Tožilstvo je od danes del novoustanovljenega Direktorata za tožilstvo, ki spada pod notranje ministrstvo. Foto: BoBo
Tožilstvo je od danes del novoustanovljenega Direktorata za tožilstvo, ki spada pod notranje ministrstvo. Foto: BoBo

Notranji minister Vinko Gorenak je kmalu po nastopu mandata napovedal ustanovitev direktorata, pristojnega za tožilstvo, na katerem bodo, je zatrdil, zaposleni vrhunski pravniki ter trenutni in nekdanji tožilci. Direktorat bo začasno kot v. d. generalnega direktorja vodil Matija Vidmar, ki ga je vlada imenovala v četrtek.

Na isti seji je vlada imenovala nekdanjo generalno državno tožilko Barbaro Brezigar za državno sekretarko na notranjem ministrstvu, njeno področje pa bo najverjetneje prav tožilstvo.

Temelj sprememb že v zmanjšanju števila ministrstev
Spremembe zakona o državni upravi, s katerimi pod okrilja pristojnih ministrstev prehajajo še urad za enake možnosti, urad za verske skupnosti, urad za narodnosti in služba vlade za podnebne spremembe, je začrtala že novela zakona o vladi, ki jo je državni zbor sprejel 26. januarja. Ta je število ministrstev zmanjšala na enajst. Med drugim je ukinila samostojno ministrstvo za kulturo in ga združila z drugimi resorji v t. i. superministrstvu ter predvidela prenos tožilstva iz pristojnosti pravosodnega ministrstva pod notranje.

Novelo so koalicijske partnerice SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi potrdile, čeprav sta opozicija in večina stroke omenjenim rešitvam nasprotovali. Vlada ob tem zatrjuje, da posegov v neodvisnost tožilstva ne bo. Kljub tem zagotovilom sta Pozitivna Slovenija in SD konec februarja omenjeno novelo zakona poslali v presojo ustavnemu sodišču.

Proti prenosu tožilstva tudi Lista Virant
Prav tako je stališče, da naj tožilstvo ostane v okviru pravosodnega ministrstva, zavzel minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in njegova stranka Lista Virant. SDS je nato predlagal, da bi prenos tožilstva pod notranje ministrstvo odložili za leto dni, vendar pa bi minister Pličanič moral vlado zapustiti, če na tožilstvu ne bi bilo napredka. Predlog so v Listi Virant zavrnili, saj je bil po njihovem mnenju polovičarski, nesistemski, nekonsistenten in podcenjujoč do stranke.

Prenos nekaterih uradov in vladne službe
Ministrstvo za notranje zadeve poleg tožilstva hkrati prevzema tudi urad za narodnosti. V okviru ministrstva bo deloval kot služba za narodnosti. Urad za enake možnosti prevzema ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer bo za to delovno področje zadolžena služba za enake možnosti in evropsko koordinacijo, v okvir katere bo sodila tudi dosedanja služba za koordinacijo evropskih in mednarodnih zadev.

Urad za verske skupnosti bo odslej deloval kot urad znotraj ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, služba vlade za podnebne spremembe pa prehaja pod ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Njeno delovno področje bo po novem znotraj direktorata za okolje vsebinsko zajeto v sektorju za okolje in podnebne spremembe.