Branka Bukovec je sekretarka nagrajenega društva. Foto: MMC RTV SLO
Branka Bukovec je sekretarka nagrajenega društva. Foto: MMC RTV SLO

Urad RS za mladino, ki deluje v sklopu ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto podelil priznanje za pomemben in koristen prispevek k uveljavljanju mladinskega sektorja. Nagrado jim je v Cankarjevem domu v okviru Ključne konference mladih podelil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

V svojih programih z različnimi aktivnostmi motivirajo speči potencial mladih
Kot pojasnjuje Maja Žunič, koordinatorka projektov pri društvu, so programi, ki jih društvo izvaja že več kot poldrugo desetletje, namenjeni predvsem socialno izključenim skupinam. Cilji številnih projektov in programov se osredotočajo na vzpostavitev pogojev za njihovo enakovredno vključitev v družbo, kar dosegajo s pomočjo povezave socialnega dela s kulturo ter vključevanjem večinskega prebivalstva v proces. V okviru tega izvajajo programe za vse starostne skupine, predvsem pa za mladino. Njihovo bistvo je, tako Žuničeva, vzpostavljanje vsakodnevnega kakovostnega stika med otroki, prostovoljci in izvajalci programa ter organiziranje različnih aktivnosti, ki so usmerjene zlasti v podporo in krepitev moči uporabnikov in zagotavljanje pogojev za pridobivanje tistih veščin, ki so potrebne, da posameznik lahko učinkovito vstopa v zadovoljive socialne odnose. V svojih programih z različnimi aktivnostmi motivirajo speči potencial mladih (še posebej pri tistih z manj priložnostmi), ga v procesu neformalnega izobraževanja dopolnjujejo s potrebnimi znanji in veščinami ter nudijo mladim raznolike priložnosti, kjer lahko potencial sprostijo tako, da s prostovoljnim delom aktivno posegajo v svoje okolje in s tem ne le izboljšujejo svoj položaj v družbi, temveč tudi prispevajo k razvoju trajnostno naravnanih politik.

Državno priznanje v mladinskem sektorju je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela oziroma njegove popularizacije. Državna priznanja se podeljujejo z namenom izrekanja javnega priznanja in zahvale za izjemne dosežke v mladinskem sektorju. Žuničeva je za naš portal ob tem dejala, da v priznanju vidijo tudi izkazano pozornost socialno izključenim skupinam mladih z manj priložnostmi, s katerimi delajo (to so zlasti Romi in migranti), ter vsem prostovoljcem in strokovnim delavcem, ki že leta delujejo v okviru njihovih programov. Hkrati je po besedah Žuničeve priznanje tudi potrditev pomena prostovoljstva in nevladnih organizacij ter njihovih za lokalno skupnost nepogrešljivih programov, ki dvigujejo kakovost življenja prebivalstva.

Bogdan Miklič, Radio Slovenija