Slovenija

Poudarki

  • V Levici vlado pozivajo, da nakup prekine in izvede nadzor nad postopkom nakupa oklepnikov
Karl Erjavec
Karl Erjavec navedbe poslanske skupine Levica ocenjuje kot neresnične in nestrokovne. Foto: BoBo
Pup 4x4
Poslanec Levice Miha Kordiš je poudaril, da v Sloveniji še nismo imeli večjega vojaškega nakupa, ki bi se na koncu ne izkazal za netransparentnega. Foto: BoBo
VIDEO
Levico skrbijo oklepniki

Dodaj v

Nakup oklepnikov – Levica: Neopremljena in nepreizkušena vozila. Erjavec: Najbolj sodobna vozila

V Levici so prepričani, da bo nakup prinesel dodatne stroške
6. december 2018 ob 15:44,
zadnji poseg: 6. december 2018 ob 17:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Levici s poslansko pobudo vlado pozivajo, naj odstopi od nakupa oklepnikov 4x4 oshkosh, saj naj bi šlo za nakup neopremljenih in nepreizkušenih vozil. Obrambni minister Karl Erjavec medtem zagotavlja, da gre za zadnjo generacijo in najbolj sodobna oklepna vozila v tem razredu.

V Levici so prepričani, da bo končna cena 32-milijonskega posla še narasla, po besedah njihovega poslanca Mihe Kordiša je "vlada očitno na pragu še ene orožarske afere". Kot je Kordiš dejal na novinarski konferenci, so v zvezi z nabavo oklepnikov prejeli anonimno pismo, ki mu je priložena tudi kopija pisma o nameri za sklenitev nakupa (Letter of Offer and Acceptance). V njem avtor opozarja, da vozila oshkosh, ki jih Slovenija kupuje, niso preizkušena in se ne uporabljajo v drugih vojskah, kot naj bi to zahteval investicijski projekt, ampak so še v fazi testiranja. Zaradi tega po navedbah iz pisma tudi stopnja balistične zaščite ni 100-odstotno potrjena, čeprav naj bi bil v dokumentih Slovenske vojske jasno navedena zahtevana raven protibalistične zaščite.

Priloženo pismo o nameri vključuje tudi opombo, da obstaja tveganje glede cene. Če namreč pride do težav med testiranjem vozil, se lahko vlada ZDA odloči, da tega sistema ne bo kupila, stroški dobave za Slovenijo bi se v tem primeru najverjetneje dvignili, problem pa lahko nastane tudi z nteroperabilnostjo s silami ZDA, je navedeno v opombi. Prav tako iz pisma izhaja, da so vozila ne le brez oborožitvenih postaj in mitraljezov, ampak hkrati nimajo informacijsko-komunikacijskih sistemov ter radijskih in navigacijskih naprav, čeprav dokumenti Slovenske vojske in ministrstva za obrambo to nedvoumno zahtevajo. To bi po mnenju Levice lahko pomenilo še dodatne stroške.

Kordiš: Končna cena vseh nabav lahko preseže 100 milijonov
"Kupujejo se nekompletna vozila brez opreme, zato neznanka ni samo cena, ampak tudi nivo zaščite," je poudaril Kordiš in dodal, da "v naši državi tako rekoč nismo imeli večjega vojaškega nakupa, ki se ne bi na koncu izkazal za tako ali drugače netransparentnega, v vsakem primeru pa za nekoristnega". Kordiš je omenil tudi, da srednjeročni obrambni program predvideva še dodatne štirikolesnike za usmerjanje artilerijskega ognja in za protiletalsko obrambo in da končna teža vseh nabav lahko preseže 100 milijonov evrov.

V Levici zato po Kordiševih besedah vlado pozivajo, da nakup prekine in izvede nadzor nad postopkom nakupa oklepnikov, denar pa raje nameni razvojnim prioritetam Slovenije. Ob tem je omenil podfinancirano zdravstvo, skromne socialne programe ter zanemarjanje izobraževanja in znanosti.

