Slovenija

Poudarki

  • Vabljeni tudi predstavniki ministrstva za obrambo, a jih na sejo ni bilo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 90 glasov Ocenite to novico!
Žan Mahnič
Žan Mahnič je bil začuden predvsem nad tem, da se seje niso udeležili niti predstavniki vlade. Foto: BoBo
VIDEO
Seja odbora za obrambo se...

Dodaj v

Na sporno sejo odbora za obrambo prišli le trije poslanci SDS-a

Seja ni bila sklepčna
14. september 2017 ob 07:56,
zadnji poseg: 14. september 2017 ob 19:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Seja odbora DZ-ja za obrambo, ki jo je sklical predsednik odbora in poslanec SDS-a Žan Mahnič, zaradi odsotnosti večine članov ni bila sklepčna, udeležili so se je le trije poslanci SDS-a.

Sklic nujne seje odbora za obrambo je v tem tednu dvignil veliko prahu, saj je bila edina točka na dnevnem redu pripravljenost Slovenske vojske na mogoče konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Na takšno vsebino so se koalicijske stranke burno odzvale. Ker so sklicu iz različnih razlogov nasprotovale, saj se jim je zdel bodisi nedopusten bodisi neprimeren, so napovedale, da bodo sejo obstruirale. Za to potezo so se odločili tudi v Levici, na seji pa ni bilo niti članov iz opozicijskega NSi-ja.

Mahnič začuden nad aroganco
"Na seji smo bili le trije člani SDS-a,"
je Mahnič pojasnil medijem v DZ-ju in izrazil začudenje predvsem nad tem, da na seji ni bilo predstavnikov vlade. "Začuden sem nad aroganco izvršne veje oblasti nad zakonodajno. Mislim, da se je zgodilo prvič, da je vlada sprejela sklep, da predstavniki ne pridejo na sejo odbora. To se jim lahko kadar koli vrne," je dejal in poudaril, da s sklicem seje ni pozval k vojni, ampak je zgolj želel odpreti "kredibilna in resna vprašanja".

Mahnič je povedal, da so do sklica seje privedle izjave premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca. Ker je vlada po tistem, ko je Hrvaška že zatrdila, da ne bo dopustila enostranske implementacije razsodbe, izjavila, da bo Slovenija implementirala sodbo arbitražnega sodišča, Mahnič pravi, "da je Miro Cerar tisti, ki rožlja z orožjem". Odbor za obrambo je tako "legitimno vprašal, kakšni so scenariji v primeru enostranske implementacije arbitražnega sporazuma", je dodal.

Janša: Z orožjem rožljajo drugi
Da "z orožjem rožljajo drugi", je poudaril tudi prvak SDS-a Janez Janša, za katerega sicer sklep vlade, da ne sodeluje na seji odbora za obrambo, predstavlja "mini državni udar".

Tak sklep vlade je po Janševih trditvah protiustaven in če bo obveljalo "da lahko katera koli vlada kadar koli sklene, da ministri vlade ne bodo hodili na seje parlamenta in parlamentarnih delovnih teles, sistem parlamentarne demokracije na tej točki razpade".

Mahnič sicer vladi še očita, da je šibka in nepripravljena ter da je Cerar skupaj s koalicijo sejo izkoristil, "da je začel izvajati pritisk na Hrvaško". Kritičen je bil tudi do medijev in t. i. lažnih novic, saj da ob sklicu seje, kot je zatrdil, nikoli ni omenil besede vojna in oborožen konflikt. "V SDS-u smo vedno bili, smo in vedno bomo za mirno reševanje sporov," je poudaril.

Levica: Vojno hujskaštvo ni na mestu
V Levici, ki je obstruirala sejo, menijo, da "vojno hujskaštvo, ki ga podpira tudi Janša", ni na mestu. "Kolega Mahnič je s svojimi rambo akcijami glavna zvezda hrvaških vicev, kljub temu pa take eskapade dobrim medsosedskim odnosom lahko le škodijo," je bil kratek poslanec Miha Kordiš.

V Levici sicer v sporočilu za javnost ocenjujejo, da je pri sklicu seje šlo za "grobo provokacijo slovenske in hrvaške javnosti", Mahnič pa da je izgubil stik z realnostjo in po njihovem prepričanju ne bi smel voditi tega odbora.

