhivi ZDA, VB, Francije iz časa parih let po 2. sv. vojni na to tematiko (povojnega ravnanja s okupatorjem in njegovimi sodelavci) ostajajo zaprti, ravno iz tega razloga, da se ne odkrije, kaj so te države počele s temi ljudmi, ki so bili zaprti v teh zavezniških koncentracijskih taboriščih.

3. Verjemi, da je številka dosti večja kot pri nas.
http://www.rense.com/general46/germ.htm
http://www.read-all-about-it.org/archive_english/POW/in_a_US_death
_camp.html
...
Ulikses_
# 01.03.2011 ob 08:51
Freestailo
28. februar 2011 ob 20:16
Prijavi neprimerno vsebino
Italjani ne morejo iz svoje kože. Naši politiko pa spet tiho. Kdaj hudiča bomo dočakali da se v takih primerih udari po mizi in nekoga pošlje v 3 pm. Primorci, Slovenija je z vami, za razliko od naših politikov.


hehe, veš, na primorskem raje rečemo nasprotno: SLovenija, vsemu nakvljub, smo Primorci še vedno s tabo :))

dejstvo je, da smo skozi zgodovino samo mi držali to državo pokonci in če ne bi bilo Primorcev, svobodne Slovenije ne bi bilo.
piano
# 01.03.2011 ob 00:11
Nehajte jokat pa čakat na politike kaj bodo naredili in kaj ne bodo!
Ukrepajmo sami in ZDAJ!

predlagam, da zberemo denar in postavimo džambo plakate po občini Bastia Umbrija s to isto sliko in pravim komentarjem pod njo.
pa še letake lahko trosimo pa še in še in kar naprej, da si bodo tudi tisti ki imajo težave s spominom zapomnili.

jaz dam 50€ takoj potem pa še če bo treba
papiga
# 01.03.2011 ob 00:04
Nobena skrivnost ni, da Menia hvali Janšo, Janša pa njega. A je kdaj obsodil Janša italjanski fašizem, Haimatdinst itd. A ste ga kdaj slišali reči kaj podobnega. Ne. Če lahko kakorkoli umaže Slovenijo jo bo tisočkrat in z užitkom.
Galaxy
# 28.02.2011 ob 21:47
DnB

Saj tudi od "levice" ni glasu in kao nacionalista Jelinčiča. A nebi bilo bolje za nabirat politične točke in pihat na dušo ljudem, da prehitijo vlado in izrazijo protest, ogorčenje na dejanjem pa čeprav v resnici mislijo samo na svoj interes? Zanimivo kajne? Če kdo kaj pisne proti Janši se v eni uri ali manj takoj oglasijo Černac, Tanko, Jerovše. Kje so sedaj? Študenske počitnice so mimo. Zakaj molčijo? Ali dejanje odobravajo? Kdaj ti bo jasno, da če boš za vse čakal politike boš umrl lačen, zapuščen, pozabljen.
Galaxy
# 28.02.2011 ob 21:20
freestailo

Če nas niso zjeb..li fašisti in komunisti in vsa sedanja politična garnitura od navidezno levih do navidezno desnih se tudi par istrskih fašistov ne bojimo. Primorci smo trpežni in ponosni na svojo indentiteto ;-)
commonsense
# 28.02.2011 ob 21:17
Zame ni toliko problematično, da so plakat natiskali. So pač naslikali to, kar že ves čas mislijo (in mi smo to vedeli). Problematično je zame to, da italijani sami nič ne protestirajo zoper take izpade. Politiki njihovi se itak sluzasto zvijajo in zgovarjajo. Ampak ljudje v Trstu, recimo, bi pa lahko malo več posluha pokazali. Še v Ljubljani (150 km stran) imamo antifašistične proteste. Si ne predstavljam, kako bi bilo, če bi kakšno naše fašistično društvo (recimo Blood & honor iz Domžal ali pa kakšni Hervardi..) dalo tiskati plakat, na katerem nekdo nekoga strelja. Če bi kaj takega pri nas ugotovili, bi se politika, župani stopili od sramu, da tega niso prepoznali.
Buldog
# 01.03.2011 ob 21:14
@viki gulibreg
1. marec 2011 ob 19:40

Ne bodi naiven.

Zakaj pa so določena območja ob Renu še sedaj zaprta oz. se ne sme kopat zemlje? Zakaj so deli arhivov zaveznikov, ki se nanašajo na zavezniška koncentracijska taborišča po 2. sv. vojni, še vedno zaprti, kljub temu, da so ostali deli arhivov iz tega časa dostopni?