Erjavec: Zadnja generacija najbolj sodobnih oklepnikov
Obrambni minister Karl Erjavec je v izjavi za medije po današnji seji vlade navedbe Levice označil za netočne in nestrokovne. Spomnil je, da je že prejšnji teden na odboru pojasnil, da je nakup popolnoma pregleden, saj gre za posel, ki je sklenjen med slovensko in ameriško vlado. "Ta vozila, vsaj tako zatrjujejo strokovnjaki Slovenske vojske, so preizkušena vozila, uporablja jih ameriška vojska. Gre za zadnjo generacijo in za najbolj sodobna oklepna vozila v razredu 4x4," je dejal Erjavec glede navedb, da gre za vozila v testiranju, ki še niso bila preizkušena v nobeni vojski.

Kot je poudaril, vozila, ki bodo nadomeščala dotrajane hummerje, potrebujemo, da zagotavljamo varnost naših vojakov. "Ne gre za ofenzivna vozila, ampak za vozila, ki zagotavljajo varnost," je dejal. Ob tem je spomnil, da je v prvem mandatu, ko je bil minister za obrambo, ravno vozilo 4x4 hummer zavozilo prek mine. Če ne bi imeli tega vozila, ampak navadno vozilo, bi takrat lahko imeli prve smrtne žrtve, je dejal. Poudaril je, da so on kot minister ter tudi vlada in DZ odgovorni, da imajo vojaki "takšna sredstva, ki jim zagotavljajo varno opravljanje nalog".

MORS: Take oklepnike že uporabljali v Afganistanu
Kot je za pojasnil generalni direktor direktorata za logistiko Željko Kralj, so bila prva takšna vozila izdelana pred štirimi leti in uporabljena tudi že v Afganistanu, kjer so bili prisotni slovenski vojaki. Pojasnil je, da so zadnje teste protibalistične in protiminske zaščite izvajali od maja do julija, oktobra pa je bil izdan certifikat, ki dokazuje, da omenjena zaščita ustreza vsem slovenskim zahtevam oziroma je še večja. Pogodba z ameriško vlado, ki je bila podpisana oktobra, pa je po njegovih navedbah nastala že junija, zato so vanjo tudi vgradili varovalko glede tveganja o zvišanju cene.

Tveganja, da bi se cena zdaj spremenila, ni, je poudaril Kralj in dodal, da je nekaj tisoč tovrstnih vozil že v uporabi, naročil pa je trenutno za nekaj deset tisoč kosov. Glede navedb Levice, da vozila nimajo informacijsko-komunikacijskih sistemov ter radijskih in navigacijskih naprav, je Kralj pojasnil, da so tovrstno opremo ločeno že dobavili in jo dobili pred približno mesecem dni. Kupili so namreč bistveno več kompletov tovrstne opreme, saj jo lahko namestijo v različne tipe vozil.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
The Matrix
# 06.12.2018 ob 15:56
Levica: Vlada kupuje neopremljena in nepreizkušena vozila. Erjavec: Kupujemo najbolj sodobna vozila

A lahko prosim nekdo naši venezuelski Levici razloži, da so koalicijska stranka in da ameriške oklepnike kupuje vlada, ki so jo oni postavili!!!
Če pa so resnično proti nabavi oklepnikov, potem naj glasujejo proti predlogu proračuna za 2019 v katerem je zagotovljen denar za te oklepnike.
Ampak tega seveda ne bodo storili. Zakaj??? Zato, ker se grejo lažno opozicijo!!!
tomazzek
# 06.12.2018 ob 15:50
A ni bil Erjavec že enkrat minister v času orožarskih poslov?
MarakeŠarec
# 06.12.2018 ob 16:44
Najbolj smešno, ko se o vojski pregovarjata dva, ki nimata pojma o pojmu Miha Nacionale Kordiž in Karlo victorius erjavec. Komedija
komsomolec
# 06.12.2018 ob 16:10
STOP za nabavo ameriškega orožja. podobne avtke imajo saudijci v Jemnu in jih Hutiji sesuvajo s starimi Rpg-ji. Za isto ceno bi dobili desetkrat več ruskega orožja,ki je stokrat bolj robustno in učinkovito kot ameriško in natovsko.
Slava Levici za državotvorno držo! Ne damo denarja za ameriške orožarske tajkune.
urle
# 06.12.2018 ob 17:27
no dajmo pljuvat po Levici, tudi če so odkrili krajo... samo da se pljuva po njih!!!
grenadir
# 06.12.2018 ob 15:54
Hja no ... Bomo vsaj nekoliko zmanjšali USA deficit, ki kar raste in raste... .. Konec koncev, zakaj pa ima gospodar hlapce...?
Bake
# 06.12.2018 ob 17:26
@tomazzek:
A ni bil Erjavec že enkrat minister v času orožarskih poslov?

