Na Mladiki so izsledke nadzora razkrili šele na zahtevo novinarjev. Foto: BoBo
Na Mladiki so izsledke nadzora razkrili šele na zahtevo novinarjev. Foto: BoBo
Nadzor pokazal, da veleposlaniki v večini delajo dobro

Veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki naj bi odšel za novega veleposlanika v Zagreb, je v letih 2012 in 2013 na službene poti odhajal z lastnim avtomobilom, čeprav sta bila v večini primerov službeni avtomobil in voznik prosta. V letu in pol si je na ta način izplačal za 4.500 evrov kilometrine. Ekonomski svetnik Vidko Filipič v ruskem Kazanu pa si je štirikrat povrnil stroške prenočitev v hotelih, čeprav za to pravih dokazov ni predložil. Sam je priznal, da je enkrat prespal pri prijateljih, a vseeno predložil račun za prenočitev.

Na veleposlaništvih v Prištini in Beogradu so bile hude pomanjkljivosti ugotovljene predvsem pri izdajanju vizumov tujim državljanom. V Prištini so v več kot 50 primerih nesorazmerno dolgo, tudi več kot dva meseca, odločali o izdaji posameznega vizuma in neustrezno obračunavali takse. Za vodjo konzularnega oddelka Tomaža Trobentarja so nadzorniki predlagali predčasno vrnitev v Slovenijo. V Beogradu pa so nadzorniki začasno zasegli 651 vlog za vizume zaradi suma lažnega navajanja razlogov za potovanje, poleg tega so na konzularnem oddelku pod vodstvom Jožefa Kečka ugotovili neupravičeno zaračunavanje posebnih DHL-pošiljk, za vplačila po 50 evrov pa ni vedno jasno, kje so končala.

"Ko kršitve ugotovimo, kršitelje običajno opozorimo in jih pozovemo, naj denar vrnejo. Če tega ne želijo, potem z njimi začnemo postopek ugotavljanja upravičenosti ali neupravičenosti porabe teh sredstev, na koncu pa ministrstvo ta denar izterja, če je le možno, po normalni poti, brez uporabe sodnih instrumentov" je pojasnil generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Vidovič.

Od leta 2009, ko so začeli nadzore veleposlaništev, so jih na ministrstvu izvedli že skoraj 50 in hujše kršitve ugotovili v približno petih primerih. Običajno letno opravijo pet rednih nadzorov.

Nadzor pokazal, da veleposlaniki v večini delajo dobro