Poleg tega imaš pa v prejšnjem mojem postu 2 linka, pa si ju preberi, kaj se je dogajalo - sodišča so bila samo za tiste na vrhu in za prikaz demokratičnosti javnosti, za navadne vojake so bila pa koncentracijska taborišča.
nevem
# 01.03.2011 ob 13:13
Sedaj je enkratna priložnost, da se s tem samo sramotilnim dejanjem italijanske fašistične folklore, seznani celotno evropsko javnost.
Na vse mogoče načine. Uradno in neuradno. S sodelovanjem države, civilne družbe in posameznikov. Da bo mir. Vsaj zaenkrat!
Atomsk
# 01.03.2011 ob 10:36
Kako gre lahko za napako? Zaradi čelad vojakov bi moralo biti vsakemu tepčku jasno kaj je na sliki in kdo strelja koga.

Slovenceljni, ki pozivajo k priznanju komunističnih zločinov do Italijanov se morajo zavedati, da to z italijanske strani ne bi ničesar spremenilo. Kdor sanja, da bi Italijanski desničarsji potem čudežno spoznali svoje grehe, se bridko moti.
Ulikses_
# 01.03.2011 ob 08:57
viki gulibreg
28. februar 2011 ob 19:57
Prijavi neprimerno vsebino
naša politična gospoda bi morala obsoditi in pozapreti vse živeče komuniste ki so pobijali nedolžne ljudi in jih metali po jamah..potem se bo lahko ogradila od vseh teh svinjarij ki so se dogajale po vojni, dokler pa ščiti razne klavce nedolžnih, se ob raznih izpadih italjanov nimamo moralne pravice razburjati...
komunizem=fašizem


zapri gofljo, opismeni se, preberi kaj pametnega in začni uporabljat tisti 2 celici sive materije, ki ju imaš v danki!!! a si sploh prebral članek? a sploh veš, o čem je govora, ko se govori o fojbah, a veš, kaj naj bi se tam sploh dogajalo? a veš, slučajno, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno, kdo je koga napadel in kdo se je pred kom branil?
papiga
# 01.03.2011 ob 00:02
No in takim silam v Italiji in Avstriji Janša odpira na stežaj vrata. to je politika domobarnstva, ki bi spet za neko kratkotrajno korist žrtvovala ne samo zamejske slovence, tudi nas, če bi se mu le ponudila prilika.
gappon
# 28.02.2011 ob 22:23
kljub temu da mi pridno brišete komentarje, je useeno potrebno vedeti da je TRST naš ;) in da je tudi Gorica naša ;) bolj ko boste to brisali bolj bomo padali vse nižje do točke ko tudi za Koper in kras ne bomo upali več trditi in napisati da sta naša ker bi bilo to politično nekorektno. pazite kaj počnete, tudi vi pišete zgodovino pa čeprav se tega ne zavedate.
Caetano
# 28.02.2011 ob 21:51
Samo kdor je zoper totalitarne režime se nad tem v resnici zgraža. Vsi ostali se samo bojujejo glede tega, kateri zločinski režim je ''ustreznejši'' ali kateri naj dominira.
Galaxy
# 28.02.2011 ob 21:49
Eh tiskarski škrat. Sem mislil "desnico" in ne "levice" ( od njih pričakujem še manj, da bo jasno )
kaj_kaj?
# 28.02.2011 ob 21:37
Takšnih stvari se ne tolerira. Pa če tudi so avtorji vzeli neko XY sliko, se to ne more kar tako oprostiti. Naj bo avtorjem to šola.

ANTI-FA!
zlatko.mb
# 14.02.2012 ob 15:57
Italjani so azuri brez karakterja ,niti opravičili se nisu za svoja gnusna dejanja in so to namenoma delali. Naša politika pa v dobro sosedskih odnosov milči in hlabčevsko prenaša laži manipulacije in iskrivljanje zgodovine na tem območju ,katerega so si vedno prisvajali ,čeprav ni bilo nikoli njihovo. To je isto kot ,da bi bili doma tiho in trpeli dejanja sesda kateri vam hodi dobesedno po glavi ,vi pa bili tiho ,da se ne bi zamerili sosedu. Lahko si mislite kaj bii si mislil vaš prijatelj ali znanec.
bob
# 01.03.2011 ob 12:44
Kdaj pa so partizani in Jugo vojska takoj po 2.sv imela čelade? Pa ti Italjani se samo petelinitjo, podtikat in poneverjajo. Njihovo vojskovanje nikoli ni bilo omembe vredno. Pa še nekaj, je bil kateri fašist obsojen vojnih zločinov? NE, razen Dučeja so ubili in za noge obesili na neki bencinski črpalki. SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU, Primorska je bilanaša svetla zgodovina boja proti fašizmu.
mbvana
# 01.03.2011 ob 12:23
@papiga:

Ja, kadar Janša odpira vrata, lahko vstopijo samo res veliki lumpi.