Točno to! Mislim, da je bil celo podpisnik pogodbe za Patrio ampak se popolnoma nihče ni spodtaknil ob njega. So imeli preveč dela z Janšo :-)
maja kibira
# 06.12.2018 ob 16:15
Namesto da bi ameriski orozarski industriji obrnili hrbet jim lezemo v rit in kupujemo nekaj za kar niti sami ne vemo kje bomo to rabili..ocitno ima drzava denarja v izobilju ce fa na tak nacin mecemo skozi okno
kinimod
# 06.12.2018 ob 17:23
Nas ni ta Erjavec že enkrat na led peljal ? Kdo tu koga ?
maja kibira
# 06.12.2018 ob 16:13
Ne zafrkavajte Ehjavca..on je srtručko in to bo siguhno najthanspahentjesi posel doslej..kljub temu da kupujemo "najsodobnejse" staro zelezo ki bo cez par let vredno nic..zaupajte sthokovnjaku
Wasabi
# 06.12.2018 ob 17:23
Najpreč čakalne vrste. Teh igrač za otroke ne rabimo, dokler ne postanemo otroci. Mi imamo še porodne krče no, naj ta Karel "minister za vse tegobe "Erjavec malo oladi, a ni že pri Patriji imel prstov zraven?
r4ndom
# 06.12.2018 ob 17:37
Kordiš naj gre najprej odslužit vojaški rok, potem pa naj pametuje s kakšno opremo in kako varni naj bodo oklepniki - navaden pajac, ki najverjetneje še pri mami cote pere bo zdaj tu dajal neke strokovne proti-argumente o vojski n vojaški opremi, to je tako, kot če bi začel nakladat o kitajski slovnici - no tam bi morda imel več prav.
peacebok
# 06.12.2018 ob 17:36
Ne bi bilo slabo, če bi Kordiš kdaj služil vojsko preden se vmešava v vojaške zadeve.

Pa še Lukec tudi
janroz
# 06.12.2018 ob 17:32
Pri Karlu je vse transparentno, kot prvič, tudi tokrat. On ve, on pozna on je na sploh strokovnjak na vseh področjih. Že v prvem mandatu nam je vojsko zafural z opremo, da se še danes niso sestavili, potem je zafural okolje s kantami za smeti in da je mera polna nam je zakockal še piranski zaliv. Mi nismo osli, osel gre samo enkrat na led, mi smo debilna država, ki mirno gleda in mazohistično prenaša vse te rabote. Nisem proti opremljanju in posodabljanju opreme v SV, vendar sem prepričan, da tu vojska nima neke pomembne besede, vse se odloča med botri. Kupili smo enkratne puške, še nobena država pred tem ne, žal tudi po našem nakupu ne?? Tudi to v času Erjavca. Kordiš običajno klati neumnosti ampak tokrat ima prav, najhujši so polovični posli, ko je na začetku cena nizka, potem pa je treba kupiti še to in to, vendar vse ne gre skupaj tako da kupimo najdražjo opremo .... in na koncu vse krepko preplačamo. Ampak vse to delamo TRANSPARENTNO, pravi Erjavec. Tudi posel s Finci je bil transparenten, potem pa lov na čarovnice, politična likvidacija desnice ...., Šarcu se še sanja ne kaj mu bo skuhal Karel Erjavec. Še vse je do sedaj pospravil in edini je, ki je vse to preživel. Ta je hujši od slavnega 007.
kapljač
# 06.12.2018 ob 17:23
A ni bil Erjavec že enkrat minister v času orožarskih poslov?
------------------------
Ja takrat desne, sedaj leve vlade. "Na kameleone se je najlažje zgovoriti"!
m72
# 06.12.2018 ob 17:41
"STOP za nabavo ameriškega orožja. podobne avtke imajo saudijci v Jemnu in jih Hutiji sesuvajo s starimi Rpg-ji. Za isto ceno bi dobili desetkrat več ruskega orožja,ki je stokrat bolj robustno in učinkovito kot ameriško in natovsko.
Slava Levici za državotvorno držo! Ne damo denarja za ameriške orožarske tajkune."


Se popolnoma strinjam!
vranek
# 06.12.2018 ob 18:04
Meni je Kordis tako nesprejemljiv, preomejen,tako mim , ...... Obup. Skup z Mesecem pa karastrofa od neznanja in nesposobnosti.
kapljač
# 06.12.2018 ob 17:42
Mi teh oklopnikov res ne potrebujemo. To je poanta. Hvala Levica, da ste proti.
komsomolec
# 06.12.2018 ob 16:57
www.obramba.com/novice/nesreca-ameriskih-letal-med-precrpavanje-goriva-v-zraku

Dokaz kako je ameriško orožje neučinkovito in nevrano za uporabnike. Škart očitno.
KovacevaKobila
# 06.12.2018 ob 21:56
"Si vis pacem, para bellum"

Če želiš mir, se pripravljaj na vojno?

Američani zabrišejo stratosferičnih 710 milijard letno za vojsko. Celo civilisti so do zob oboroženi ... pa so nenehno v vojnah, doma pa imajo praktično vsak teden nov masaker.

Tako zgleda vaša filozofija v praksi.
palca
# 06.12.2018 ob 18:41
"Obrambni minister Karl Erjavec je v izjavi za medije po današnji seji vlade navedbe Levice označil za netočne in nestrokovne."

Besede izkušenega in večkrat dokazanega 'strokovnjaka'!
r4ndom
# 06.12.2018 ob 17:56
Za isto ceno bi dobili desetkrat več ruskega orožja,ki je stokrat bolj robustno in učinkovito kot ameriško in natovsko.

Seveda ruska oprema je TOP. Sploh ker deluje po principu "hitre menjave operaterja - oziroma po potrebi", tako kot sta v 2sv vojni 2 vojaka "nosila" eno puško, ko pade prvi, prevzame drugi. Tudi Kitajci nas samo s kamni lahko pregazijo - ne glede na našo opremo. Rusi in Kitajci imajo "škrt", ker si to zaradi mase, ki jo imajo na razpolago lahko privoščijo. V rusiji je vojaških rekrutov 100% več kot ameriških - ker imajo obvezno naborništvo :)

Torej ne prodajaj bučk o "učinkoviti" ruski ali kitajski vojaški opremi...
Zdejkapopi
# 06.12.2018 ob 17:45
A ni pametnejsih zadev v katere bi lahko investirali?
peacebok
# 06.12.2018 ob 17:24
Levica spet z nepreverjenimi informacijami.

Oni so itak proti vojski in me prav zanima iz kje so dobili to anonimko.
henodarling
# 06.12.2018 ob 21:22
Ne norčujte se iz levice.

Raje malo izračunajte, koliko slovenskih ogtrok in njihovih družin bi se za ta denar dostojno najedlo, obleklo, šlo na počitnice...

Malo si preberite poročila ZPM Moste in drugih dobrodelnih organizacij, kak intervju z Anito Ogulin in vseh, ki pomagajo tisočem Slovencev preživeti vsak dan.

Levica je še edina v tej državi, ki ji je mar.
Vsako, prav vsako orožje je namenjeno ubijanju človeka. In vsak človek je nekomu otrok, oče, brat...
Najboljša obramba domovine je zaveden, dompoljuben državljan, ki lahko zadovoljno in pošteno živi od svojega dela in mu ni treba živeti v strahu, da bodo jutri njegovi otroci lačni.
Zaradi teh novih "Patrij" pa nikogar med nami ne bo nič manj strah jutrišnjega dne, ko boš lahko tudi ti dragi komentator, sam ostal brez dela in kruha...
Homer.
# 06.12.2018 ob 17:58
Ven iz NATO, pa ne bomo rabili oklepnih vozil za puščavske razmere!
Seveda pa o tem ne more odločati Erjavec....
in dokler bo tako, bomo z lopato metali denar v ekskurzije v eksotične nevarne kraje in si nakopali še kakega sovražnika, ki se bo morda (BOG NE DAJ!) razstrelil sredi Ljubljane.
cairns
# 06.12.2018 ob 23:00
Nakup oklepnikov – Levica: Neopremljena in nepreizkušena vozila. Erjavec: Najbolj sodobna vozila

Slovenija tega železja NE rabi.

Ven iz NATO pakta. Prenehajmo biti bruseljski hlapci. Denar za to nekoristno železje lahko porabimo za socialo, ne pa pomagamo bogateti tistim ki podpirajo morilce iz Savdske Arabije.
KovacevaKobila
# 06.12.2018 ob 21:36
"... v naši državi tako rekoč nismo imeli večjega vojaškega nakupa, ki se ne bi na koncu izkazal za tako ali drugače netransparentnega, v vsakem primeru pa za nekoristnega".

Osel ne gre dvakrat na led. Mi pa gremo - tudi več kot dvakrat.

Pri orožarskih poslih smo - poleg neskončnih podražitev, slikarjev-posrednikov, misterioznih Tajcev, kufrov s podkupninami in ostalim očarljivo telebajsastim oblikam več kot očitnega ribarjenja v kalnem - vsakič priča tudi čisto pravemu ekonomskemu čudežu.

Ko gre za socialo, zdravstvo, znanost, kulturo itn., nas modri politiki in ekonomisti nenehno opozarjajo, da 'denarja ni', da 'denar ne raste na drevesu', da 'ne moreš porabiti več, kot ustvariš' in da 'je treba biti fiskalno vzdržen'. Za vsak izdatek se zahteva utemeljitev, od kod se bo vzelo denar. Sprašujemo se, če nas čakajo novi davki. Zgražamo se nad 'socialistično mentaliteto' itn.

Ko gre za polnjenje že tako ali tako prepolnih žepov orožarskega lobija pa - abrakadabra! - denar nenadoma raste na magičnem drevesu. Vzdržnost ni več pomembna, poraba lahko mirno presega ustvarjeno, utemeljitve niso več potrebne. Ko so žepi globalistov lačni, je socialistična mentaliteta nenadoma družbeno povsem sprejemljiva.

Hecno, mar ne?
KricacX
# 06.12.2018 ob 19:35
Te kante so namenjene izključno "puščavskemu" bojevanju, pa še to za silo. Po tričetrt slovenskih cest se zaradi velikosti sploh ne more peljat, oklep pa ima kot pločevinka kokakole. Bravo Karl, spet ti je ratalo. Za oborožitev priporočam vile in motiko, bo več efekta.
spicy
# 06.12.2018 ob 19:30
"Kot je Kordiš dejal na novinarski konferenci, so v zvezi z nabavo oklepnikov prejeli anonimno pismo, ki mu je priložena tudi kopija pisma o nameri za sklenitev nakupa "

Meni je to smešno ? Levica dobi anonimno pismo s to vsebino ? Si predstavljate, če bi recimo SNS dobila anonimno pismo o grožnji migrantov ?

Upam, da ste razumeli bistvo.
gregori
# 06.12.2018 ob 18:38
Še na kante se ni spoznal...…
runcajz
# 06.12.2018 ob 18:31
@The Matrix

Kaj ti pa gre toliko v nos Levica in njeno stališče ? Mar niso vsi poslanci odgovorni ljudstvu, ki jih je izvolilo, da ne glasujejo in odobravajo trošenja denarja za stvari, ki niso 100% dokazljivo "najboljše" in jih "nujno" potrebujemo !

O njihovem glasovanje pa nikar ne dvomi. Gotovo ne bodo glasovali kot NSi ali SNS ! Mislijo pač s svojo glavo, kar marsikdo drugi ne ali pa nima dovolj poguma, da bi pokazal svoje mnenje javno, ob glasovanju !

Če takrat ( 2006) nisi prebral o prvem nakupu Patrij , ali pa si že pozabil si osveži spomin :

"Sistemska tehnika do začetka testiranja še ni proizvedla prototipa, zato je na testiranjih sodeloval avstrijski izdelani Pandur II (in ne Krpan). V večini preizkusov je zmagala Patria, le v testu terenske vožnje je obe vozili premagalo vzorčno vozilo BRDM-2[2]. Testiranje ni zajemalo oborožitve, saj naj bi vozila Patrie oboroževalo izraelsko podjetje Elbit, katerega 12,7 mm top (s katerim naj bi bila opremljena večina vozil) je bil v času razpisa še v fazi prototipa. Kasnejša testiranja so pokazala, da so z delovanjem sistema hude težave.[3]
Razglasitev zmagovalca
12. junija 2006 je ministrstvo razglasilo Rotis za zmagovalca razpisa in da bodo podpisali pogodbo o dobavi 136 oklepnikov v vrednosti 63 milijard tolarjev[4]. Na tiskovni konferenci so navedli, da je bila Rotisova ponudba cenejša, zagotavljala je več delovnih mest v Sloveniji in zagotavljala je večjo udeležbo slovenskih podjetij pri izdelavi oklepnikov[5].
Prvi odzivi
Sprva se je kritično odzvala Sistemska tehnika, temu pa tudi svetniki občine Ravne na Koroškem, Območna obrtna zbornica Ravne na Koroškem[6], Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije[7], zaposleni v Sistemski tehniki[8], Mladi forum (SD)[9],... Gorenje pa je 16. junija ponudilo Sistemski tehniki sodelovanje pri izdelavi oklepnikov[10], kar pa je pozneje le-ta zavrnila »kot neresno zavajanje«[11].

19. junija 2006 je Slovenska nacionalna stranka pozvala Janšo, naj naroči revizijo postopka razpisa in pogodbe[12]. Istega dne je Janša odgovoril in zavrnil njihov poziv[13], hkrati pa so na ministrstvu potrdili, da so začasno preložili podpis pogodbe[14]. Sistemska tehnika je na ta dan potrdila, da so formalno vložili zahtevo o zadrževanju odločitve o podpisu pogodbe[15] glede na vrsto njihovih pripomb glede postopka izbire[16]. Gorenje, Patria in Rotis so 21. junija napovedala ustanovitev skupnega podjetja za proizvodnjo oklepnikov, pri čemer bodo slovenska podjetja imela večinski delež[17].

SNS je takrat imela drugačno mnenje od sedanjega "šefa" JJ! Zanimivo , kaj ne !?
lantus
# 06.12.2018 ob 17:57
Tisti, ki sedaj kritizirate Levico nikar ne jočite glede čakalnih vrst, nizkih plač, še nižjih pokojnin, slabe infrastrukture, itd.
carlitos2
# 06.12.2018 ob 22:59
Henodarling

Ne norčujte se iz levice.

Raje malo izračunajte, koliko slovenskih ogtrok in njihovih družin bi se za ta denar dostojno najedlo, obleklo, šlo na počitnice...

Malo si preberite poročila ZPM Moste in drugih dobrodelnih organizacij, kak intervju z Anito Ogulin in vseh, ki pomagajo tisočem Slovencev preživeti vsak dan.

Levica je še edina v tej državi, ki ji je mar.
Vsako, prav vsako orožje je namenjeno ubijanju človeka. In vsak človek je nekomu otrok, oče, brat...
Najboljša obramba domovine je zaveden, dompoljuben državljan, ki lahko zadovoljno in pošteno živi od svojega dela in mu ni treba živeti v strahu, da bodo jutri njegovi otroci lačni.
Zaradi teh novih "Patrij" pa nikogar med nami ne bo nič manj strah jutrišnjega dne, ko boš lahko tudi ti dragi komentator, sam ostal brez dela in kruha...

Se popolnoma strinjam
m72
# 06.12.2018 ob 21:22
"Ne da bi branil Erjavca,ampak naroča in določa razpisne pogoje, en par mandeljcev na MORS-u (eden je Bavčarjev brat).Erjavca prepričajo,pravzaprav vse vojaške ministre do zdaj, da je nekaj, oh in sploh.Kva pa Karl ve,zato so zaposleni??!! kao strokovnjaki,ki bi to naj vedeli.Me pa zanimajo njihovi bančni računi in premoženje,če je v skladu s prihodki od OD."

Tudi jaz mislim, da je tako. Tam je več kot tisoč "znalcev" na kupu. Rezultati pa so vidni. Škornji razpadajo, zmanjkuje nabojev za puške, če so, jih "neznanec ukrade", prodajajo dobro orožje in kupujejo plastiko po "nato standardih", obnovijo in modernizirajo tanke, potem pa jih strpajo v muzej, nabavijo neuporabni švabski PZO sistem Rolan 2, neuporabno poljsko bolnišnico Role, itd, itd. Vse kar tako, na pamet in brez koncepta, tako kot jim nekdo naroči.
Tega in takih res ne potrebujemo. So zapravljanje časa in denarja.
menitosi
# 06.12.2018 ob 18:52
Nobenih vojaških vozil ne potrebujemo. Kaj pa bomo z njimi? Rjaveli bodo kot Patrie in Valuki. To je sponzoriranje terorističnih držav ki razvijajo orožje.

Zgradimo raje Emoniko, NUK2, stanovanja za mlade po vsej Sloveniji. Erjavec je butalec prav na vsakem ministrstvu. Ničvreden populistični politik.
Dionezij
# 06.12.2018 ob 18:08
multipraktik KAHLA je tudi pri Patriji poudarjal kako bomo dobili najsodobnejšo oborožitev. Izkazalo pa se je ,da temu ni tako. Dobili smo oklepnike brez oborožitve, t.j. kup železa na moroni pogon. Kupiti nekaj, ne da bi se to pred nakupom na domačih tleh testiralo je brezsmiselno, razen za našega multipraktika, ki se spozna na vse, razen na problematiko upokojencev, na katere se spomni vsaka 4. leta. Šarec bi ta nakup moral odločmno zavrniti, pa če tudi se ZDA na glavo postavijo. Od njih itak nimamo nič, razen stroškov. Če imaš v proračunu sredtva za nakup odlepniov, še to ne pomeni, da je treba kupiti te, ki jih zagovarja KAHLA, ki se na oklepnike toliko spozna kot pastir ovac na nuklearno fiziko. Imali smo že toliko zgrešenih nakupov, da smo na tem področju svetovni rekorderji. Očitno pa nas to še izočilo. Pomebno je, da nas veliki hvalijo in da potujemo, davkoplačevalci pa itak vse to kar hitro pozabijo. Šarec nikakor ne bi smel imeti KAHLE za obrambnega ministra. Njega v podjetju niti za referenta nabave WC papirja ne bi imeli.
Leonardo veliki
# 06.12.2018 ob 22:45
Dragi upokojenci: regresa žal naslednje leto NE BO. Karel bo žal nabavil nove avtke 4x4 oshkosh.
m72
# 06.12.2018 ob 20:12
"Meni je Kordis tako nesprejemljiv, preomejen,tako mim , ...... Obup. Skup z Mesecem pa karastrofa od neznanja in nesposobnosti."

Še dobro, da imaš SĐS, kjer so sami vrhunski in neomadeževani znanstveniki. Pojbič, Senator Jerovšek, Gor enak in ostali pionirčki pod poveljstvom kaplarja.
Sandalovina
# 06.12.2018 ob 19:51
zala10

"Naša Levica, oz. njeni prikoritniki, so postali del establishmenta in jim niti na konec pameti ne pade, da bi se resno uprli, kot sami pravijo, zapravljanju denarja za nepotrebne vojaške nakupe.
Poslanci Levice bodo strumno dvignili roke, ko bo treba podpreti 43-milijonsko povišanje sredstev za obrambo v rebalansu proračuna za 2019. :)))"

Naša desnica po šestih mesecih delovanja manjšinske vlade s projektno podporo opozicijske stranke Levice se še vedno spreneveda, da ničesar o tem ne ve. Še vedno širijo laži z nasmeškom.