Mahnič je poleg članov odbora na zaprto sejo povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo.

T. K. B., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
peacebok
# 14.09.2017 ob 08:21
37. člen Zakona o obrambi: "Slovenske vojske ni dovoljeno uporabljati za politično ali strankarsko dejavnost ali namen."
wowoo
# 14.09.2017 ob 08:17
Pri takih politikih potencialni "sovražnik" crkuje od smeha!
peacebok
# 14.09.2017 ob 08:23
Sicer pa ne vem kaj nekdo ki še vojaškega roka ni služil počne v odboru za obrambo in mu celo predseduje?
ST11
# 14.09.2017 ob 08:18
Call of Duty generacija bi se sla igre odraslih v nezavedanju, da tukaj ni gumba Esc in ponovitve vaje. Mulca vrec iz politike, in vse, ki ga scuvajo od zadaj tudi ...

... in se enkrat, desni volivec tukaj, da ne bo pomote.
Hijena
# 14.09.2017 ob 08:11
Saj ni on kriv, bil je zaveden, saj vemo od koga...
johndeer
# 14.09.2017 ob 08:21
Ko Mahnič sosednji državi, kakršnakoli že je, grozi z orožjem je vse v najlepšem redu, ko pa komentatorji nič grozečega in žaljivega, vendar povsem resničnega, zapišemo o zgoraj omenjenemu predstavniku ljudstva, pa nas portal lepo izbriše. Konec koncev je fantek naš predstavnik in javna oseba, ki jo imamo pravico oceniti. A ni tako?
Springbok
# 14.09.2017 ob 08:38
@ log -
Žan je samo sklical odbor. V parlamentarni demokraciji ima to pravico.
Da to pravico ima v parlamentrani demokraciji.

Vendar je sklic take seje neumnost, in je sklic izključno zaradi notranje političnih oz. strankarskih razlogov.

Če se potrdijo vesti iz Hrvaške, da je Plenković končno dojel diplomatski pritisk, in prepričuje HDZ in ostale starnke, kako sicer formalno ne sprejeti arbitraženag sporazuma, vendar doseči de facto rezultate sporazuma, oz. ga uveljaviti z nekim sporazumom, je napenjanje mišic klovnov kot sta Mahnič in Erjavec kontraproduktivno. Plenkoviću je namreč potrebno ponuditi "face-saving" rešitev, ki izgleda tako, da se odločitev AS v praksi uveljavi, brez da Hrvati formalno priznajo arbitražno odločbo Npr. z bilateralnim sporzaumom, ki povzame AS, saj je Slovenija že večkrat povedala, da ji je vseeno, kakšna bo oblika uveljavitve odločbe arbitraže, dokler se vsebina odločbe uveljavi.
severna zvezda
# 14.09.2017 ob 08:39
Saj ni on kriv, bil je zaveden, saj vemo od koga...

Seveda je ''kriv'', točno ve in se zaveda, da dviga prah in to mu godi (medijsko pojavljanje), pa tudi njegovi stranki.

Kaj češ ''lepšega'': mlatit prazno slabo s ščepcem zaigranega domoljubja in kazanjem na politične oponente...... Pa ja ne mislimo, da so v parlamentu zato, ''ker dobro v srcu mislijo'', gre za lahko pridobljeno delovno mesto, za katerega ni pravzaprav resnih omejitev in zahtev po kompetencah: polnoletnost, državljan RS ....... In potem se neha. Nas pa bolijo ušesa in glava naslednja 4 leta in še več ....
KPRAA
# 14.09.2017 ob 08:33
Pa dejte temu Mahniču že enkrat čelado, ščitnike za kolena in zapestja.
severna zvezda
# 14.09.2017 ob 08:31
Sicer pa ne vem kaj nekdo ki še vojaškega roka ni služil počne v odboru za obrambo in mu celo predseduje?