Smešen si, veš?
glasnost
# 01.03.2011 ob 12:19
Potvorili so gradivo (resnico)? Nepredstavljivo!
obelix complicus
# 01.03.2011 ob 10:01
Zakaj URADNO ne reagira vlada oz. zunanje ministrstvo?!?!?!?!
Paulaner
# 01.03.2011 ob 09:34
Sramota, to vse pove kaj si Italijani mislijo o nas.
Kje ste sedaj borci, ki ste se borili proti fašizmu, bo kakšen
glas od vas ali se boste oglašal samo takrat ko je treba
zaščititi bivše komuniste in vojne zločince. Sedaj dvignite glas, naj
vas sliši cela Evropa !!!
Ulikses_
# 01.03.2011 ob 08:54
commonsense
28. februar 2011 ob 23:42
Prijavi neprimerno vsebino
primorska bi se mogla osamosvojit!!!

In nato priključit komu? Hrvaški ali Italiji?


dragi moj, mi nimamo potrebe po priključitvi k nikomer!!! poglej malo realno: večino slovenskega gdp se producira tako ali drugače na primorskem, glavne industrije so pri nas, glavni kadri tudi, politično najbolj suveren del slovenije smo Primorci, zgodovinsko gledano smo bli od vedno najbolj samostojni in najbolj sposobni poskrbet zase...če se kdaj osamosvojimo, in to ni izključeno, boste ostali želeli se nam priključiti, ker brez nas ne bi bilo sodobne evrope!!!
Ulikses_
# 01.03.2011 ob 08:50
1. fojbe sploh ne obstajajo

2. naša politika bi morala ostreje nastopiti ne samo proti takim posamičnim izgredom, ampak s protesti v bruslju glede italijanskega potvarjanja zgodovine v zvezi s fojbami, ezuli (ki so bili povsem upravičeno pregnani z našega ozemlja, mimogrede, saj so bili tam naseljeni samo z namenom, da pomagajo fašistom pri raznorodovanju), fašizmom, itd itd.

3. žalostno se mi zdi, da je še dananes del slovencev, ki zagovarja taka dejanja...
ciracara
# 28.02.2011 ob 23:57
commonsense

Delno kar praviš je res..ostalo se prej pozanimaj, ko kaj napišeš! Velja?
gappon
# 28.02.2011 ob 22:23
oz. vi jo brišete.
viki gulibreg
# 01.03.2011 ob 19:40
povojni poboji so se dogajali pri nas, po zahodni evropi pa so se dogajale eksekucije na smrt obsojenih kolaborantov in pa nemcev ki so se pregrešili zoper vojno pravo...velika večina teh ljudi je bila obsojena pred sodiščem, med njimi pa ni bilo nedolžnih civilov, žensk, otrok, kot jih najdemo v naših kraških jamah in katere so pobili revolucionarji ko so izvajali genocid nad drugače mislečimi.

dejstvo da je partija izkoristila NOB in domoljubje slovenskih partizanov in prek njihovih trupel izpeljala revolucijo pa ostaja.
Paulaner
# 01.03.2011 ob 11:09
Buldog ne upravičuj povojnih pobojev in ne primerjaj Francije s Slovenijo, če bi primerjal poboje v Sloveniji s Francoskimi bi videl da je na število prebivalcev
v Sloveniji ta številka veliko večja, če bi hoteli Francozi pobijat tako sistematično,
kot so to pri nas bi bila pri njih številka za par miljonov mrtvih ne pa par tisoč ob Renu tako kot ti govoriš. Treba je vedt da 30.000 mrtvih v Sloveniji ni isto kot
30.000 mrtvih vFranciji, ker je njih 50 miljonov nas pa takrat še 2 miljona ni bilo.
high fidelity
# 01.03.2011 ob 00:47
Tragikomicen tale plakat...
Kazalo