Vlada bo morala ob morebitnem padcu ukrepov predlagati nove, a manevrskega prostora je malo, ocenjuje finančni minister. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada bo morala ob morebitnem padcu ukrepov predlagati nove, a manevrskega prostora je malo, ocenjuje finančni minister. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predlog proračuna za prihodnji dve leti je načrtovan na osnovi predlaganih in predvidenih ukrepov in vključuje učinke predvidene pokojninske reforme ter dvigov nekaterih davkov, poudarja finančni minister Janez Šušteršič.
Po končanem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Tokiu je odgovoril na očitke nekaterih sindikatov, da je proračun zastavljen nerealno. Po njegovih besedah te navedbe ne držijo, saj se za "vsako številko v proračunu ve, kako je načrtovana in kakšne so postavke". Če bodo predlagani ukrepi vlade sprejeti, bo namreč proračun po njegovem mnenju povsem realen.

"Manevrskega prostora je zelo malo"
Spregovoril je tudi o mogočih ukrepih vlade, če zdaj predlagani ukrepi ne bodo sprejeti. "Proračun se vedno da spremeniti, vendar pa bo hitro jasno, kako bodo šli pogovori glede pokojninske reforme ter ostalih predlaganih ukrepov," je ocenil minister. Manevrskega prostora je sicer po njegovih besedah zelo malo, saj mora vlada spoštovati omejitve glede proračunskega primanjkljaja.

Načrtovani primanjkljaj pod tremi odstotki
Vlada je namreč v obravnavo državnemu zboru poslala del proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, po katerih bi se država lahko zadolžila za največ 9,14 milijarde evrov. Proračunski odhodki so prihodnje leto načrtovani v vrednosti 9,6 milijarde evrov, za leto 2014 pa v vrednosti 9,3 milijarde evrov. Šušteršič je že ob predstavitvi predloga proračuna dejal, da proračunski primanjkljaj ne bo smel preseči 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).