Hja, to je ta krasni novi svet: parlamentarna demokracija, v kateri se vsak na vse spozna, očitno tudi Jean, pardon Žan.
iluvatar
# 14.09.2017 ob 08:11
jest bi ga povabil na en triatlon, pol ga pacez 15 min. vprašal - no, zdej pa povej... če lahko...
STANE
# 14.09.2017 ob 08:48
Naj vpraša Pahorja,ta je javno podal oceno naše vojske z številko 1.
Franc Jozef
# 14.09.2017 ob 10:25
@Sklonjen

Če imaš prave namene, se to naredi strogi v tajnosti. To so vojaške skrivnosti, o tem pa se res ne govori v javnosti. S tem narediš veliko škodo vojaški pripravljnosti države, kar je kaznivo dejanje, da o politični in škodi na mednarodnem ugledu sploh ne govorim.
ZvonkoBingl
# 14.09.2017 ob 10:36
Ne zamišljam si tega poba s čelado na glavi...:D
biberkopf
# 14.09.2017 ob 09:13
sicer pa z mahničem je pravi avtogol za slovenijo in pa seveda ljubljenega in večnega vodjo.
svabo
# 14.09.2017 ob 09:09
Cela Hrvaška se z njega norca dela. On pa maskirka, 20 vojaških sklec s poskokom in na granicu.........
GORILA
# 14.09.2017 ob 10:24
Mene tudi zanima kaj bo če se recimo 5 hrvaških čolnov parkira na sredino piranskega zaliva.

...najprej vrhovni poveljnik na supu, za njim pa raft najbolj gorečih domoljubov s fračami!
Tugomer1000
# 14.09.2017 ob 09:43
Do seje odbora je bil kritičen tudi poslanec NSi-ja Jožef Horvat, sicer predsednik odbora za zunanjo politiko, s pojasnilom, da taka razprava v tem času Sloveniji ne more koristiti.

No, to pa pove vse o janševističnem razbijaštvu.
Celo Horvat, ki se je vidno razburil, ko se je omenilo, da bi Slovenija notificirala Avstrijsko Državno Pogodbo (torej mu desničarsko ''domoljubje'' ni tuje),
pravi, da je Mahnič ubrisan.
Seveda pa Mahnič gotovo ni zaratoval sam, ampak si veliki vodja najbrž spet želi velike vojne. Ker to je narava SDS - oni delajo samo konflikte in zdrahe, če ne ne znajo politično delovati.
Ples
# 14.09.2017 ob 16:54
Res je bolečina, tale SDS ...
Zdajle vidim na TV3 neko sejo odbora, na kateri Levica zavzema za jasno sekularnost in ne boste verjeli, Janez je tudi tam :o
SDS se seveda ne zavzema za sekularnost, una Anja Bah Levici očita, da širi nestrpnost ...

Eh ja, saj ni vredno ...
GORILA
# 14.09.2017 ob 08:34
@zamudnik
Zakaj sporna? Klobasajo lahko, o čemer hočejo, tudi o tem, kaj smo sposobni narediti, če se nerazsodnim sosedom utrga.

...ni za skrbet! Imamo ograjo na meji in ne morejo čez!
ajvard
# 14.09.2017 ob 13:25
glej žan, mah, nič...
zozozo
# 14.09.2017 ob 13:06
En smrkavec, ki je na bogve kak način prišel do odgovorne funkcije, fantazira o tem, da bi se šli vojno (to je tisto z orožjem in mrtvimi mladeniči) s Hrvati za virtualno črto na morju,

In kot da to ni dovolj noro, imamo še norce, ki se jim to ne zdi nič noro.
zapatist
# 14.09.2017 ob 15:42
In vsi ti spori, ki jih SDS sproducira, na koncu Sloveniji in Slovencem škodijo...in potem se še samooklicujejo za domoljupe.
Škodljivci.
zozozo
# 14.09.2017 ob 13:56
No, jaz tudi tokrat ne bom volil Cmerarja. Bom pa definitivno šel na volitve, in volil nekoga, ki ni SDS. Ravno zato, da ne pride pridejo ti norci na oblast.
Franc Jozef
# 14.09.2017 ob 10:00
Mislim, da bi Mahnič moral kar nekaj let ostati za kakšnimi zaprtimi vrati, saj gre v tem primeru za izdajo državnih skrivnosti z namenom pridobivanja nekaj političnih točk.
Vongobongo
# 14.09.2017 ob 13:22
Je pa zanimivo kako se ne Hrvaski niti Slovenski drzavljani ne strinjajo z vojaskim resevanjem problema. ;) Razen paranoicne manjsine v obeh drzavah ;p
AM
# 14.09.2017 ob 10:39
Ta seja je nepotrebno izzivanje.
KLIPAN
# 14.09.2017 ob 18:58
In potem se sds-ovci čudijo, da se vsi režijo iz njih??
Čudno bi bilo, če se ne bi režali.
C96
# 14.09.2017 ob 14:51
upam, da nam nikoli vec ne zavlada SDS, ker je res prevec poln cudnih ljudi...
slo-KP
# 14.09.2017 ob 13:04
vsi,ki smo živeli ob raspadu SFRJ,dobro vemo kaj je vojna...
10 dni je trajala...nič od nič,bi lahko rekli ampak povsem dovolj,da smo ´´videli in občutili´´ kaj in kako zgleda ko grejo tanki po ulicah,ko zatuli sirena za zračni napad,kako izgledajo mrtvi in ranjeni,kako izgledajo eksplozije in kaj naredijo...
in to je takorekoč kaplja v morje kar smo mi doživeli napram Hrvaški...

