Oreh, ki se bo po pričakovanjih sindikalista Posedija strl najtežje, so prehodna obdobja za upokojevanje žensk. Foto: BoBo
Oreh, ki se bo po pričakovanjih sindikalista Posedija strl najtežje, so prehodna obdobja za upokojevanje žensk. Foto: BoBo

Jutri na širšem sestanku Ekonomsko-socialnega sveta bodo poleg reform v ospredju tudi javnofinančni kazalniki za prihodnji dve leti, na katerih sta bila pripravljena proračuna. Ne glede na rezultate pogovorov, pa je vsaj za pokojninsko reformo znano, da jo bo vlada ta teden sprejela, čeprav je odprtih še kar nekaj vprašanj. Predlog dopolnjenega pokojninskega zakona bo vladna stran danes najprej predstavila socialnim partnerjem.

Socialni partnerji bodo danes na mizo dobili dopolnjen predlog zakona o pokojninskem zavarovanju, ki ga bo vlada ta teden tudi sprejela. Kljub temu se bodo pogajanja, kot napovedujejo, nadaljevala do zadnje minute, ki bo potekla čez mesec in pol. Odprtih je namreč še kar nekaj za sindikate ključnih vprašanj. Med drugim vprašanje primanjkljaja sredstev za poklicne pokojnine, zaradi česar se prvi zavarovanci obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja ne morejo upokojiti, nedorečeni pa so tudi pogoji upokojevanja za tiste, ki so začeli delati pred 18. letom.
Na seznamu odprtih vprašanj je tudi varovanje pričakovanih pravic za starejše brezposelne, poudarja sindikalist Janez Posedi. Oreh, ki se bo po pričakovanjih sindikalista Posedija strl najtežje, pa so prehodna obdobja za upokojevanje žensk.

Kljub odprtim vprašanjem pokojninska reforma hiti vladnemu cilju naproti, to je uveljavitev zakona s prvim januarjem prihodnje leto. Velja pa ob tem poudariti, da se novi upokojitveni pogoji ne bodo dotaknili tistih, ki bodo do prvega januarja izpolnili pogoje za upokojitev in bodo želeli delati naprej. Ti se bodo lahko upokojili kadar koli v prihodnje po zdaj veljavnih pravilih igre.

Nataša Mulec, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika