Slovenija
Uroš Novak je ocenil, da je največji problem pri sistemski korupciji, ki je ne moremo reševati s posameznimi ukrepi, temveč s sistemskimi. Največje tveganje za korupcijo je po njegovem mnenju povezava med politiko in gospodarstvom, kar kaže tudi podatek, da je 94 odstotkov slovenskih podjetij navedlo, da jih pri poslovanju ovirata klientelizem in korupcija. Foto: STA/Bor Slana
VIDEO
Javnosti se je predstavil...

Dodaj v

"Največje tveganje za korupcijo je povezava med politiko in gospodarstvom"

Kandidat za podpredsednika KPK-ja Uroš Novak
1. marec 2018 ob 14:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kandidat za namestnika predsednika KPK-ja Uroš Novak meni, da je v Sloveniji največja težava sistemska korupcija, zaradi česar so potrebni sistemski ukrepi. Ob tem dodaja, da je nujno potrebna nova resolucija o preprečevanju korupcije.

Uroš Novak je na javni predstavitvi v predsedniški palači povedal, da se je na drugi razpis za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prijavil, ker je ocenil, da ima "dovolj širok pogled, izkušnje, znanje in voljo, in ker smatra, da se lahko na tem področju naredi še marsikaj".

Transparentnost navaja kot eno glavnih navodil pri svojem delu, če bo imenovan v senat KPK-ja, ker je to eden temeljnih postulatov sodobnih družbenih sistemov. Prav tako poudarja integriteto, saj je to nadvse kompleksna in nujna sestavina sodobnega časa.

Novak je ocenil, da je največji problem pri sistemski korupciji, ki je ne moremo reševati s posameznimi ukrepi, temveč s sistemskimi. Največje tveganje za korupcijo je po njegovem mnenju povezava med politiko in gospodarstvom, kar kaže tudi podatek, da je 94 odstotkov slovenskih podjetij navedlo, da jih pri poslovanju ovirata klientelizem in korupcija. Kot problematično je izpostavil tudi dejstvo, da je v Sloveniji še 30 odstotkov podjetij v državni lasti, 17 odstotkov bruto domačega proizvoda pa gre prek javnih naročil.

Potrebna je nova protikorupcijska resolucija
Po njegovem mnenju potrebujemo v Sloveniji novo resolucijo o preprečevanju korupcije, ki bi posebej obdelala poglavje tveganj v gospodarstvu. A ta resolucija bi morala biti sprejeta z največjim konsenzom v državi, je dodal.

Kandidat za člana KPK-ja se strinja, da KPK trenutno nima ugleda v javnosti. Po njegovem mnenju bi ga lahko povrnila s transparentnostjo in celostnimi ter sistemskimi ukrepi. Področje zaščite t. i. žvižgačev je po njegovi oceni pri nas slabo urejeno, medtem ko je lobiranje dobro urejeno v primerjavi z drugimi državami, ampak ureditev je dobra le za registrirane lobiste.

Po besedah generalne sekretarke v uradu predsednika republike Nataše Kovač se je predsednik republike Borut Pahor odločil za Novaka, ker je dober kandidat, ne ker bi bil edini kandidat. "S svojimi strokovnimi, organizacijskimi in vodstvenimi izkušnjami, dosedanjim delom in z izkazanim poznavanjem pristojnosti in poslanstva KPK-ja izpolnjuje visoke kriterije za izpolnitev funkcije," je navedla Kovačeva in dodala, da je zato utemeljeno pričakovati, da bo pri svojem delu samostojen in neodvisen.

Pahor bo svojo odločitev o imenovanju predvidoma sporočil v prihodnjih dneh.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
lavrica98
# 01.03.2018 ob 15:08
Največje tveganje za korupcijo so državna podjetja...
ni maitre
# 01.03.2018 ob 14:55
sm0ve
Tudi v privat podjetjih ni nič manj korupcije. Treba je koruptivce izločat iz družbe. Konkretne obsodbe 20-30 let in zaplemba vsega premoženja! Predvsem je pa treba lobiranje prepovedat!
apollo11
# 01.03.2018 ob 15:25
Poglejte malo po državnih podjetjih svetovalne pogodbe, marketinške pogodbe, dobaviteljske pogodbe, itd......tega se ne sme nihče lotit, ker iz tega denarja se napaja ogromno ljudi.

Pa saj smo videli oderuške dobaviteljske pogodbe v zdravstvu, kjer je brat od šefa specializiranega državnega tožilstva Furlan, z oderuško dobaviteljsko pogodbo veselo črpal denar iz javne zdravstvene blagajne. Nič se ni naredilo na tem primeru, stvar je stara 4 leta in bo počasi zastarala.

Ne sprenevedajmo se, naša politka si želi veliko državo, z veliko javnimi podjetji in javnimi sistemi. Tako lahko veselo črpajo javni denar iz sistema, navzen pa se borijo proti privatizaciji in za javne storitve. Oni že vedo zakaj. Zato ker imajo konkretni denar iz tega, davkoplačevalci pa samo vplačujemo v te javne blagajne, oni pa črpajo.
sm0ve
# 01.03.2018 ob 14:50
"Največje tveganje za korupcijo je sprega med politiko in gospodarstvom"
Zato pa je potrebno naresti privatizacijo! Začnimo z NLB.
KovacevaKobila
# 01.03.2018 ob 15:17
Kot problematično je izpostavil tudi dejstvo, da je v Sloveniji še 30 odstotkov podjetij v državni lasti

Zakaj že? Zasebna podjetja ne počnejo svinjarij, ne lobirajo in podkupujejo, se ne izogibajo davkom, ne prelagajo svojih dolgov na pleča državljanov itn.? Kaj točno smo pridobili s prodajo Mercatorja, g. Novak?

Ene in iste ideološke puhlice.
STANE
# 01.03.2018 ob 16:11
Ali privatnik (lastnik firme) ne podkupuje ,da dobi posel ??? Pa še kako...in to največkrat državne uradnike, javne uslužbence in politike.Te žal ne moremo privatizirat !!!!
m72
# 01.03.2018 ob 15:26
"...prijavil zato, ker je ocenil, da ima "dovolj širok pogled, izkušnje, znanje in voljo, in ker smatra, da se lahko na tem področju naredi še marsikaj".

Menda, ja. Po teh kriterijih lahko kandidira najmanj vsak drugi Slovenec :-)
KovacevaKobila
# 01.03.2018 ob 16:55
"Kaj točno smo pridobili s prodajo Mercatorja, g. Novak?" - Kaj točno smo izgubil s prodajo manjšinskega dela Mercatorja g KovacevaKobila?

Podjetje, ki ga je prevzel bankrotiran balkanski tajkun, gre pospešeno k vragu.

Razložite mi prosim, kako točno je to v interesu ogromnega števila lokalnih podjetij, ki sodelujejo z Mercatorjem, in zaposlenih v podjetju? Kako točno je to 'napredek' v primerjavi s situacijo pred prodajo državnega deleža?
MorskiMedved8
# 01.03.2018 ob 15:10
No predstavil je OKEJ. Zdej naj pa v miru dela!
kingeston
# 02.03.2018 ob 10:52
rešitev za slovenijo je PRIVATIZACIJA
MorskiMedved8
# 01.03.2018 ob 21:37
Komentarniki polni idej javite se na razpis za delo v KPK, Policiji, Tožilstu,,,,
In pri takule pametnih ludkih se ni za bat, da korupcijo izkoreninimo u 2,5 letih.
MorskiMedved8
# 01.03.2018 ob 19:51
Dajmo Slovenčki dajmo pomagajmo mu, dajmo mu veter u jadra, če ima človek pogum oditi v to leglo pod vodstvom Štefaneca!
kawboy
# 01.03.2018 ob 18:18
Da so politiki prepleteni z gospodarstvom je leglo korupcije saj so vsi pri koritu. To še ptički čivkajo vendar se pri nas glede tega žal nikamor nič ne premakne in se tudi v prihodnosti ne bo, dokler bo tako.
navigator007
# 01.03.2018 ob 15:45
Največje tveganje za korupcijo ni povezava med politiko in gospodarstvom. Največje tveganje je sprenevedanje, da teh povezav ni in tlačenje prirejenih razpisnih in javnonaročilnih denarcev v žepe uradnikov.
Povezava med politiko in gospodarstvom bi bila sicer dobrodošla, če bi bila transparentna.
Kekec99
# 01.03.2018 ob 15:32
Še vedno ko smo kaj prodali, nas je kupila konkurenca in čaz čas zaprla. V zadnjih letih gradimo le še trgovske centre, tam pa denar iz države odhaja.
lunabije
# 02.03.2018 ob 08:23
No predsednik KPK Štefanec, sedaj po novem daje lekcije tudi Predsedniku Pahorju!
To bo počel še dobri dve leti....
Ne pove pa, da je on tisti,ki je krivec za vse te javne predstavitve, predno se ni on odločil, da bo penzijo dočakal na KPK to ni bilo potrebno!
Aprila
# 01.03.2018 ob 17:32
Največje tveganje za korupcijo je netransparentnost in dvoumni zakoni z luknjami, ki jih razni povzpetneži z pomočjo politikov z veseljem uporabljajo. Da pa je tako kot je, so krive prejšnje in sedanje oblasti, ker niti ena ni naredila nič da bi poenostavila birokraciji, da bi naredila transparentno vsa poslovanja z denarjem iz javnega proračuna in samo delovanje vlade, in dorekla dvoumne zakone, ravno obratno.
jeremias
# 01.03.2018 ob 15:55
"Največje tveganje za korupcijo je sprega med politiko in gospodarstvom" A dej no? A to si pogruntal? Pametno!!! To vemo že desetletja pa zaradi tega ni nič drugače, saj se politikom poštenost ne splača. Pošteni ne zmagujejo na volitvah. Žal.
m72
# 01.03.2018 ob 15:24
"Največje tveganje za korupcijo je povezava med politiko in gospodarstvom"

Ah, bejž, no :-) Baje je bilo samo v prejšnjem sistemu tako; zdaj imamo Upravne odbore in Nadzorne svete, ki so absolutno oh in ah, ker so menda iz neke druge dimenzije :-)
astro
# 01.03.2018 ob 15:23
Ali mislite, da bo h korupciji nagnjeni posameznik iz "naše" NLB ravnal kako drugače, ko bo v "tuji, zasebni" NLB?
Lumparije se dogajajo pri nas, v Nemčiji, Švici, na Norveškem....
Hud Hren
# 01.03.2018 ob 16:30
... se je predsednik republike Borut Pahor odločil za Novaka, ...

Politika je torej izbrala Uroša Novaka. On pa pravi;

Največje tveganje za korupcijo je po njegovem mnenju povezava med politiko in gospodarstvom,

In ta Uroš Novak je prej delal za Slovenske železnice. Še prej pa v javni upravi. Genialna kombinacija politike in državnega gospodarstva.

Novak meni, da je v Sloveniji največja težava sistemska korupcija,

Aha sistem. Sistem pa je kaj drugega kot oblast te države. In ker on proti sebi in politiki ne, zanjo pa, bo kot pravi;

Potrebna je nova protikorupcijska resolucija

Ker še nobena resolucija ni rešila karkoli nam lahko pomaga le še revolucija.
Breathe
# 01.03.2018 ob 16:27
Seveda, edino kar rabimo je nova resolucija proti preprečevanju korupcije.
naročili jo boste pa bret razpisa ori kakšnem svojem prijatelju...
KovacevaKobila
# 01.03.2018 ob 15:57
Ne sprenevedajmo se, naša politka si želi veliko državo, z veliko javnimi podjetji in javnimi sistemi. Tako lahko veselo črpajo javni denar iz sistema, navzen pa se borijo proti privatizaciji in za javne storitve. Oni že vedo zakaj. Zato ker imajo konkretni denar iz tega, davkoplačevalci pa samo vplačujemo v te javne blagajne, oni pa črpajo.

Ne sprenevedajmo se. Mi želite povedati, da pri nenehih zahtevah po pri(h)vatizaciji ni finančnih interesov v ozadju? Me želite prepričati, da politiki od tega nimajo nič?

Kot drugo: pravite, da bi se pred izkoriščanjem 'zaščitili' s privatizacijo zdravstva, šolstva itn.

In kaj, če si nato ne bi mogli privoščit drage usluge privatnikov? Koliko že stane šolanje v Ameriki ... ali denimo operativna odstranitev slepiča? Potem bi bili pač neizobraženi ali bolni?

Kaj pa, če bi raje iz parlamenta pometali politike, ki mutijo z javnim denarjem? Kaj pa, če bi do takšnega početja razvili ničelno toleranco in se že enkrat naučili zahtevat kvalitetne usluge v zameno za davke, ki jih plačujemo?
Kekec99
# 01.03.2018 ob 15:04
Nova Obzorja?
Flagellum Dei
# 01.03.2018 ob 15:26
"Ah, bejž, no :-) Baje je bilo samo v prejšnjem sistemu tako; zdaj imamo Upravne odbore in Nadzorne svete, ki so absolutno oh in ah, ker so menda iz neke druge dimenzije :-)"

Kaj pomaga, če pa so levičarji prodrli v vse pore družbe in ti levičarji niso nič drugega, kot preblečeni zagovorniki prejšnjega sistema in zato tudi delujejo po enakem principu.
Flagellum Dei
# 01.03.2018 ob 15:25
"Kaj točno smo pridobili s prodajo Mercatorja, g. Novak?" - Kaj točno smo izgubil s prodajo manjšinskega dela Mercatorja g KovacevaKobila?
as55
# 01.03.2018 ob 15:24
Super kandidat njemu je jasno - nič! Korupcije v privat gospodarstvu ni, državno oz. naše pa je v bistvu ena sama korupcija.
Kekec99
# 01.03.2018 ob 14:57
A bejž no res, kaj ni SDS "prodajal" dela v neki firmi? Mogoče ga je le "založil", kaj pa vem, vendar ne bi rad da bi me tisti ki volijo SDS napadli zaradi neke besede ki sem jo napisal vendar pa ta ne spremeni dejstva. Ima, oziroma ali je imel SDS lastništvo v kaki firmi? Odgovor je DA, za kaj več pa vprašajte teto iz Bosne ki poceni izposoja denar.
Druga Švica
# 01.03.2018 ob 15:17
A pozna kdo kakšno državo na svetu kjer politika in gospodarstvo nista povezana? San Marino? Vatikan?
Kazalo