da en šmrkavec,ki mel leto dni 1991 BLEBETA o vojni je absurd...

vsi vemo,kaj se je zgodilo v Vukovarju...in vsi poznamo Sinišo Glavaševića...

njegov sin je tako komentiral te bedarije-(hrvaške in slovenske )

"Autom smo u Ljubljani za 1.5h-za dobar koncert,drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći-odjebite"

obrazložil pa je takole-

"Nije stvar bila usmjerena na njega osobno. Ali moram priznati da, kao netko tko je rata doživio za nekoliko života, a nisam jedini, kad vidim da netko zbog takve sitnice koja se rješava diplomatskim putem računa koliko je potrebno da pješadija dođe negdje, zaista se razljutim.

Mi smo u EU, sutra ćemo biti dio Schengena, u takvoj situaciji netko zbog tri srdele u Piranskom zaljevu računa koliko je potrebno pješadiji da dođe do Ljubljane.

Ovaj u slovenskom parlamentu saziva Odbor za obranu, ovaj u Splitu poziva da se tuku.

Moja reakcija je zapravo bila inspirirana onom famoznom pjesmom Đorđa Balaševića "Odjebi JNA". Možda mi je jezik svakako bio žestok, ali ne želim ni da moja ni ičija djeca više ikad osjete to. Netko tko bi zbog sitnice tuđu djecu slao u rat, u meni zaista izaziva takvu reakciju"

in tudi jaz pravim-

ODJEBITE...
zozozo
# 14.09.2017 ob 12:57
Hrvaški upokojeni admiral Domazet Lošo (ki je danes Kolindin svetovalec za že kaj), ke razpredal nekaj o tem, koliko rabi hrvaška pehota do Ljubljane.

Od opozicijskega poslance Glavaševića je dobil naslednje sporočilo:

Autom smo u Ljubljani za 1.5h-za dobar koncert,drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći-odjebite

In še pojasnil:

Mi smo u EU, sutra ćemo biti dio Schengena, u takvoj situaciji netko zbog tri srdele u Piranskom zaljevu računa koliko je potrebno pješadiji da dođe do Ljubljane.

Prevoda pa ne bo, ker je prehrupno, da bi slišal.
svabo
# 14.09.2017 ob 18:28
Niti kandidirat ne upa za predsednika, revček, ampak hujskaštvo mu je pa jaka strana.
Don Redshield
# 14.09.2017 ob 12:32
Kaj je tukaj spornega: Mahnič zgleda tako kot da ga še mama kopa. Bil sem odstranjen, medtem ko nekateri lahko žalijo vsepovprek.
ti-ne
# 14.09.2017 ob 12:17
Vongobongo

# 14.09.2017 ob 12:05

Danes sankcije bolj bolijo drzavo kakor vojna. Sam poglej kako se je Turcija opravicila Rusiji za sestrelitev letala. So jih sankcije Rusije stale miljarde in so takoj pozrli svojo besedo. Loh bi pa Rusija resevala problem po Mahnicevo in bi se zdj bila stala.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Točno tako.
Prepovedati vstop v OECD, potem Schengen, v evro cono..... Čas je na naši strani.
slo-KP
# 14.09.2017 ob 11:47
pred štirimi meseci ste hoteli peti s Thompsonom,zdej bi se pa streljali...

na Hrvaškem je sevda bil odziv in general Domazet pravi,da so za 48 ur v Ljubljani...

mislim,pa kaj se vi greste?

za na sodišče vas je dat in vas obsodit za hujskanje...in to vojno hujskanje...

