Zidanšek pravi, da želijo razbremeniti kmete. Foto: BoBo
Zidanšek pravi, da želijo razbremeniti kmete. Foto: BoBo
SLS
Marko Zidanšek je vodenje stranke prevzel po izpadu iz parlamenta. Foto: BoBo

"Številni kmetje glede na težkek položaj enostavno ne zmorejo bremena, ki ga predstavlja obvezna članarina," je povedal predsednik SLS-a Zidanšek. Vlado zato pozivajo, naj ukine obvezno članstvo v zbornici (KGZS), razliko, da bi zbornica lahko normalno poslovala, pa naj plača proračun oz. vsi davkoplačevalci.

Zidanšek se je dotaknil tudi nedavnih pretresov v SLS-u. Stranka je pred dnevi iz svojih vrst izključila nekdanjega predsednika Marjana Podobnika, tej odločitvi pa je sledilo 15 izstopnih izjav. "Izstope, ki so sledili izključitvi Marjana Podobnika iz SLS-a, vidim kot nujno očiščenje podtaknjencev z dvema obrazoma, ki z eno roko ponujajo spravo, z drugo pa te primejo za vrat. Dvojni agenti so bili razkrinkani, sateliti so na poti k svoji 'matični ladji'," je dodal.

Dotaknil se je tudi ustanavljanja novih strank. "Nekdanji člani SLS-a, ki po navodilu drugih ustanavljajo nove stranke in gibanja, so že dokazali, da ne morejo biti naši partnerji. Tisti, ki v isti sapi zaničujejo edino pravo ljudsko stranko in hkrati kradejo njeno ime ter se pretvarjajo, da se zavzemajo za 'malega človeka', ne morejo biti naši sogovorniki," je zatrdil.

"SLS je tudi po očiščenju, ki smo ga naredili z izključitvijo Marjana Podobnika in nekaterimi odhodi, ki so se zgodili, pripravljen na nove izzive in prav gotovo na dober rezultat na naslednjih državnozborskih volitvah," je še dejal.

Najtežji trenutki SLS-a
Stranka, ki kot naslednica Slovenske kmečke zveze velja za prvo slovensko demokratično politično stranko, doživlja svoje najhujše trenutke v zgodovini. Na zadnjih državnozborskih volitvah je za drobec obtičala pod parlamentarnim pragom, današnji tabor pa bo zagotovo mineval tudi v znamenju dejstva, da je Marjan Podobnik, pod katerim je SLS dosegal svoje največje politične uspehe, moral oditi.

Za njim so stranko med drugim zapustili še nekdanji ministri in poslanci Janez Podobnik, Jakob Presečnik, Stanislav Brenčič, Franc Pukšič in Janez Ribič.

Pot pred Slovensko ljudsko stranko je negotova že od zadnjih volitev, ko je tudi zaradi odločitve takratnega predsednika, da ne bo tvegal svojega evropskega poslanskega mandata, prvič v svoji zgodovini ostala pred vrati državnega zbora. Stranka, ki še vedno velja za izredno močno na podeželju in med župani, se zdaj gotovo otepa z največjimi težavami doslej. Iskanje prave ideološke poti - nekaj časa zelo radikalno ob Janezu Janši, potem pa zelo odločen odmik od te stranke - in notranje razprtije zbiranja potrebne energije, če hočejo še kdaj videti državni zbor, vsekakor ne olajšujejo.

Bod zdaj lažje dihali?
Marsikdo ugiba, kaj lahko za SLS pomeni dejstvo, da je izključila Podobnika, pod katerim so na svojem vrhuncu imeli kar 19 poslancev in tudi mesto podpredsednika v eni od Drnovškovih vlad. Marjana Podobnika je odneslo dejstvo, da očitno nikoli - vsaj neuradno - ni hotel iz rok izpustiti vodenja stranke, v zadnjem obdobju pa so mu zamerili preveč odkrito sodelovanje in kupčkanje z Janezom Janšo, ko je šlo za KGZS.

Kravjih kupčij ne bo, zatrjuje Zidanšek, ki obenem upa, da bo stranka brez mlinskega kamna za vratom, kot je očitno videl s Podobnikom povezano preteklost, laže in uspešneje zadihala. Vprašanje, ki si ga zastavlja marsikdo, pa je, koliko pljuč za dihanje je SLS-u še ostalo. Nadaljnje krhanje in razkoli med članstvom kot posledico Podobnikove izključitve pred najstarejšo stranko v samostojni Sloveniji rišejo kaj oblačno nebo.