MZZ z izjavo odgovarja predvsem na hrvaško izjavo, da nič v sporazumu ne prejudicira slovenskega stika z odprtim morjem. Foto: MMC RTV SLO
MZZ z izjavo odgovarja predvsem na hrvaško izjavo, da nič v sporazumu ne prejudicira slovenskega stika z odprtim morjem. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za zunanje zadeve je na svoji spletni strani zapisalo, da gre za izjavo, ki jo je vlada sprejela v torek - na dan, ko je sprejela arbitražni sporazum - in ga z njo poslala v potrditev v DZ.

Izjavo si v celoti lahko ogledate tukaj.

"Hrvaška izjava nima učinka na vsebino sporazuma"
V izjavi o arbitražnem sporazumu piše, da se Slovenija "ne strinja z izjavo Hrvaške z dne, 9. novembra, niti z njeno vsebino", in meni, da hrvaška izjava nima učinka na vsebino arbitražnega sporazuma in tudi nobenega učinka na arbitražni postopek.

Hrvaška izjava o neprejudiciranju poudarja, da se nič v sporazumu ne bo razumelo kot privolitev Hrvaške v zahtevo Slovenije po teritorialnem stiku z odprtim morjem.


"Arbitražno sodišče mora ohraniti pravico Slovenije do stika z odprtim morjem"
"Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991," piše v slovenski izjavi, ki navaja še, da Slovenija prav tako poudarja, "da se arbitražni sporazum razlaga v skladu z običajnim pomenom izrazov v določbah samega sporazuma".