SDS-vi niste NORMALNI...
premejduš,da ne...
darkwader
# 14.09.2017 ob 18:40
Žan Mahnič je bil začuden predvsem nad tem, da se seje niso udeležili niti predstavniki vlade.

Da je začuden ni presenečenje, večja je žalost da naš izobraževalni sistem ne izloči nekompetentnih osebkov.
zozozo
# 14.09.2017 ob 13:29
Poslanci SMC-ja so tako sporočili, da se seje odbora ne bodo udeležili, poslanci SD-ja v torek še niso bili odločeni.

Ti so pa tudi zglajzani. SDS v tem odboru pač nima večine, pa tudi druge opozicijske stranke teh bedastoč ne podpirajo. Torej naj grejo vsi poslanci na to sejo, in takoj na začetku glasujejo, da se seja razpusti. Edino pred tem lahko še izglasujejo predlog parlamentu, da se Mahniča iz tega odbora odstrani.
zozozo
# 14.09.2017 ob 14:43
@gyrator - To ni odziv Hrvatov, ampak je odziv enega hrvaškega upokojenega admirala,iz katerega se zato cela Hrvaška dela norca enako kot mi iz Mahniča.
kapljač
# 14.09.2017 ob 13:49
Najti način ,kako stranki SDS ,kjer je Mahnič viden član, "zasolit raboto".
V Nemćiji so podobno stranko izvzeli iz programa financiranja političnih strank.
oliva
# 14.09.2017 ob 12:52
"in potem naj bi dali SDS oblast v roke?!

pa sej nam zakuhajo vojno...in državljansko zraven..."

Saj!!!
Noro, da eni to - tako politiko - dejansko vsiljujejo, nepojmljivo.
Totalno škodovanje Sloveniji.
svabo
# 14.09.2017 ob 18:38
Zdaj pa razumem zakaj danes pospešeno delujejo velike škarje. On je v mestu. On je prišel celo v parlament. Ko je on v mestu, cenzorji uidejo iz vajeti. Ziher je ziher. Tudi če napišeš, da je vreme slabo, in ima zaradi dežja pokislo faco je že žalitev.
Slika. Slika je neprecenljiva veliki mojster. Menjaj, menjaj.
ni maitre
# 14.09.2017 ob 17:07
@Ples
Glede sekularnosti se nimamo kaj pregovarjat, ustava je jasna. Parlamentarcem, ki pa ne razumejo ustave, bi morali pa pokazat vrata in na svidenje.
Ples
# 14.09.2017 ob 16:56
Aja, pa Mahnič je tudi tam ... Violeta je mimogrede omenila škofa Mahniča, ha ha
STANE
# 14.09.2017 ob 14:29
Pravilen odziv Cerarja in vlade v nasprotju z Pahorjevim mlečnim in ponovno zamegljenim komentarjem na SDS-ove sramotenje naše države.
zozozo
# 14.09.2017 ob 14:29
@ZETAC - Zakaj nam na vsakem članku o SDS hočeš dopovedati, da se ne smemo pogovarjat o SDS?
gubceva11
# 14.09.2017 ob 14:13
Naj že kdo najde cucelj, in mu ga vrne.
ST11
# 14.09.2017 ob 10:45
Glede na bojevite komentarje nekaterih tu gor bi bilo morda pametno povprasati kadrovsko sluzbo MORS, ce se je priliv novih vojakov v zadnjih urah kaj povecal.

... ali pa so internetni vojscaki pogumni zgolj izza monitorjev.
svabo
# 14.09.2017 ob 18:46
Citat:
"Oni sve rade javno, da ne bi izgledalo tajno!"
Legendarni Bata Stojković v Balkanskem špijonu.
Vsaka podobnost z aktualnimi dogodki je absolutno naključna :)
ti-ne
# 14.09.2017 ob 18:41
Na sporno sejo odbora za obrambo prišli le trije poslanci SDS-a

::::::::::::::::::::
Stranka sami proti vseh.
darkwader
# 14.09.2017 ob 18:31
Na sporno sejo odbora za obrambo prišli le trije poslanci SDS-a

Noben jih resno ne jemlje. kot kaže zdrava pamet ni ogrožena.
Kazalo