Levica podpira samo projekte s katerimi se strinja in s povišanjem sredstev za NATO se nikakor in nikoli ni in ne bo strinjala. Zahvaljujoč Levici imajo naši otroci iz revnih družin topel obrok, povišala se bo minimalna plača, socialni prejemki, preprečeval prekarijat, etc. Vse to ne bi bilo možno, če ne bi pristopili k projektnemu sodelovanju. Vem, da vas to hudo moti, saj SDS razen rušenja ničesar za ljudi ni naredila.

Glede oklepnikov pa to. G. Cerar je izjavil, da smo kot kredibilni partner NATA dolžni opremiti srednjebataljonsko skupino za intervencije na tujem ozemlju in poskrbeti za "varnost" naših vojakov. Naši vojaki bi morali biti opremljeni za obrambo naše države in ne za agresijo na tujem ozemlju. Ravno obratno od Cerarjevega besedičenja. Ne skrbijo za varnost, ampak pošiljajo naše vojake v nevarnost in nam rišejo tarčo na hrbet. Vsi vemo, da gre za izsiljevanje ZDA po nakupu njhovega orožja. Zato, ven iz NATO!
aktivist
# 06.12.2018 ob 19:45
Kordiš največji trn v peti desnici. Za dobrim konjem se prah dviguje.
ejga40
# 06.12.2018 ob 19:29
članek: Če ne bi imeli tega vozila, ampak navadno vozilo, bi takrat lahko imeli prve smrtne žrtve,
Če ne bi vojake pošiljali v Avganistan, ne bi rabili Hummerje.
Vojaki potrebujejo vozila za obrambo Slovenske države ne Avganistanske!
spicy
# 06.12.2018 ob 19:20
smeh, ko rusofili načnejo govor o >>kvalitetni<< ruski opremi - komedija.

@r4ndom +
pozitivc
# 06.12.2018 ob 19:11
ma ne verjamem Levici, Karlu itak ne bi dal kontejnerjev za ppspravljat. Se mi zdijo pa teli avtočki absolutno predragi in nepotrebni
Juhu
# 06.12.2018 ob 18:18
Karl vrača usluge, da je s 300 glasovi minister.
Kaj takega je možno samo pri nas.
r4ndom
# 06.12.2018 ob 17:59
" Kot je Kordiš dejal na novinarski konferenci, so v zvezi z nabavo oklepnikov prejeli anonimno pismo,"

ker nima ne on ne lukec nobenih izkušenj z vojsko, so kot argument na katerega se sklicujejo navedli anonimno pismo - če to sploh obstaja :) ?
urle
# 07.12.2018 ob 07:20
dragi neLevičarji, niste se izneverili, hvala, stavo sem dobil!!! Tudi če Levica pokaže na evidentno krajo, se najde pljuvajoča množica, ki vidi problem v nesluženju vojskem, nemogoči obleki , izgledu ipd. Levičarjev!! Bravo, presegli ste sami sebe!
KovacevaKobila
# 06.12.2018 ob 22:57
tudi 2026 boš rabil vojaka, da bo tebi rekel ok.... in drugega odstranil.... ?

Ljudje kot madeži, ki jih je treba 'odstranit' ...

Make Slovenia Ariel Again.
henodarling
# 06.12.2018 ob 22:43
r4ndom
vlada z lahkoto da 2.5+x miljona evrov za migrante ?

težava pa je, že pri zneski za škornje vojakov ? …

Ja, človečnost pa taka!:
Z "lahkoto" za lakoto migrantov...Res, bolje da damo za nove škornje vojakov, da jih bodo lažje poteptali...Da ti ne bi bilo treba nikoli biti migrant!

Malo si preberi, akšen je svetovni trend in koliko poklicev že leta 2026 ne bo več potrebnih...
Smo sploh še ljudje?
@twwwter
# 06.12.2018 ob 22:03
Mihe Kordiš: "vlada je očitno na pragu še ene orožarske afere".

Od osemkolesnikov smo padli na štirikolesnike (po načelu: mala država mali kolesniki?), če pride do afere kot pri Patriji, pa bo Erjavec čez nekaj let poskusil z nakupom najsodobnejših dvokolesnikov....
Kazalo